Reklam

CHP ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ BÜLENT ÖZ´ÜN KÖY ENSTİTÜLERİNİN 76. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ MESAJI

CHP ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ BÜLENT ÖZ´ÜN KÖY ENSTİTÜLERİNİN 76. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ MESAJI
18 Nisan 2016 - 12:31

17 Nisan 1940 yılında tamamen ülkemize özgü olan bir eğitim projesi olarak dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel önderliğinde kısa süre uygulanabilmiş; Çağdaş, Laik, Demokrat, Cumhuriyetçi, Ulusçu, Devrimci, Halkçı bir gençlik yetiştirmek için köy öğretmenleri yetiştirmek üzere kurulmuştur Köy Enstitüleri.  Tonguç Köy Enstitülerini şöyle tanımlar: “Köy öğretmenleri ile köye gerekli başka mesleklerin erbabını iş eğitiminin ilkelerine uyarak yetiştirmek amacıyla ziraat işlerine elverişli arazisi bulunan yerlerde bölge müessesi olarak açılır. Öğrencisi köyden alınan ve yatılı olan eğitim kurumlarıdır.”

Bu tanıma göre eski klasik sistemden ayrı ve Türk eğitim sisteminde olmayan birçok ilk gündeme gelmektedir. Köy enstitüleri köylere öğretmenden başka meslek erbabı yetiştirecektir. (Sağlık Memuru, Köy ebesi, sanat adamı…) Ama bütün bu gelişmeler ve toplumda hızla karşılık bulan bu eğitim modeli, Demokrat Parti döneminde 27 Ocak 1954´te kapatılmıştır.

Bugün ise eğitim öğretim sistemimizin kimlere emanet edildiğini acı uygulamalar ile, Karaman´da yaşanan tecavüz vakası, yurttaşlarımız test etmektedir. Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 76. yılında Köy Enstitüleri´nin mimarı Cumhuriyetin aydınlık yüzü Hasan Ali Yücel´in 19 Mayıs 1945´de Spor ve Gençlik Bayramı´nı açarken yaptığı konuşmasından bir bölümü buradan paylaşmak istiyorum.

Yücel;  "Yıllar, yılları kovaladı; olaylar olayları sürükledi; 1919yılının 19 Mayıs´ından 1945 yılının 19 Mayıs´ına girdik. Zamanın içinde bu dalga dalga yuvarlanan akışın kaynağı, suları tükenmeyen pınarı, Türk Milletinin özü ve gözü olan Atatürk´tür" diye başlar ve şu sözlerle devam eder:

"O, Samsun´a ayağını bastığı zaman Türk Milleti, yaşama, var olma iradesini O ´nun varlığında buldu. Onun içindir ki Türk Milleti var oldukça Atatürk yok olmayacaktır. Şu anda, Millî Mücadele kahramanı Mustafa Kemal´i kıvırcık kalpağıyla, Ebedi Şef Atatürk´ü açık, dik başı ve caydırıcı bakışıyla, gençliğin taze ruhları arasında, aziz bir hayat, sönmez bir hakikat olarak, yaşar, gezer, dolaşır görüyoruz. O bizimle beraber, biz ondan ayrılmamış haldeyiz... Ölüm, onu elimizden alabilir; fakat hiçbir kuvvet, Atatürk´ü gönüllerimizden silemeyecektir." der.

Köy Enstitüleri Projesi; Mustafa Kemal ATATÜRK´ÜN Başlattığı Aydınlanma Devriminin tamamlayıcı bir adımı, Atatürk´ün özlemini duyduğu Çağdaşlaşma sürecini taçlandıracak bir yürüyüştü, dönemin gerici güçleri tarafından kapatıldı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum