Reklam

Çanakkaleli Kadınları Bayan Semazenler Büyüledi

Çanakkaleli Kadınları Bayan Semazenler Büyüledi
16 Ekim 2012 - 22:24

Çanakkale ilk kez bayan semâzenlerin semâ törenine ev sahipliği yaptı. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programda bayan semâzenler rengarenk tennureleriyle izleyenleri şaşkına çevirdi. Kültürümüzün en önemli değerlerinden biri olan semâ törenlerini yalnızca erkeklerin icra edebileceği düşünceleri, bayan semâzenlerin programıyla yıkılmış oldu.

Çanakkale Tasavvuf Vakfı Bayan Temsilcisi Beyza Bölükbaşı, açılış konuşmasının ardından Osman-ı Zinnureyn Hazretleri hakkında bilgiler verdi. “Sizleri semâ töreniyle baş başa bırakmadan önce üstadımız Mustafa Özbağ'ın sema üzerine sözlerini paylaşmak istiyorum.” diyen Beyza Bölükbaşı'ndan şunlar kaydedildi:

Semâ gönül fırtınalarının dışa aksetmesidir.

“Semâ, aşk halinin görsel olarak anlatımıdır. Tasavvuf madem ki aşkın üzerine kurulmuştur her içselliğin bir dışa vurumu olacağına göre semâ da aşkın görsel olarak dışa vurumudur. Semâ bir gösteridir. Kainattaki büyük oluşumun ve zerrenin içindeki o muhteşem içselliğin dışa, bizim anlayacağımız makama ve mekana bir tecelliyatıdır. Semâ gönül fırtınalarının dışa aksetmesidir. Gönüldeki aşkın tecelliyatının anlatımıdır. Bir şekilde dildir. Dil harf çıkarırsa konuşma olur. Semâ da aşığın dilidir, konuşmasıdır.”

Semâ Mevlevîlerin zikir törenleridir.

Semânın Mevlevilerin en önemli ritüellerinden birisi olarak bu manada Mevlevîlerin zikir törenleri olduğunu söyleyen Bölükbaşı, “Semâzenlerin 360 derecelik dönüşüne çark denir. Her çark atışında içlerinden Allah derler. Semâ izleyenlerin kendilerini semâya verirler ve Allah derlerse inşallah onlar da semâ etmiş gibi nasipdar olurlar.” dedi.

Sunumunun ardından semâzen başının sahneye postu sermesiyle başlayan tören, yirmi kişilik bayan mutrıban ekibinin ve on bayan semâzenin sahneye çıkışıyla devam etti. Rengarenk tennureleriyle semâ eden bayan semâzenleri izleyenler gözyaşlarını tutamadı.

Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şube Başkanı Neriman Urgancı'nın teşekkür konuşması ve Beyza Bölükbaşı'na çiçek sunumuyla program sona ererken bir sonraki programın 11 Kasım 2012 tarihinde, Mehmet Akif Kültür Merkezi'nde saat 13.00'da gerçekleşeceği kaydedildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum