AFAD Vatandaşları Bilinçlendirmeye Devam Ediyor
Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, afetlere ve acil durumlara karşı vatandaşların bilgilendirilmesi ve farkındalığının arttırılması doğrultusunda eğitimlerini sürdürüyor.
01 Ekim - 30 Ekim 2018 tarihleri arasında Çanakkale AFAD’ın uzman eğitmenleri tarafından Biga, Bayramiç, Çan ve Yenice İlçelerine bağlı 64 köyde yaşayan yaklaşık 3150 kişiye temel afet bilinci, ilk 72 saat, temel yangın bilgisi ve acil durumlarda bina tahliyesi eğitimleri verildi.
AFAD eğitmenlerince köy kahvelerinde 19:00 - 21:00 saatleri arasında verilen eğitimlerde; afetlerden önce alınması gereken tedbirler, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri ve afet sonrası için yapılması gereken planlamalar olmak üzere 3 temel başlık altında; yapısal ve yapısal olmayan riskler, bu riskleri azaltmanın yolları, afet öncesi buluşma alanlarının belirlenmesi, afetlerden sonraki ilk 72 saate hazırlıklı olmak için ihtiyaç malzemelerinden oluşan afet çantasını hazırlamanın önemi, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri ve afet sonrası için alınması gereken tedbirler detaylı olarak anlatıldı.
Düzenlenen eğitimler hakkında açıklamalarda bulunan AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz; ”Afet önleme ve zararlarını azaltma çabaları için, halkımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için çalışıyoruz. Bu çerçevede toplumun her kesimine köylerde, okullarda, sivil toplum kuruluşlarında, kamu ve özel sektör kuruluşlarında afet bilinci eğitimleri veriyor, eğitimlerin ardından tatbikatlar düzenliyoruz. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarındaki amacımız “afete dirençli bir Çanakkale” oluşturmaktır. Afetlere karşı hazırlıklı olmanın en önemli basamağı bilinçli ve eğitimli bir topluma sahip olmaktır. Bu nedenle 2018 yılı eğitim planlamamıza göre yıl içerisinde Çanakkale genelinde 30 bin vatandaşımıza eğitim verme hedefi koymuştuk. Şu ana kadar 23 bin vatandaşımıza temel afet bilinci, ilk 72 saat, temel yangın bilgisi, acil durumlarda bina tahliyesi ve hafif arama kurtarma konularında eğitimler verdik. Yıl sonuna kadar 30 bin hedefimizi yakalamak için çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Adeta zamanla yarışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Çanakkale’de yaşayan herkesin afetler nedeniyle meydana gelebilecek tehlikelerin farkında olması, riskleri azaltmak için önlemler alması ve afetlere hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen AFAD Müdürü Yılmaz; “Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Çanakkale nüfusunun %41’i beldelerimizde ve köylerimizde yaşıyor. Bu istatistikten yola çıkarak Çanakkale nüfusunun önemli bir kesimi kırsal kesimde yaşıyor diyebiliriz. Bu sebeple kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın da afetler ve acil durumlar hakkında bilinçli olmaları gerekiyor. Bu nedenle nüfus yoğunluğuna ve merkeze uzaklığına göre belirlediğimiz köylerimizde Kaymakamlıklarımız ve Muhtarlıklarımız ile koordineli olarak afet bilinci eğitimleri düzenliyoruz.” dedi.
Çanakkale genelinde eğitim çalışmalarına aralıksız devam edeceklerinin de altını çizen AFAD Müdürü Levent Yılmaz; “Bilindiği üzere ülkemizin ve özellikle bölgemizin deprem kuşağı üzerinde olması depremlere her an hazırlıklı olmamızı gerektiriyor. 6 Şubat 2017 tarihinde Ayvacık'ta yaşadığımız deprem bize, can ve mal güvenliğinin sağlanması algısının sadece “kriz yönetimi” ile sınırlı kalmaması gerektiğini “risk ve zarar azaltma” unsurlarını da içerecek şekilde çalışmalar yapılması gerektiğini göstermiştir. Meydana gelmesi muhtemel afetlerden önce risklerimizi belirlemek hem can ve mal kayıplarımızı en aza indirtecek hem de ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda kazanç sağlatacaktır. Kalkınma çabası içinde olan ülkemizin meydana gelen veya meydana gelmesi muhtemel afetler nedeniyle ödediği ya da ödeyeceği bedel kesinlikle göz ardı edilemez. Yapılan istatistikler incelendiğinde, ülkemizde meydana gelmiş olan doğal afetler sebebiyle gayri safi milli hasılanın %3-%4’lük bir kısmının ekonomik kayıp olarak ortaya çıktığı anlaşılıyor. Doğal afetlerin ardından meydana gelen üretim, işsizlik ve işgücü kayıplarını da düşündüğümüzde bu oranın daha da yükseldiğini görüyoruz. Bu nedenle risk azaltma ve hazırlık çalışmaları kapsamında başta depremler olmak üzere diğer tüm afetlere karşı dirençli ve bilinçli bir toplum oluşturmayı amaçlıyoruz. Öncelikle bireysel, daha sonra toplumsal düzeyde afetlere hazır olabilmemiz için, afetler konusunda bilinçlenmeli, güvenli yaşam bilincine sahip olarak kendimizi geliştirmeli, eğitimler almalı ve en önemlisi muhtemel bir afet öncesinde neler yapabileceğimizi bilmeliyiz. Afet sonrası can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla vatandaşlarımızda afet bilincini ve farkındalığını oluşturmak için verdiğimiz eğitimlere aralıksız devam edeceğiz.” dedi.
YORUMLAR