Çanakkale´nin 'Akıllı Şehir Yol Haritası´ Tamam
Kale Grubu, Türkiye Bilişim Vakfı ve Novusens işbirliği ile Şubat ayında başlatılan ve Çanakkale´nin “akıllı şehir” vizyonuna katkı vermeyi amaçlayan Aklım Fikrim Çanakkale projesinde birinci faz tamamlandı. “Çanakkale ile Akıllı Geleceğe” sloganıyla dört aydır sürdürülen yoğun saha ziyaretlerinin ardından, Çanakkale´nin “akıllı şehir yolculuğunun” yol haritası çıkartıldı.
Türkiye´de ilk kez bu denli katılımcı anlayışla başlatılan ve tüm yerel paydaşların ortak heyecanla sahiplenmesiyle sürdürülen akıllı şehir projesinin çıktıları, Çanakkale´de bugün geniş katılımla düzenlenen bir toplantıyla kamuoyunun dikkatine sunuldu. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan başta olmak üzere kent ileri gelenlerinin katıldığı toplantıda Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü Kurucusu Berrin Benli, Aklım Fikrim Çanakkale projesinin amacını ve gelinen noktayı aktardı.
Aklım Fikrim Çanakkale projesi için Novusens liderliğinde oluşturulan saha ekibi önce kapsamlı bir kaynak taraması yaptı. Ardından yoğun saha ziyaretleri ile kent için durum tespiti derinleştirildi. Eşzamanlı olarak kent genelinde kurumlara ve vatandaşa dönük iki ayrı anket yapıldı. Elde edilen bulguların ışığında bir akıllı şehir semineri ve iki ayrı ortak akıl çalıştayı gerçekleştirildi. Tüm bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan bulgular, proje ekibi tarafından dünyadaki uygulamalar ışığında değerlendirilerek Çanakkale´ye özgü bir akıllı şehir yol haritası ve öneriler bütünü ortaya koyuldu. Bu yol haritasında özetle şu öneri başlıkları yer aldı:
Çanakkale Akıllı Şehir Ortak Akıl Platformu oluşturulması,Finansal sürdürülebilirlik için Ortak Şehir Fonu başta olmak üzere Akıllı Şehir Finansal Kaynakları yaratılması,Akıllı Şehir Stratejisi´nin belirlenerek Akıllı şehir Eylem Planı´nın ortaya koyulması ve Uluslararası İşbirlikleri Geliştirilmesi.
Ayrıca, Çanakkale Köprüsü ve Trakya Mega Koridoru´nun yaratacağı potansiyel etki dikkate alınarak Akıllı Şehir Master Planı´nın hazırlanması, Çanakkale´nin deprem bölgesinde olması sebebiyle akıllı çözümler içerecek bir ‘Dayanıklılık Programı´nın başlatılması da öneriler arasında yer aldı. Buna ek olarak, vatandaşların ve genç nüfusun katılımcılığını artıracak akıllı şehir çözümlerini teşvik amaçlı çeşitli etkinlikler önerildi.
Zeynep Bodur Okyay, bu yıl 60´ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayan Kale Grubu´nun bu projeye, kente karşı bitmeyen bir sorumluluk duygusuyla öncülük ettiğini söyledi. Kale Grubu´nun Çanakkale´nin Çan ilçesinde filizlenip bugün sektöründe lider 17 şirketten, küresel ortaklarıyla uçak motoru da üreten bir Grup haline dönüştüğünü vurgulayan Zeynep Bodur Okyay, “Kurucumuz ve Onursal Başkanımız İbrahim Bodur´un yürekten bağlı olduğu Çanakkale Ruhu´na uygun işlerin içinde olmak, insanı merkez alan ve hayatları iyileştiren yenilikçi projelere öncülük etmek bize bıraktığı en değerli miraslardan. 60 yıl önce Anadolu´nun sanayileşmesinin öncülüğünü yapan Çanakkale, bugün de sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı refah için kentlerimizin akıllı şehirlere ve Anadolu insanının da bilgi toplumuna dönüşümüne örnek teşkil edebilir. Bütün gayemiz bu” dedi.
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı da ekonomik ve sosyal kalkınmayı hızlandırmanın, bütün şehirlerimizin ortak amacı, ortak hedefi olması gerektiğini söyledi. “Çanakkale´de bu hedefe ulaşmak amacıyla yerel yönetim ve halkla, sivil toplum ve özel sektör, üniversite hep birlikte bir ortak akıl yaratarak, bu müstesna şehrimizi gerçekten bir akıllı şehire dönüştürmek üzere yola çıkıyoruz” diyen Eczacıbaşı, burada “akıllı şehirleşme” konusunda ortaya konulacak çözüm önerilerinin, bütün diğer illerimize de örnek olacağını düşündüğünü belirtti. Eczacıbaşı, “Projemizin adı –biliyorsunuz- Aklım Fikrim Çanakkale. Aklımızı, fikrimizi Çanakkale´nin bir atılım sıçraması yapması için herkesle paylaşacağız. Hiç bir akıllı şehir, sadece belediyenin çabasıyla meydana gelemez. Şehri oluşturan vatandaşların aklı ve fikri de işe katılmadan hiç bir şehir akıllı şehir olamaz. İşte bu yüzden, çıktığımız yolda, Çanakkale halkının da aklı ve fikriyle bizi destekleyeceğine eminim. Şimdiden teşekkürler” dedi.
Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü Kurucusu Berrin Benli ise şunları söyledi: “Aklım Fikrim Çanakkale Projemiz, Çanakkale´mizin akıllı şehre dönüşüm yolculuğunun ilk aşaması oldu. Proje ekibi olarak, bu uzun dönüşüm yolculuğunda, ilk kıvılcımı çakmanın heyecanını taşıyoruz. Akıllı şehre dönüşüm sürecini izlemesi bakımından, kendi ölçeğindeki pek çok kentimize örnek olmasını arzu ediyoruz. Akıllı şehir uygulamalarında başarının en büyük anahtarı “işbirliği” yapabilmekte gizli. Çanakkale´mizde, gerek kurumlar arası gerekse vatandaşlar arasında bu işbirliğini ve uyumu yaşamanın mutluluğu içindeyiz. El ele vererek, bu dönüşüm yolculuğunda pek çok ilke imza atarak, Çanakkale´mizin sadece ülkemizde değil, küresel ölçekte de rol model olmasını arzu ediyoruz…”
YORUMLAR