Çan ‘Da Gıda Hijyeni Ve Sanitasyonu Kursları
Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında 23 Eylül Ortaokulu’nda Gıda Tarım Hayvancılıkİlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Çan Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın eşgüdümüyle verilen kurslara gıda ile temas eden tüm işletme sahipleri fırıncı, pastacı, simitçi, börekçi, yufkacı esnaf ve çalışanları katılıyor.
Çan’da 128 kursiyer, üç grup halinde verilen kurslara katılıyor.1. grup 20 Mart 2013’de, ikinci grup 27.03.2013’de ve 3. grup da 28.03.2013 tarihinde kurslarını tamamlayacak, kursu başarı ile bitirenlere Çan Merkezi Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanacak olan Yaygın Eğitim Kurumu Kurs Bitirme Belgesi verilecek.
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu Kursu’nun dünkü bölümüne Kaymakam Yakup Tat, Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan da katıldılar.
İlçe Merkezi Eğitim Merkezi Müdürü Cevat İzdeş’in hoş geldiniz konuşmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Özkan yaptığı konuşmada kurs hakkında teknik bilgiler verdikten sonra “Bu kurslarımız, gıda ile temas eden esnaflarımızın gıda ve hijyen konusunda yeniden bilgilerini tazelemek, yeni uygulamaları ve standartları burada öğrenmelerini sağlamak amacıyla açılmıştır” dedi.
Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu da kursta bir konuşma yaptı. Başkan Kuzu, “Biz gıda ile ilgili esnafımızın hijyen konusundaki hassasiyetini biliyoruz. Kurs aslında bunun belgelenmesidir. AB standartlarına baktığımızda bu olması gereken bir şey. Ama daha öncesine gittiğimizde bu bizim kültürümüzde var olan bir şey, Ahilik kültüründe olduğu gibi. Ahilikle ilgili öğütlere uymamız gerekiyor. Çünkü gıda üretenler topluma belki de en önemli hizmeti sunuyorlar. Çan’daki siz değerli esnaflarımızda bu bilinç var. İnşallah bu kursla var olan bu bilinç daha da pekişecek ve belgeli hale gelecek. Bir de bu olayın vicdani bir boyutu var; insanlara gıda üretiyorsunuz, önemli bir hizmet götürüyorsunuz. Bu nedenle hem hijyene ve hem de hijyenin devamına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu da vicdani boyutu” şeklinde konuştu.
Kaymakam Yakup Tat da kursta yaptığı konuşmada “Burada güzel bir şey yapılıyor ama en güzeli de bugün burada hepimiz bir aradayız. Burada İlçe Milli Eğitim Müdürümüz var, Belediye Başkanımız var, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürümüz var, Esnaf ve Sanatkârlar Odamız var, diğer odaların ve birliklerin başkanı arkadaşlarımız var, Tarım İlçe Müdürümüz var ve hep birlikte, elbirliğiyle bir hizmet üretiyoruz.Bu işin en güzel tarafı da bence o. Bu sayede de değerli esnafımızın becerilerini, bilgilerini yenilemesini, tazelemesini ve arttırmasını sağlıyoruz. Hijyen konusu hepimizin bildiği bir konu ve sağlığın temeli. Temizlik. Sonuçta ‘temizlik imandan gelir’ nasihatlarıyla büyüdük biz. Temizlik bizim en temel meselemiz. Tabi hijyene, temizliğe önem veriliyor olması aslında bizim ülke olarak da belli bir seviyeye ulaştığımızı gösteriyor. Eskiden insanlarımız ‘karnımızı doyuralım da nasıl doyurursak doyuralım’ modundaydı ama şimdi tüketiciler artık hijyene dikkat ediyor, sağlıklı şeyler elde etmeye ve sağlıklı şeylerle beslenmeye önem veriyor. Bu da bir anlamda gelişmişliğin, kalkınmışlığın güzel bir göstergesidir. Tüketicimiz artık hijyeni arıyorsa eğer, üreticimiz rekabeti hijyen şartlarında yapıyorsa bu gerçekten güzel bir şey” dedi.
YORUMLAR