CHP Kadın Kolları Başkanından Kadınlar Günü Mesajı
08 Mart 2015 - 15:15
8 Mart'ta tüm ülkelerde Kadınlar Günü çeşitli eğlence, gösteri ve panellerle kutlanır.
Senede bir gün olsa bile kadınlara, armağan edilen bu günün tadını çıkarmak istiyorlarsa da, tarihe baktığımızda bu günün temelini oluşturan olaylar insanın içini sızlatacak derecede üzücüdür.
8 Mart 1857, ABD'nin New York kentinde bir grup tekstil işçisi kadın, emeklerinin karşılığını almak ve daha iyi koşullarda çalışmak amacıyla grev yaparlar.Fabrikanın sahibi ise onların bu haklı isteklerine karşı,greve giden işçi kadınları fabrikaya kilitler.Bu sırada hesapta olmayan bir olay olur, fabrikada yangın çıkar ve bu kadınlar haklı davaları uğruna yanarak can verirler.
8 Mart'ın Dünya Kadınlar günü olarak kutlanmasının tarihler gelişimine baktığımızda, ilk olarak 1857 yılında New York'ta günde 12 saat çalışma ve düşük ücrete karşı yürüyüş yapılır.
1908 yılında New York ta,yaşama güvencesi ve karın tokluğunu simgeleyen ekmek,kaliteli bir yaşamı simgeleyen gül simgesi birleştirilerek Ekmek ve Gül sloganıyla 15.000 kadın yürüyüş yaparak,daha iyi gelir,oy hakkı ve doğum izni ister.
1909 yılı 28 Şubat günü Avrupa'da ki kadınlar ilk kadın gününü kutlar.
1910 yılında Clara Zetkin adındaki bir alman kadın, Dünya kadınlar günü önerisini kadın Enteryasyonel'ine götürür ve önerisi kabul edilir.
1911 Kopenhag kararından sonra 19 Mart ta Almanya, İsviçre, Danimarka ve Avusturya'da ilk kez kutlanan kadınlar gününde,yüz binlerce kadın çeşitli aktiviteler yaparak oy verme,seçme,seçilme ve meslek edinme haklarını ister.
1917 yılının 8 Mart'ın da Rus kadınlar, yaşam koşullarının kötülüğünü protesto ederek Ekmek ve Barışiçin grev yaparlar.
1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kadın Hakları ve Dünya Barış günü olarak 8 Mart'ı kabul etti.
8 Mart'ta kutlanan kadın hakları serüveni dünyada böyleyken ülkemizde de Cumhuriyet'in ilanına kadar kadının adı yoktu. Kocasının boş ol demesiyle bir eşya gibi kapının önüne bırakılmış, mirasta ve tanıklıkta yarım sayılmış, çalışma hayatından yoksun bırakılmış, dövülmüş ve horlanmıştır.
Ülkemizde ise Milli Mücadele Türk kadınının kahramanlıklarıyla destanlaşmıştır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Anadolu'ya çıkarak başlattığı kurtuluş hareketi içinde yer alan binlerce kadın, Cumhuriyet in temelinde en büyük pay sahibidirler.
Atatürk Devrimlerinin kazanımlarıyla da modern dünyanın getirdiği haklara sahip olmuşlardır.
Günümüze dönecek olursak kadın mücadelemiz dünyada da Türkiye'de de eşit haklara sahip olma konusunda devam etmektedir.
Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle kadına şiddet konusuna da değinmeden geçemeyeceğim.
Bizler toplumsal yaşamın onurlu bireyleri olarak hayatın her alanında kendimizi göstermemiz, her şeyden önce günümüzde yaşanılan olumsuzlukları silecektir kanısındayım.
Şiddet'in, argonun, töre cinayetlerinin ve isitismarların olmadığı ve bu ilkel yaklaşımlara maruz kalınmadığı mutlu bir Türkiye hepimizin arzusudur.
İnsan Hakları Derneği 2014 yılı insan hakları ihlalleri raporunda ortaya çıkan bilançodaki tablo ise dehşet vericidir.
İstatistikler gösteriyor ki mevcut yönetimin döneminde şiddet gören kadınların oranı %1400 artmıştır. Devlet destekli politikalar üretilmeli, ceza yaptırımları adaletli ve gerçekçi olmalı ve toplumun kadına bakış açısı değişmelidir. Aksi halde kısa süre önce yaşanan Özgecan Aslan vahşeti gibi olaylar artarak yaşanmaya devam edecektir.
Oysaki biz kadınlar, şiddet oranı abartılıyor diyen, üstüne üstlük ''Evdeki işler yetmiyor mu?'',Türk kadını evinin süsüdür ve bunun gibi hatta daha ayrımcı daha kendini bilmez söylemleri olan, kadını değil eşit görmek, insan yerine bile koymayı beceremeyen bir zihniyete karşı kadın gücümüzün farkına varmalıyız, sesimizi yükseltmeliyiz, örgütlenmeliyiz.
Ben 7 Haziran günü tepkimizi, kadın gücümüzü sandıkta gösterelim istiyorum. Bu vesile ile küçücük bir şey olsa da farkındalık yaratır umuduyla, CHP'si ÇAN KADIN KOLLARI olarak bu yıl ki Emekçi Kadınlar gününde hiçbir etkinlik düzenlemiyor, daha özgür, daha adil, birbirimize sözde değil, özde sevgi ve saygı duyabildiğimiz , cinsiyet olarak ayrılmadığımız , insan olarak görülüp, eşit haklara sahip olduğumuz bir Türkiye için ; kadınları el ele gönül gönüle vereceğimiz bu onurlu mücadeleye davet ediyor, en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
GÜLŞAH SEZEN KARADAYI
CHP ÇAN KADIN KOLLARI BAŞKANI
YORUMLAR