Reklam

"Çanakkale Deniz Aşıkları" projesinde yılın son eğitimi gerçekleşti

"Çanakkale Deniz Aşıkları" projesinde yılın son eğitimi gerçekleşti
02 Aralık 2017 - 16:56

TURMEPA´nın MITSUI & CO., Ltd. Çevre Fonu hibesi ve İÇDAŞ A.Ş. desteğiyle 2016´dan bu yana yürüttüğü “Çanakkale Deniz Aşıkları - Çanakkale İçin Mavi Adım” projesinde yılın son eğitimi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı faaliyet alanında çalışan 265 alan kılavuzu ve rehberin katılımıyla gerçekleşti.

28 Kasım´da gerçekleşen eğitimde turizm ve çevre, sürdürülebilir turizm, Çanakkale Boğazı biyolojik çeşitliliği, çeşitliliği etkileyen faktörler, insanın çevre üzerinde etkisi, mikroplastikler ve olumsuz etkilerine değinildi. Üç ayrı oturumdan oluşan eğitimde katılımcılar, Çanakkale çevresel sorunları ve problemleri hakkında görüşlerini de aktardı.

Eğitim öncesi katılımcılara hitap eden Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanı Zeynel Bayseferoğulları: “Bu eğitim, benim de çok önem verdiğim bir konu. Gerek savaş tarihi gerekse doğal güzellikleriyle ulusal ve uluslararası bir öneme sahip olan Tarihi Alan´da yaşanan çevre sorunlarını ortadan kaldırmak hepimizin ortak görevi. Tarihi alanı her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Dolayısıyla oluşan çevre kirliliğinin büyük kısmını gelen ziyaretçiler oluşturuyor. Bu konuda siz alan kılavuzları ve rehberlere büyük görev düşüyor. Tarihi alanı ziyaret, feribotta başlıyor. Sizlerden ricam, alanı ziyarete gelen turistlere çevre bilincini feribottan başlayarak anlatmanızdır. İçtikleri bir suyun şişesini ya da yedikleri bir kekin ambalajını, içtikleri sigaranın izmaritini denize atmamaları gerektiğini anlatmanız gerekiyor. Bugün burada gerçekleştireceğimiz eğitimle milyonlarca yerli ve yabancı turiste sizin aracılığınızla ulaşarak tarihi alanda çevre sorunlarına bir çözüm getirmek istiyoruz.” dedi.

Eğitimin ardından katılımcılar, kendilerine verilen sertifikalarla proje elçisi olmaya hak kazandı. Katılımcılara verilen bilgiler ve dağıtılan proje eğitim materyalleri ışığında, insan kaynaklı denizel kirliliğin ve sonuçlarının çarpan etkisiyle milyonlarca yerli ve yabancı turiste aktarılması amaçlanıyor.

“Çanakkale Deniz Aşıkları - Çanakkale İçin Mavi Adım” projesi, Çanakkale Boğazı´nın özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak için Merkez, Lapseki, Eceabat, Gelibolu, Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde 2018 Mart ayına kadar devam edecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum