Çevrecilerden 2-0 Önde
Çan İlçesine Bağlı Yayaköyü mevkiinde Çan Kömür ve İnşaat AŞ. Yapılacak olan Çan 2 Termik Santral için Kardelen Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen toplantı çevreciler tarafından yapılan protesto sonunda geçersiz hale getirildi.
Gerçekleşen ÇED Toplantısına Çan Kömür ve İnşaat AŞ. İnşaat Mühendisi Ali Kemal Kozancı, Elektrik Mühendisi Ahmet Can, Danışman Firma ENÇEV Enerji AŞ. Görevlisi Özer Emrah Öztürk, İlayda Subaşı, CHP Çan İlçe Başkanı İmalettin Meriç, Çevre Platformu Eski Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Çanakkale Çevre Platformu üyeleri katıldı.
Marmara Bölgesi hava kirliliği oranı en yüksek ilçesi olan Çan'da 2000 yılında kurulan18 Mart Termik Santralinin ardından 2.si yapılması planlanan termik santralin 2. ÇED Toplantısı Çevrecilerin yaptığı protesto sonucu geçersiz kılındı.
17Aralık Salı günü gerçekleştirilen 1. Toplantıda Çevrecilerin ve Çan Halkının gerçekleştirdiği protesto sonucu iptal edilen toplantı ardında 1 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilen toplantı etki alanı olan Yayaköyü'nde gerçekleştirilmesini savunan ve halkı yeterince bilgilendirilmediğini belirten Çanakkale Çevre Platformu gerçekleştirilecek olan toplantının iptal edilmesini, toplantının Yayaköyü'nde yapılması gerektiğini söylediler.
Çan Kömür ve İnşaat Mühendisi Ali Kemal Kazancı'nın açılış konuşmasının gerçekleştirilmesinin ardından söz hakkı isteyen Çevre Platformu Eski Dönem Sözcüsü Hicrin Nalbant: Çanakkale'nin bir yerinde gerçekleştirilen ÇED Toplantısına katıldım. Gerçekleşen toplantıların tümümde uygulanan ÇET Toplantısı başlığı altında yapılan HALKI KANDIRMA TOPLANTISI Santralin yada tesisin yapılacağı yere en yakın yerleşim yerinde yapılır. Toplantının yapılması gereken yer Yayaköyüdür. Yayaköye santralden etkilenecek olan çevre köyler daha kolay gelebilir. Gerçekleşen bu toplantının buraya alınmasını anlamlı bulmuyoruz, iyi niyetten yoksun bir davranış olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle toplantı başlamadan bu toplantının geçersiz olduğunu savunuyoruz. Eyer bu toplantının yapılması konusunda ısrar edilirse protesto ederek terk edeceğimizi, yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı söylemek istiyorum. Yapılan bu toplantı yasal değildir. Görevli arkadaşları uyarıyorum yasal yeri neresi ise orda yapılmasını ve bu toplantının iptal edilmesini istiyoruz.dedi.
Toplantıya gelen çevreciler, halkın yeterince bilgilendirilmediği gerçekleşen bu toplantı hakkında halka haber verilmediği duyarlı çevreciler olarak toplantıya geldiklerini söylediler.
Çan Kömür ve İnşaat Mühendisi Ali Kemal Kazancı daha öncede bu toplantının yapıldığını ancak bu konu hakkında itiraz olmadığı söylemesinin ardından toplantıya katılan CHP Çan İlçe Örgütü Başkanı İmalettin Meriç bu konuda itiraz ettiklerini ve toplantıya katılan vatandaşların toplantıyı terk ettiklerini söyledi.
Yetkili firma gerekli yerlere bilgi verildiği yerel ve bölgesel gazetelerde ilan olarak geçtiklerini söylediler.
35 devam eden tartışma sonucu yapılan açıklama: İtirazınız nedeni ile bu toplantı yapılamamıştır. Yazdığımız bu tutanağı bir üst yazı ile bakanlığa bildireceğiz. Bakanlık toplantının yapılmasını nerede uygun görürse orda yapılacağını söylemek istiyorum.
Yazılan tutanak: Termik Santral ve Kül Depolama Sahası ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak ve proje hakkında bilgilendirmek amaçlı Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Başkanlığında 07/012014 günü saat 10.00'da hazır bulunulmuştur. Açılış konuşmasının ardından katılımcıların protestosu başlamış olup bakanlıkça görevlendirilmiş firma tarafından sunum yapılamadı. Görüş ve itirazlara geçinildi.
Sonuç olarak katılımcılar toplantının Çan İlçesi Yayaköyü'nde olmasını gerektiğini, burada yapılacak olan toplantının usule göre daha uygun bir yerde yapılmasında ısrar ettiler. Bazı katılımcılar toplantı hakkında duyuru ulaşmadığını belirtileri. Başka bir görüş ve öneride bulunmadılar.
Yazılan tutanağın
okunmasının ardından sona eren toplantı sonunda kısa bir açıklama yapan Çevre
Platformu Eski Dönem Sözcüsü Hicin Nalbant: Bildiğiniz gibi Çan'a 2.bir Termik
Santral yapılmak isteniyor. 1.Termik Santralin kapasitesi 320mw yeni yapılacak
olan Termik Santralin kapasitesi 330mw. 320mw lık termik santral bugüne
kadar%50 kapasite ile çalıştırıldı. Buna rağmen çevre köylerde çok ciddi
hasarlar oluştu. Tarım ürünlerinde sorunlar, vatandaşların sağlık sorunları
yaşanmaya başladı. Bunların araştırmaları devam ediyor. Doğa tümü ile yok olmak
üzere. 2.Termik Santral kurulur ise yaşanan bu felaketin boyutları çok daha
fazla olacak. Bu nedenle bu santralin buraya kurulmaması gerek. Akışkan yataklı
çok temiz santral diyerek kurdukları 1.santral görüldü ki temiz değil. En kirli
santrallerden birisi çıktı. Burada yaptıkları da halkı kandırma toplantında
söyleyeceklerinin hiçbir önemi yok. Gerçekler ortada. Yayaköyü meydanındaki
asmaya baktığınızda üstünde bir tek salkım kalmamış. 18 Mart Santrali etkileri.
Termik Santral bu yöre için ciddi şekilde zararlı.dedi.
YORUMLAR