Reklam

65 Muhtara Kaymakamdan Eğitim

65 Muhtara Kaymakamdan Eğitim
08 Mayıs 2013 - 14:54

Kaymakam Yakup Tat, ilçe ve ilçeye bağlı 65 köyün muhtarları, azaları, köy imamları ve köy kâtiplerinin katıldığı bir toplantı düzenleyerek Çan'da bir ilki daha gerçekleştirdi. Toplantıya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Kahveci, Mal Müdürü Oktay Zor, Özel İdare Müdürü Hamit Girgin, Nüfus Müdürü Muhsin Yeğinoğlu ve İlçe Sağlık Müdürü Fatma Dilbaz Sever de katılarak birimleriyle ilgili yönetmelikler hakkında çeşitli bilgiler verdiler.

Çan Belediyesi Düğün Salonu'ndaki toplantı Kaymakam Tat'ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasında yasa, yönetmelik ve mevzuatlardaki güncel değişiklikleri muhtarlar, azalar ve köy ihtiyar heyetinin doğal üyeleri imamlarla paylaşmak amacıyla böyle bir toplantı düzenlediklerini belirterek, “Genel uygulamayla karşılaştığımız birkaç hususta sizlerle bilgi paylaşmak istiyoruz. Bir kere yönetimde bulunan, yönetici olan kişilerin, buna biz de siz de dahilsiniz; akçalı (parasal) konularda çok dikkatli olmamız gerekiyor, evrakımızın sağlam olması gerekiyor. Siz çok iyi niyetle yapmış olabilirsiniz, zaten dikkat edin, genelde iyi niyetle yaptığını düşünen insanlar hataya düşer. Zaten kötü niyet falan varsa onun kılıfını sağlam hazırlarlar; ‘minareyi çalan kılıfını hazırlar' derler ya öyle. Genelde iyi niyetle iş yapanlar maalesef evrak imza ve yöntem eksiğinden sıkıntıya girerler” dedi. Birkaç köyde harcamaların köy makbuzuyla yapıldığının görüldüğünü vurgulayan Kaymakam Tat, harcamaya muhatap olan kişinin vergi mükellefi olduğunu belirterek muhakkak fatura karşılığı harcama yapılmasını isterken, “Muhatabınız vergi mükellefiyse ve siz vergiden kaçma amacıyla fatura kestirmiyorsanız eğer, bu, vergi zayiine sebep olma suçudur ve bunun da müeyyidesi şudur; gün gelir hem sizin hem de karşı tarafın başı yanar” şeklinde konuştu.

Muhtarların, özellikle köylerde devletin temsilcisi olduklarını da belirten Kaymakam Yakup Tat, “Muhtarlık, devleti temsil eden, yasaların, yönetmeliklerin, hükümet emirlerinin uygulanmasını takip eden, bunların düzgün bir şekilde uygulanmasını gözetmekle yükümlü olan, suç işlenmesini önlemekle yükümlü veya işlenen bir suç varsa hükümet yetkililerine bildirmekle yükümlü olan bir makamdır. Tabii bunun yanında köy halkını da yetkili merciler nezdinde temsil eden bir makam. Yani tabiri caizse köy muhtarları köyde devletin eli koludur.” şeklinde konuştu.

Kaymakam Yakup Tat'ın konuşmasının ardından İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Kahveci, komisyon kararları, meraların kullanımı, gıda ve yem konularındaki yönetmelikler, ÇKS dosyaları, çiftçi desteklemeleri ve kira sözleşmelerinin karar defterine alınış şekilleri, imzaları ihtiyar heyetinin çiftçi dosyalarının oluşturulmasındaki görevleri konuları ile konuşma yaptı. İlçe Sağlık Müdürü Fatma Dilbaz Sever özellikle köylerde görülen çevre kirliliği, suların kirliliği, bu kirliliklerin nasıl engellenebileceği, su depolarının temizliği, bakımı konuları ile konuşma yaptı. İlçe Özel İdare Müdürü Hamit Girgin işyeri ruhsatlarıyla, köy yardımlarının harcanması faaliyetleri konuları ile konuşma yaptı. Nüfus Müdürü Muhsin Yeğinoğlu evlendirme yönetmeliği ve yeni formları ve adres kayıt sistemi konularında; Mal Müdürü Oktay Zor da Köy harcamaları konusunda toplantıya katılan muhtarlar, azaları, imamları ve köy kâtiplerini bilgilendirdiler.

Toplantı sonrasında katılımcılar birlikte yemek yediler.





YORUMLAR

  • 0 Yorum