"Çanakkale Deniz Aşıkları" projesinde yılın son eğitimi Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı işbirliğiyle gerçekleşiyor
TURMEPA´nın MITSUI & CO., Ltd. Çevre Fonu hibesi ve İÇDAŞ A.Ş. desteğiyle Çanakkale´nin 6 ilçesinde başlattığı “Çanakkale Deniz Aşıkları - Çanakkale İçin Mavi Adım” projesinde yılın son eğitimleri, alan kılavuzları ve rehberlerle gerçekleşecek.
2016´dan bu yana kurum işbirlikleri, farkındalık çalışmaları ve öğretmen eğitimleri başta olmak üzere birçok etkinlikle Çanakkale´de 3000 kişiyi aşkın bir kitleye ulaşan projede yılın son eğitimi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı faaliyet alanında çalışan rehberler ve alan kılavuzlarıyla gerçekleşecek. 28 Kasım´da 250 alan kılavuzu ve rehberin katılım sağlayacağı eğitimde Çanakkale Boğazı biyolojik çeşitliliği, çeşitliliği etkileyen faktörler, insanın çevre üzerinde etkisi, mikroplastikler ve olumsuz etkileri konu başlıklarında eğitim verilecek. Eğitim içeriğinin yanı sıra katılımcılara dağıtılacak proje eğitim materyalleriyle de insan kaynaklı denizel kirliliğin ve sonuçlarının turizmciler desteğiyle hedef kitleye aktarılması amaçlanıyor.
Çanakkale, bir boğaz şehri olmasının yanı sıra yüzyıllar boyunca savaşlarla farklı medeniyetlerin ve toplumların egemenliğinde kalmış, gerek mimarisinde gerek yaşamda onlardan izler taşıyor. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Çanakkale, her yıl milyonlarca insana, yerli ve yabancı turiste kapılarını açıyor. Sahip olduğu boğazıyla uluslararası taşımacılıkta önemli rol oynayan şehir, küresel ekonomiye doğrudan katkı sağlıyor. Ancak Çanakkale Boğazı, gerek turizm faaliyetleri gerekse yanlış avlanma yöntemleriyle zarar görüyor. Bu da hem doğanın hem de insanın zarar görmesine, canlıların yok olmasına neden oluyor. Deniz kirliliği deniz ekosistemine zarar vererek insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Denizlerdeki faaliyetleri engelleyen, denizin kullanım kalitesini etkileyen ve değerini azaltan maddelerin insanlar tarafından denize bırakılması tüm canlı ekosistemi için tehlike arz ediyor. Alan kılavuzlarıyla gerçekleşecek eğitimler sonucunda, çarpan etkisiyle milyonlarca yerli ve yabancı turistin kirliliğin doğaya ve dolayısıyla insana verdiği zararlar konusunda bilgilendirilmesi hedefleniyor.
“Çanakkale Deniz Aşıkları - Çanakkale İçin Mavi Adım” projesi, Çanakkale Boğazı´nın özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak için Merkez, Lapseki, Eceabat, Gelibolu, Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde 2018 Mart ayına kadar devam edecek.
YORUMLAR