Reklam

Çanakkale’de Bir İlk: Kymerax İle Robotik Böbrek Cerrahisi

Çanakkale’de Bir İlk: Kymerax İle Robotik Böbrek Cerrahisi
17 Ocak 2013 - 19:43

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemize de çok kısa süre önce giren ve standart laparoskopiye oldukça esneklik kazandıran Kymerax robotik sistem ile ameliyat gerçekleştirilen ilk birkaç hastaneden biri oldu. 64 yaşındaki hasta böbreğini hasara uğratan kistik yapıdan başarılı biçimde kurtularak kısa süre içinde sağlığına kavuştu. Ameliyatın ertesi sabahı hasta eve taburcu edilecek kadar iyi olduğunu ifade etti.

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Yusuf İlker Çömez ameliyatı ve Çanakkale Devlet Hastanesi’ndeki gelişmeleri şöyle yorumladı:

‘’Gerçekten hastaneye geldiğim ilk günden itibaren yöneticilerin ve mesai arkadaşlarımızın son derecede desteğini alarak yatırımlar yaptık. Eskisi gibi insanlar bölge dışına gitmek zorunda kalmıyor. Sadece Çanakkale’de değil bölgede önemli sağlık hizmeti sunuyoruz. Son 3 yıl içerisinde hastanemize birçok cihaz alındı. Türkiye de birkaç önemli merkezlerden birisi haline geldi. Ameliyatlarımızın ise yüzde 99 kapalı yöntem ile yapılır hale gelmiştir. Son 3 yılda 175 kapalı böbrek taşı cerrahisi (perkütan cerrahi) , kırkbeşlaparoskopik cerrahi başarıyla uygulanmıştır.  46. Laparoskopik ameliyatı da robotik cerrahi eğitimimi tamamlayıp sertifikamı aldıktan sonra Kymerax adlı robot ile Türkiye’deki ilk birkaç ameliyattan birini gerçekleştirdim.  Bu cihazın özellikle prostat kanser cerrahisi (radikal prostatektomi) ve böbrek çıkımı darlıkları (piyeloplasti) için oldukça kullanışlı olduğunu gördüm.

Ürolojide laparoskopik cerrahi son yıllarda hızlı gelişim göstermiştir. Laparoskopik cerrahi, hastanede kalış süresinin az oluşu, kozmetik sonucunun daha iyi olması ve hastada ameliyata bağlı yan etkilerin daha az olması gibi avantajları nedeniyle açık cerrahiden daha fazla tercih edilir hale getirmiştir. Biz de son 1,5 yılda kliniğimizde böbrek kanseri ameliyatından idrar kanalı darlık ameliyatlarına, yüksek riskli böbrek üstü bezi ameliyatlarına kadar çok çeşitli ürolojik laparoskopik ameliyatları başarıyla gerçekleştirdik. Bölge de merkez durumundayız. Bölge insanına bu hizmeti sunduğumuz ve bu ihtiyacı duyanların büyükşehirlere gidip mağdur olmasına engel olduğumuz için ayrıca çok mutluyuz.” Dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum