BAŞKAN KUZU ÇAN´IN GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ
Yemekte kısa bir ara verip konuşma yapan Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu; “ Basın mensupları bizim için kıymetli ve önemli çünkü Belediyenin yaptığı bir şeyi Çan´a pazarlayacak olan ya da anlatacak olan biz değil sizsiniz. Çan´da veya şehirde olumlu ya da olumsuz algıyı oluşturacak olan da sizsiniz. O anlamda Çanla ilgili yaptıklarınız öncelikle size teşekkür ediyoruz bu katkınızdan dolayı. Olaya biz siyaseten bakmıyoruz. Siyaset seçim zamanı olan bir şey şuanda biz Çan´a, 30 bin insana hizmet etmek için çalışıyoruz. Çan´da olanlarla ilgili kısa bir bilgi verelim. Çevre yoluyla ilgili çalışmalarımız hala devam ediyor. 6 km´lik bir alan Biga girişinden yenice girişine kadar olan yere otomatik sulama sistemimizi yaptık, çim yaptık, palmiye yaptık. Çanda palmiye olur mu diyenlere söylüyorum evet olur çünkü biz bunu kafamıza göre yapmıyoruz. Bu konunun uzmanları var onlara soruyoruz rastgele palmiye dikelim şunu dikelip diyip yola çıkmıyoruz. Çevre yolu artık güzelleşiyor. Sonrasında da 3 kavşağımıza çok güzel görseller yapacağız. Işıklandırma ve güzel bir peyzaj çalışması yapacağız. Ve neticede amacımız şu, Çan´a giriş iki taraftan da güzel bir şehre giriyoruz imajını vermiş olacağız. Şimdi otel sorusuna da cevap vermiş olayım.
Otel satılıyor mu? Satılmıyor mu?
Otelimizin satılmasını ya da kiraya verilmesini istiyoruz. Belediye olarak çalıştırmak istemiyoruz. Bundan da daha doğal bir şey yok. Biz bunu menderes parkında da gösterdik. Bir ara aldık ve kiraya verdik. Şuan menderes parkının kirası 18 bin lira. Çanakkale merkez ve kordondaki kiralardan daha fazla kira alıyoruz. Bu da Çan Belediyesi ve Çan´a fayda. Yine Termal Parkı biz yaptık eseri tamamladık ve sonrasında kira ihalesine çıktık, 35 bin liraya kiraya verdik. Biz bunu Çan Termal Otel içinde yapacağız ve buradan gelecek parayla Çan´a hizmet edeceğiz. Tabi bunları söylerken eksiklerimiz de var şehir içi yollarımız kötü biz bununda farkındayız. Bunun içinde çalışıyoruz. Allah izin verirse, bir aksilik çıkmazsa ve o gerekli kaynağı bulursak önümüzdeki yaz çarşı merkezinde yaptığımızı göreceksiniz. Yollar ve kaldırımlar dâhil Çan çok güzel bir görünüme kavuşacak inşallah. Tabi bunu yaparken de Çan´ın kronik sıkıntısı olan trafik sorununu da çözeceğiz.
Otopark alanı olacak mı?
Kocabaşın etrafında çevreyolunun etrafındaki yere de 1000 araçlık otopark alanı yapıyoruz. Çarşıyı yaparken orayı da ihale paketinin içine sokuyoruz. O da pazartesi günleri özellikle trafiği ciddi anlamda rahatlatacak. Birde Çan´ın şöyle bir handikabı var. Çan´ın nüfusu 30 bin, Çan´da şuanda kayıtlı 25 bin araç var. Ama dediğim gibi bu hamlelerle bunu çözmüş olacağız. Hükümet konağının orayla da bir düşüncemiz var. Otelimizin karşısında kültür merkezi var, orayı biz çan belediyesi olarak aldık gibi. Bazı kamu kurumlarını oraya geçirmeyi düşünüyoruz. Böyle yaptığımızda hükümet konağı boşa çıkarsa orasını da otopark alanı olarak kullanabileceğiz. Bu net bir sonuca varmış değil. Ama düşüncemiz bu, otopark sorunu da çözersek trafikle ilgili bir sıkıntımız kalmayacak.
Çan´da doğalgaz girmeyen sokak yok!
Çan sokaklarının yüzde 98´inde doğalgaz var. Bir şehir için bu önemli. Çanın belirli yerlerine ölçüm ile ilgili tüpler koyduk. Şuanda çan da 30a yakın noktada bizim hava kirliliğini ölçen, partikül maddeler (PM10)kükürt dioksit (SO2)yi ölçen tüplerimiz var. Her ay bunları alıyoruz İngiltere´ye analize gidiyor, sonuçlar geliyor. Ve şuanda önümüzde sağlıklı sonuçlar, veriler oluştu. Ve son analizlere baktığımızda Çan´da kükürt dioksit (SO2)yle ilgili bir sorunumuz kalmadı. Birileri sallayarak konuşuyor, ben bilimsel verilerle konuşuyorum. Çan´da doğalgaz yaygınlaştığında kükürt dioksit (SO2)yle ilgili sorun kalmıyor.
Belediye kendine ait olmayan bir araziye ihale yapıp yol yapamaz!
Çan´da taşımacılık fazla, kale nakliyat yolu dediğimiz yerle ilgili ciddi bir sıkıntımız vardı. Kamyoncuların hepsi berbat bir yolumuz var diyorlardı ve haklılardı. Ama orda da şöyle bir durum vardı. Orası TKİ´ye ait bir araziydi. Ve belediye kendine ait olmayan bir araziye ihale yapıp yol yapamaz. Biz bunu defalarca söyledik ama bunu söyleyip kenara çekilmedik. 1 ay önce TKİ´ye para ödeyip o araziyi belediyeye aldık. Şuanda tapuları bize geçti inşallah yakın bir zamanda ihalesini yapıp o yolu da çözeceğiz.
Çan´a 3 tane mesire alanı kazandıracağız!
Birincisi Fatma Bodur yurdunun orası, ikincisi yukarda yeni yapılan kulenin yanı, üçüncüsü de aşıklar bölgesi. Bu üç bölgenin dosyası şuanda bakanlıkta ve sonuçta olumlu çıktı. Bu 3 bölgeye mesiri alanı olarak Çan Belediyesi olarak biz alıyoruz sonrasında oralara gerekli çalışmaları yapıp bu 3 alanı Çan´a kazandırmış olacağız. Çan´da işler yolunda, sıkıntıya ve paniğe gerek yok. Her şey adım adım ilerliyor.
Hastane taşınıyor mu? Nereye gidiyor?
Hastane mevcut yerinde kalsın diye biz 2 yıl Çan´a hastane yapımını engellemiş olduk. Biz bina yıkılmasın yerinde kalsın U şeklinde bir bina olsun yeni bina bitince eski binayı yıkalım Çan hastanesizde kalmasın bu arada dedik. Buna bakanlık defalarca çalıştı ama oraya o projeyi oturtma ihtimalleri yok. Hastaneyle ilgili ikinci seçeneğimiz mevcut yere yapalım en az 2 yıl Çan´a sağlık hizmeti sunulmasın insanlar Biga´ya gitsin, Çanakkale´ye gitsin Yenice´ye gitsin ama bu topa girilmez. Çünkü sağlık bu, birinizin başına bir şey gelse hastaneye ulaşamazsanız bunun vebalini ben alamam. Ve polemik de şu orda biz bunu yaptıramıyoruz. Sağlık bakanlığı devlet hastanelerinin yeriyle ilgili bir tercihi var. Örneğin; Ezine´de, Bandırma´da, Karacabey´de hastane çevre yolundadır. Çevre yolu olması hastaneye herkesin ulaşabileceği noktada olması sağlık bakanlığının tercihidir. Bizim hastanemiz mahalle içinde. Bizim çevre yolunda 2 girişimiz var. Bir yenice girişi diğeri de Biga girişi bu girişte de devlete ait 15 dönüm bir arazi var. Ve devlet geldi, ben kendi arazime para ödemeden hastaneyi buraya yapıyorum. Ve orası da çevre yolunda, yeri de uygun. Belediye olarak biz hastane yapılsın diye yer satın alıp vermedik. Ya da belediyenin yerini vermedik. Devlet, kendi yatırımını hastanesini devletin kendi yerine yapıyor. Bundan daha makul ve mantıklı bir şey yok. Ambulans Çan´ın hangi noktasından çıkarsa çıksın en kolay ulaşabileceği yer burası. İnşallah 1 ay içinde hastanenin ihalesi yapılacak. Ve buraya yaklaşık totalde 30 milyon liralık bir hastane yapılıyor. Çan için bundan daha güzel bir şey yok. Biz şehri planlarken onun bunun demesiyle değil, geleceği düşünerek planlıyoruz. Çan 5 yıl sonra ekonomik, sosyal ve yatırım anlamında kat be kat büyüyecek” dedi.
YORUMLAR