Çan MYO Türk Kültürü Topluluğu'ndan muhteşem Türk Kültürü Şöleni
Çan Belediyesi Düğün Salonu'nda saat 13.00'de başlayan Türk Kültürü Şöleni'ne Kaymakam Yakup Tat, Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, Müftü Ali Osman Bayrak'ın yanı sıra Çan MYO Müdürü Doç.Dr.Özcan Özen, Müdür Yardımcıları Erdem Gündoğdu ve Yakup Kılıçarslan ile öğrenciler katıldı.
Türk Kültürü Şöleni saygı duruşu yapılarak İstiklal Marşımızın söylenmesiyle başladı.
Çan MYO Türk Kültürü Topluluğu Başkanı Selçuk Turgut yaptığı açış konuşmasında katılımcılara hoşgeldiniz' dedikten sonra Bugün Türk Kültürü Topluluğu olarak üç bin yıllık Türk kültürünü tanıtmanın gururunu yaşıyoruz. Batı kültürünün gençliğimizi esir aldığı günümüzde biz Türk Kültürü Topluluğu olarak şanlı ecdadımızın izindeyiz ve Türk kültürünü yaşatmak için yola çıktık dedi.
Törende Çan MYO Müdürü Doç.Dr. Özcan Özen de bir konuşma yaptı. Özen, ÇOMÜ bünyesinde bulunan ve MYO'muzda yeni faaliyetlere başlayan Türk Kültürü Topluluğu'nun kısa sürede güzel işler yapmaya başlamaları hem okulumuz öğrencileri için hem de Çan halkı için gurur verici bir tablo. Dilerim her nesil, miras aldığı kültüre maddi ve manevi bir katkı yapar ve onu kendinden sonraki nesillere miras bırakır şeklinde konuştu.
Törende söz alan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu da Ben bu etkinliği düzenleyen Türk Kültürü Topluluğu'nu kutluyorum. Güzel bir ihtiyaçtan doğan bir topluluk. İnşallah bundan sonraki faaliyetlerinde de başarılar diliyorum. Ele aldıkları konu da önemli. Toplumumuzda yer alan ve eskiden beri var olan bu millî, manevî değerlerin gelecekteki nesillere aktarılması bu şekildeki faaliyetlerle mümkün. Şunu görüyoruz, dünyada bu aktarımı yapamayan ülkeler sıkıntı yaşıyorlar. Ekonomik anlamda çok gelişmiş ülkelere bakıyorsunuz, son zamanlarda bu değerler eğitimi, var olan değerlerin gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili olarak attıkları ciddi adımlar var. O değerleri gelecek nesillere aktarmak için meclislerinde karar alan ülkeler var. Millî ve Manevî Değerler Komitesi kuruyorlar, meclis kararı alıyorlar ve böyle sistemli çalışmalar yapıyorlar. Demek ki bu bir ihtiyaç. Bu ülkemizde de ihtiyaç, Çan'da da ihtiyaç. Türk Kültürü Topluluğu'nu bu ihtiyaca binaen böyle bir girişimde bulunmalarından dolayı tebrik ediyorum. Yerel yönetici olarak her zaman onların yanında olduğumu da özellikle vurgulamak istiyorum. Diğer topluluklara da Çan Belediyesi olarak elimizden gelen desteği sağlıyoruz şeklinde konuştu.
Türk Kültürü Şöleni'nde bir konuşma yapan Kaymakam Yakup Tat ise Türk kültürü denilince çok derin, çok geniş bir konu. Meselelere hakim olmak ve her yönüyle ele almak zor olmasına rağmen arkadaşlarımız çok zor bir yükü üzerlerine almışlar. Ben öncelikle bu cesaretlerinden dolayı, bu topluluktaki arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Millet olmanın en önemli unsuru ortak bir kültüre sahip olmaktır. Ortak bir dile ve ortak bir dine sahip olmayabilirsiniz; ama ortak bir kültüre sahipseniz eğer, siz o milletin mensubusunuz demektir. Devletlerin sınırını ve ülkelerin sınırını sadece fizikî sınırlar olarak görürüz ama aslında ülkelerin sınırı kültürel sınırlarıyla alâkalıdır. Ben bunu Bosna seyahatine gittiğimde gördüm. Ben o zamana kadar ülkemizin sınırının Meriç Nehri'nde bittiğini sanıyordum. Ama oraya gittiğimde kültürel sınırımızın Adriyatik'e kadar uzadığını gördüm. Oradaki insanlar bizim dilimizi konuşmuyorlardı, belki dinleri farklı olanlar da vardı ama bizim gibi düşünüyorlardı, bizim gibi yaşıyorlardı, mimarileri bizim gibiydi. İran sınırları içinde Bat Azerbaycan'da bir dükkâna girip gayri ihtiyari Kesik uçlu kalem var mı? dediğimde ise karşımdaki kırtasiyeci bir-iki saniyelik bir duraksamadan sonra Var ama divit cinsi var' dedi. Bu çok büyük bir zenginlik. Bu kadar geniş bir coğrafyada aynı duyguları paylaşabilmek ve birçoğunda da aynı dille anlaşabilmek her millete mahsus olmaz dedi. ABD ve Avrupa'daki ülkelerin tarihî geçmişlerin uzun olmadığını kaydeden Kaymakam Tat, Ama Türk milleti gibi beş bin yıllık bir tarihe ve beş bin yıllık bir kültür zenginliğine sahip olmak her millete nasip olmamıştır ve bu bize Yüce Allah'ın verdiği bir lütuftur şeklinde konuştu. Kaymakam Tat konuşmasına Arkadaşlar cesaretle çok güzel bir konuya el atmışlar. Biz her zaman yanlarındayız, destekçileriyiz. İnşallah bu faaliyetleri kesintiye uğramadan başarıyla devam eder. Ben bu gayretlerinden ve başarılarından dolayı kendilerini tekrar huzurlarınızda kutluyorum, başarılar diliyorum şeklinde konuştu.
Şölen, konuşmalardan sonra Kafkas Halk Dansları Gösterisi ile sürdü.
Metehan Gözütok'un sunduğu nefis Semazen Gösterisi'nin ardından topluluk üyeleri Yusuf İslam Bilir ve Dilek Noyıl okudukları şiirlerle katılımcıları duygulandırdılar.
Ozan Geçer (Bağlama), Selahattin Güneş (Gitar), Muharrem Uçar (Ney) ve Kağan Salman (Perkisyon)'dan oluşan İhtilal Müzik Grubu türküleriyle salonda bulunanları coşturdu. Sahne önüne gelen gençler, İhtilal Müzik Grubu'nun müzikleri eşliğinde halay çektiler ve oynadılar.
YORUMLAR