CHP ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ AV. MUHARREM ERKEK´İN 10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
10 Aralık 1948 günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi´nin ilk üç maddesi şöyle diyordu:
“Madde 1- Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.
Madde 2- Herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya herhangi başka bir ayrım gözetmeksizin bu Bildirge ile ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir. Ayrıca, ister bağımsız olsun, ister vesayet altında veya özerk olmayan ya da başka bir egemenlik kısıtlamasına bağlı ülke yurttaşı olsun, bir kimse hakkında, uyruğunda bulunduğu devlet veya ülkenin siyasal, hukuksal veya uluslararası statüsü bakımından hiçbir ayrım gözetilmeyecektir.
Madde 3- Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır.”
Bildiri, her maddesiyle ayrı bir önemi taşımaktadır. Çünkü, yukarıda aktardığımız üç maddenin, yani demokratik anayasalarla tanınan temel hakların haricinde; toplumsal, kültürel ve ekonomik haklar da vurgulanmıştır. Bunlarla ilgili hükümlere yer verilmiştir. Örnek vermek gerekirse sosyal güvenlik, çalışma, eğitim, toplumun kültürel yaşama katılması, bilimsel ilerlemenin ürünlerinden yararlanma hakları Bildirge´de yer almaktadır.
Şu an ülkemizde OHAL uygulamasıyla en çok tartışılan keyfi tutuklama, hapis ve sürgünden korunma, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde adil ve kamuya açık olarak yargılanma hakkı ile düşünce, vicdan, din, toplanma ve örgütlenme özgürlükleri Türkiye´nin de kabul ettiği bu Bildirge´de güvence altındadır.
Değerli Arkadaşlar,
Türkiye olarak maalesef İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi´nde yazılı kimi en temel haklardan bile gün geçtikçe uzaklaştığımızı görmekteyiz. Oysa devletlerin, siyasi iktidarların temel görevi bu ilkelerden uzaklaşmak değil, aksine onları daha ileri biçimde yaşama geçirmektir. Ülkemizde bir kadın, yalnız başına sabah sokakta spor yaparken saldırıya uğruyor, çocuklara ve kadınlara taciz, şiddet kol geziyorsa insan haklarından nasıl bahsedeceğiz? Üstelik hamile kadınlar sokağa çıkmasın gibi sapkın görüşlere prim veriliyorsa daha çok mesafe almamız gerekmektedir. FETÖ ile mücadele bahanesiyle FETÖ ile ilgisi olmayan insanlar işinden ediliyor, tutuklu kalıyor, eğitim ve sağlıkta aksaklıklar yaşanıyorsa insan hakları bunun neresinde?
Dünya da insan hakları konusunda bir sınav vermektedir. Avrupa´da yükselen göçmenlere karşı kötü muamele, İslam karşıtlığı, ırkçı yaklaşımlar oradaki özellikle siyasi kesimlerce durdurulmalı ve bunun için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi´nde belirtilen hakların layığınca yaşandığı bir dünya hayal değildir. Bu uğurda mücadele verenlere selam olsun.
YORUMLAR