Reklam

ÇAN'DA MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI İÇİN "PEMBE YÜRÜYÜŞ"

Çan Belediyesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında 18 Ekim’de “Pembe Yürüyüş” düzenlendi. Yürüyüş sonrası eğitmen eşliğinde pilates etkinliği yapıldı.

ÇAN'DA MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI İÇİN "PEMBE YÜRÜYÜŞ"
19 Ekim 2024 - 12:43
Çan’da, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen “Pembe Yürüyüş”e büyük ilgi gösterildi. “Korkma, Farkında Ol, Geç Kalma”, “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” ve “Negatifleri Pozitife Çevirmek Elimizde” yazılı dövizlerle Çan Belediyesi önünden başlayan yürüyüş, Çan Kordon’a kadar sürdü. Yürüyüş güzergahı boyunca kadın esnaf ve vatandaşlar, meme kanseri farkındalığına dikkat çekmek için etkinliğe davet edildi.
Yürüyüşün ardından, katılımcılar eğitmen eşliğinde pilates etkinliği yaptı ve müzik eşliğinde spor yaptı.
Türkiye’de ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkıyor. 4 Şubat 2021’de Dünya Sağlık Teşkilatı, artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini, akciğer kanserinin bunun ardından yüzde 11.4 ile ikinci sıklıkta, kalın bağırsak kanserinin yüzde 10 ile üçüncü, prostat kanserinin yüzde 7,3 ile dördüncü ve mide kanserinin yüzde 5,6 ile beşinci sıklıkta görüldüğünü duyurdu.
Her yıl Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik edilmesi amaçlanıyor. Ekim ayında tüm dünyada yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde “Pembe Kurdele” teması kullanılıyor.
En iyi pembe tema rengiyle bilinen bu ayda, meme kanseri konusunda çalışan, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler başta olmak üzere tüm paydaşlar bir dizi kampanya ve program yürütülüyor. Bu çalışmaların hedefi;
• Metastatik meme kanseri de dahil olmak üzere meme kanseri teşhisi konan kişileri desteklenmesi
• İnsanların meme kanseri risk faktörleri konusunda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi
• Kişisel meme kanseri risklerinin bilinmesi ve uygun yaştan başlayarak düzenli taramanın öneminin vurgulanması
• Hastalık hakkında daha fazla desteğe ve araştırmaya duyulan ihtiyaç konusunda farkındalığın artırılması.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (Ketem) Danışmanlığı
Merkez büyüklüğü ve donanımı göz önüne alınarak kanser tarama, danışmanlık, eğitim faaliyetleri yürütülür. Bu faaliyetler için hedef nüfus göz önüne alınarak yıllık faaliyet planı hazırlanır. Hedef nüfusa yönelik; korunma ve erken tanı öncelikli olmak üzere grup ve birebir halk eğitimi çalışmaları yapılır. Aile hekimlerince yönlendirilen bireyler dışında hedef nüfusun taramalara etkin katılımı için aktif çaba sergilenir. Doğrudan iletişim araçları ve medya yoluyla vatandaş hizmete yönlendirilir. Danışmanlık hizmetleri KETEM'de toplu halde verilmekte olup birebir danışma için ortalama süre 15 dakikadır.
Tarama sonucu kanser tespit edilen vatandaşların bilgilendirilmesi ve desteklenmesi sürecine yönelik gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Faaliyetlerin yürütülmesi esnasında kişisel verilerin gizliliğine azami saygı gösterilir. Gerektiğinde hasta ve hasta yakınlarına sosyal, ruhsal ve tıbbi konularda danışmanlık hizmeti sunulur.

Kaynak: Çan’ın Sesi Gazetesi

 

2024/10/1729331029_11.jpg

 

2024/10/1729331029_22.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum