Reklam

Özlem İle Andık

Özlem İle Andık
10 Kasım 2012 - 16:01

Atatürk Şehir Meydanı’nda düzenlenen tören, Kaymakam Yakup Tat, Garnizon Komutanı Yzb. Necip Sercan Canbaz, Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu ve diğer protokol mensuplarının Mustafa Kemal Atatürk Anıtına çelenk koyması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde ise hayat durdu. 74 yıl önce aramızdan ayrılan, ulusumuza bağımsızlığını kazandıran, Cumhuriyet’i bizlere emanet bırakan Mustafa Kemal Atatürk için Çan 2 dakikalık saygı duruşu ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü özlem ile andı.

 

Törene, Çan Kaymakamı Yakup Tat, Çan Yzb. Necip Sercan Canbaz, Çan Belediye Abdurrahman Kuzu, Çan Cumhuriyet Savcısı Umut Mermi, Çan İlçe Emniyet Müdürü Hakan Nakışyapar, Çan İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu Başkan ve yöneticileri, Okul Müdürleri ve öğretmenler, Çan Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ve yurttaşlar katıldı.

 

23 Eylül İlköğretim Okulu’nda da Anma Töreni Gerçekleştirildi

 

Atatürk Şehir Meydanı’nda yapılan törenin ardından törene katılan üyeler 23 Eylül İlköğretim Okulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi. 23 Eylül İlköğretim Okulu öğrencilerinin hazırladığı program Protokol üyeleri, öğrenciler ve yurttaşların katılımı ile gerçekleşti. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. 23 Eylül İlköğretim Okulu Öğretmeni Ramazan Sinir günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmada, ‘’ Sayın Kaymakamım, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Cumhuriyet Başsavcım, Sayın Daire amirlerim, Basınımızın Kıymetli Temsilcileri, Saygı değer Davetliler…

 

Çok yönlü, üstün kişilikli bir lider olan Mustafa Kemal’in aramızdan ayrılışının üzerinden tam 74 yıl geçti. Her fani gibi o da payına düşeni yaşadı O,kısacık hayatında bir ulusun kötü talihini yenmesini sağladı ve dünya tarihinde benzeri görülmemiş izler bırakarak bu dünyadan göçtü.

O, mensubu bulunduğu ulusu için canını ortaya koymaktan hiç çekinmedi. Her türlü zorluğa katlanarak kendini ulusuna adadı. Değişik cephelerde ön saflarda savaştı. Onun :”Ben gerektiği zaman, en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim.”sözü vatanını ne kadar sevdiğini gösterir.

Mustafa Kemal ileriyi gören bir liderdi. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra ortaya çıkan tehlikeli durumu ilk o görüp milletinin dikkatini çekti. Erzurum Kongresi’nde “vatanın bölünmez bir bütün olduğunu” tüm dünyaya ilan etti. Sakarya Savaşı sırasında söylediği: “Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz.” ayrıca “Yurt toprağı! Sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Senin için fedaiyiz.”sözleri onun vatan sevgisini ve kararlılığını göstermektedir.

Mustafa Kemal, idealist bir liderdi. Onun idealizmi yüksek vasıf ve özelliklerine inandığı milletinin hürriyet ve bağımsızlık aşkından geliyordu. En büyük ideallerinden birisi de milli sınırlarımız içinde, milli birlik ve beraberlik duygusuyla kenetlenmiş uygar bir toplum oluşturmaktı. Hür ve bağımsız ülke idealini gerçekleştirdikten sonra Türkiye’yi çağdaşlaştırmak için çağdaş medeniyet idealine yönelmiştir. Yaptığı devrimlerle de bunu gerçekleştirmeyi amaçlamıştır.

Atatürk, toplumun her kesimini kucaklayan bir halk adamıydı. Köylümüze, askere, öğretmene, sanatçıya, sporcuya, Türk kadınına, çocuk ve gençlere… Kısacası toplumun tüm kesimlerine değer vermiş ve destek olmuştur. O bir halk adamıdır; çünkü hep halkı için uğraşmış, halktan birisi gibi davranmıştır. Onun     ”Benim için en büyük makam ve ödül, Türk milletinin bir ferdi olarak yaşamaktır.” sözü de bunu kanıtlar.

O eğitime, bilme, sanata, spora ve kültüre çok önem vermiştir.”En büyük emelim, milli irfanı yükseltmektir.” sözünü söyleyen Atatürk, çağdaş eğitim yöntemleriyle yetiştirilecek yeni bir nesle ihtiyaç olduğunu görmüş ve modern eğitim politikasının esaslarını belirleyip eğitim alanında büyük yenilikler yapmıştır. Çağdaş eğitimin ve dünyanın çok gerisinde kalan medrese, tekke ve zaviyelerin kapatılması yeni okulların açılması bunların en önemlisidir.

Atatürk, ömrü boyunca milleti için çalıştı, bunu bir görev saydı. O :”Millete efendilik yoktur, hadimlik(yani hizmet etmek) vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur.”sözüyle millete hizmet anlayışını ve yöneticilerde bulunması gereken özellikleri vurgulamıştır.

O, hep milletine güvendi ve ona inandı .Tarihte büyük devletler kuran ve yüksek bir medeniyet seviyesine sahip olmuş Türk milletinin büyüklüğüne inanmış ve Türklüğü ile hep gurur duymuştur. Kahramanlık, vatan sevgisi, bilim ve fen’e bağlılık, sanata değer verme gibi üstün özelliklere sahip Türk ulusunun, çağdaş dünya içinde yer alacağına inandı ve bunun için çabaladı. Kurtuluş Savaşı’nın ardından söylediği “En büyük davamız, en medeni ve müreffeh bir millet olarak varlığımızı yükseltmektir.”sözü bunu kanıtlamaktadır.

 O,barışsever ve tüm dünya uluslarının mutluluğunu isteyen bir liderdi. Onun görüşüne göre, barışın bozulmasından tüm dünya ülkeleri ıstırap duymalıydı. Dünya ülkelerinin mutluluğuna çalışmak, aynı zamanda kendi ulusunun mutluluğuna çalışmaktı.

Atatürk ilkeleri ve Atatürkçülük, Türk milletinin ihtiyaçlarından doğan, gerçekçi, milli ve yenileşmeye açık, çağdaş bir sistem kurmayı amaçlar. Atatürk demek; özgürlük demektir, aydınlık demektir, vatanseverlik demektir. Atatürk demek, çağdaşlık demektir. O, 74 yıl önce bugün bize kurduğu, bizim de yükseltmek zorunda olduğumuz pırıl pırıl cumhuriyeti ve ilkelerini bırakarak sonsuzluğa göçtü.

Büyük kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk!

Sen ebedi istirahatgahında rahat uyu! Bizler emanetin olan Türkiye Cumhuriyeti’ne her zamanki gibi gönülden sahip çıkarak, sana layık bir millet olmaya devam edeceğiz.

 

Bu vesileyle büyük asker, büyük devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yüce anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhun şâd olsun… ‘’ dedi.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün anlatıldığı 3 dakikalık slâyt gösterisi ile devam edilen programda Aslı Karaca – Kartal Bakışlı Dev, Tutku Yavaş ise Mustafa Kemal’i Anlamak şiirlerini seslendirdi.

Programın son kısmında ise 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Günü nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarından dereceye giren öğrencilere hediyeleri dağıtıldı.

 

Program Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkıları 23 Eylül İlköğretim Okulu Korosunun seslendirmesi ile son buldu.




YORUMLAR

  • 0 Yorum