Reklam

Bir Gün Değil Her Gün Eğlenmeliler

Bir Gün Değil Her Gün Eğlenmeliler
12 Mayıs 2014 - 16:54

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası nedeni ile 10 Mayıs Cumartesi günü Atatürk Anıtına Çelenk Sunma ile başlayan program, 12 Mayıs Pazartesi günü saat 11.00'da Zeynep Bodur Okyay Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Çan Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, Çan İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Özel Çocuklar Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Melek Gökduman ve öğrenci velilerinin katıldığı eğlence ile devam etti.
Program Saygı Duru ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Özel Eğitim Öğretmeni Turgay Duman'ın konuşması ile devam etti.
Duman yaptığı konuşmada:” Bilindiği üzere 10-16 Mayıs günleri arası Engelliler Haftası'dır. Bu hafta boyunca engellilerin sorunları tartışılır. Engelliliğe sebep olan etmenler açıklanır ve bu sebeplerin ortadan kalkması için çareler araştırılır. Engellilerin eğitilebilmeleri ve iş sahibi olabilmeleri için gerekli şartlar oluşturulmaya çalışılır. Bu önemli hafta kesinlikle kutlama olarak değerlendirilmemeli, bu şekilde algılanmamalıdır.
Bu hafta esas olarak farkındalıklarımızı arttırmaya amaçlar. Bu sebeple toplumun engellilere bakış açısı çok önemlidir.
Aslında engellilik toplumun belirlemiş olduğu normlar dışında kalma durumudur. Bu sebeple toplumun engellilere bakış açısı çok önemlidir. Yetersizlikten etkilenmiş bir birey, bir ülkede normal vatandaş olarak hayatını sürdürebilirken, başka bir ülkede engelli durumuna düşebilmektedir.
Yetersizlikten etkilenmiş bireyler ve onların değerli aileleri için en acı olan durum yaşadıkları toplumda kendilerini yetersiz ve çaresiz hissetmeleridir. Ülkemizdeki engellilerin %36'sı okuma yazma bilmemektedir. Zihinsel yetersizliği olan bireylerde bu oran %66'ya çıkmaktadır. Engellilerin %68'inin yaşadığı bina, cadde, sokak ve yollarda, engele bağlı bir düzenleme yoktur. Çalışabilir durumda olup da iş arayan engellilerin yaklaşık olarak %8'i iş bulamamaktadır.
Bahsettiğim bu problemler toplum bilinciyle farkındalıklarımızın arttırmakla çözülebilecek problemlerdir aslında…
farkındalıklarımızı arttırmak sadece olumsuzlukları görmek ve onları eleştirmek olarak değerlendirilmemelidir. Aynı zamanda yapılan olumlu işleri görüp bu işlerin devamını da arttırıcı tedbirler almalıyız. Ülkemizde bu alanda yapılan doğru ve işlevsel çalışmaları da görmezden gelemeyiz. Özel kurumlar, devlet eğitim kurumları, sivil toplum örgütleri son yıllarda özel eğitim alanın da daha donanımlı hale gelmişlerdir.
Okulumuzda ki öğrencilerimizden 5 tanesi KPSS'ye katılmışlardır. Kamu Personeli olarak çalışmaları içten bile değildir.
Alanındaki uzman öğretmenlerde bu güzel gelişmelerini daha da artacağını düşünüyorum.  İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürdürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulması ile mümkündür.
Bu anlamda, bu bireylere acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır.
Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine daha da önem verilmelidir.” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından öğrencilerin el emeklerinin sunulduğu sergi açılışı ggerçekleştirldi.
Yapılan konuşmanın ardından öğrencilerin hazırlamış olduğu folklor gösterisi sahnelendi.
Düzenlenen programa sonrada katılan Kaymakam Bey'in eşi Nilsen Binnaz Kakillioğlu öğrenciler ile beraber oynayarak eğlencelerine ortak oldu.
Düzenlenen eğlencede  katılan misafirlere pilav ayran ikramı yapıldı










































YORUMLAR

  • 0 Yorum