Reklam

5 SORUDA KORONOVİRÜS

Koronavirüs gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada korku ve paniğe neden olan Koronavirüs, birçok ülkeye yayılmış durumda. Vatandaşlar, "Koronavirüs Türkiye'ye geldi mi?" sorusunu merakla araştırırken Türkiye’de de bir vakanın saptandığı haberi geldi.

5 SORUDA KORONOVİRÜS
11 Mart 2020 - 13:04

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener Koronavirüsün son durumuna ilişkin bilgiler verdi ve 5 soruda Koronavirüsü anlattı.

KORONAVİRÜS NEDİR, NASIL BULAŞIR?

Koronavirüs, üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesidir. Enfeksiyon pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilemez. 2002-2003 SARS CoV ile yine Çin’de başlayan ve 2012’de MERS CoV ile Arap Yarımadasında tekrar ortaya çıkan bu virüs, üçüncü kez gündeme geliyor. Bölge yine alışıldık bir coğrafya, Çin.

Ancak küçülen dünyada tek bir yerde kalması tabii ki imkansız. Ateş, kuru öksürük, solunum sıkıntısı ile başlayan klinik tablo hızla ciddi pnömoniye sebep oluyor. Diğer virüslerle kıyaslandığında bulaşıcılık daha yüksek ama öldürücülük daha düşük gibi görünüyor. Ancak yine de bu yorumları yapmak için henüz çok erken çünkü salgın hala devam ediyor.

Şu ana kadar hastalığın bulaşma yolunun damlacık yoluyla olduğu belirlendi. Mevsimsel grip gibi yakın temas, öksürük, aksırık ve tokalaşma gibi yollarla insanlar arasında yayılım gösterebilir. Ağız, burun yoluyla bulaşan virüs, alt solunum yollarına ve daha sonra tüm vücuda yayılabilmektedir. Ölümlerin büyük çoğunluğu alt solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olduğu gözleniyor.

KORONAVİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

*Ateş

*Öksürük

*Solunum sorunları ve

*Nefes darlığı

KORONAVİRÜSÜN TEDAVİSİ NASILDIR?

Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalarak hastalığın yayılmasını engellemek yapılması gerekenlerdir. Hastanelerin özel eğitim ile Koronavirüsü anlatması ve özel müşahede odasının hazırlanması çok önemli.

KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Hastalığı bulaştırmamak için maske takılması çok önemli, çoğunlukla maskeleri korunma amacıyla kullanıyoruz ancak maskeler en önemli bulaştırmama yöntemidir. Ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi gerekmektedir. Hijyen suları, ıslak mendiller ve kolonyalar önemli birer temizleyici işlevi görür.

Hasta kişilerden ve kapalı mekânlardan mümkün olduğunca uzak durulması hem bu virüsün hem de diğer solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için etkili bir yöntemdir.

Yeni tip Koronavirüs, bugüne kadar çok fazla ülke ve bölgede görüldü. Bu vakalar Çin’de ya da Koronovirüsün tespit edildiği ülkelerde bulunmuş olan kişilerdi. Bu bağlamda; mümkünse yurtdışına çıkmamak önemli bir korunma yöntemi. Son 2 hafta içerisinde Çin veya Koronovirüsün görüldüğü diğer tüm ülkelerden herhangi birine seyahat etmiş olup, ateş, nefes darlığı veya grip semptomları olan kişilerin ise derhal hekim kontrolü yaptırması gerekiyor. Virüsün kuluçka süresi olduğu için bir süre iş yerlerine gitmemesi, kalabalık alanlarda olmaması ve hatta mümkünse evinde vakit geçirmesi gerekmektedir.

DİKKAT, NARGİLE CAFELER VİRÜS SAÇIYOR!

Büyük ölçüde solunum yoluyla geçen bu virüs tipinde nargile tüketimi ciddi bir tehlike arz ediyor. Nüfusa oranla en çok ölüm İran’da görüldü ve İran’da da nargile tüketimi fazla. Her ne kadar sipsiler kişiye özgü olsa da solunumu büyük oranda etkileyen nargile Koronavirüs için büyük tehlike arz ediyor.

Nargile kafeler, nefes almak için kullanılan sipsinin iyi dezenfekte edilmemesinden kaynaklı yayılım açısından riskli bir toplumsal alan. Koronavirüs, eğer Türkiye’ye geçiş yaparsa bu alanlarda geniş ve riskli bir yayılım olacaktır.

HASTA ÇOCUKLARI KREŞE VE OKULA GÖNDERMEYİN!

Kalabalık ortamlarda hızla yayılan bu virüsün çocuklar için de tehlikeli olduğunu biliyoruz. Bu sebeple ailelerin, ateş, öksürük, halsizlik belirtilerini taşıyan çocukları okula göndermemesi ya da bu şekilde okula gelen çocukların evlerine gönderilmesi büyük önem taşıyor.

Toplu alanlar ile ilgili kreş veya ilkokullar için sadece korana açısından değil herhangi diğer hastalık belirtileri veya hastalık durumunda ebeveynin sorumluluk alması ve çocuğu okula göndermemesi gerekir.  Çünkü toplu yaşam alanında çocukları birbirinden uzak tutmak mümkün değil. Bunun dışında çocuklara hapşırırken ve öksürürken ağızlarını kapatmaları gerektiği ve sık el yıkama alışkanlığı öğretilmeli.

ÜLKEMİZ VE ÇANAKKALE RİSK ALTINDA MI?

Seyahat sağlığı bakışı ile bu virüsün artma ihtimali vardır. Bu nedenle zaten gümrüklü hava limanlarında hastalığın görüldüğü yerlerden gelen yolcularda ateş taraması yapılmaktadır. Yurtdışından gelenlerin 14 gün süren kuluçka dönemi atlatıldıktan sonra rutin yaşamına dönmesi büyük önem arz ediyor.

Çanakkale açısından bakıldığında virüsün gözlendiği bölgelerden gelen kişilerle, bu virüsün bölgemize de taşınması ihtimal dahilindedir. Görüldüğü coğrafyanın diğer Koronavirüslere göre daha yaygın olması da bu ihtimali kuvvetlendirmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum