Reklam

CHP´li Erkek, Çanakkale´de Tarım ve Hayvancılığı Yazdı

CHP´li Erkek, Çanakkale´de Tarım ve Hayvancılığı Yazdı
28 Aralık 2017 - 15:46

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu´nun iller hakkında sektörel sorun ve çözüm önerilerini istediği yazısına yanıt vererek, Çanakkale´nin tarım ve hayvancılık alanlarındaki sorunlarını ve çözüm önerilerini sıraladı. 

Erkek, Türkiye Büyük Millet MeclisiTarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi.

Çanakkale; tarihi, manevi, kültürel değerlerinin yanında, Kazdağları gibi olağanüstü doğal yaşam alanlarına sahip olup, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında da büyük bir potansiyeli taşımaktadır. Önümüzdeki en büyük engel, sorumsuzca izin verilen siyanürlü altın madenciliği ve termik santrallerdir. Dünyanın oksijen deposuna, zengin su kaynaklarına, ülkemizin en verimli topraklarına sahip Çanakkale´de maden ve termik santral faaliyetleri nedeniyle gıda, tarım ve hayvancılık, yani geleceğimiz büyük tehlike altındadır.

Yaygın olarak ağır sanayi tesislerine sahip olmayan Çanakkale, tarım ve hayvancılık, bunlara dayalı sanayi anlamında da büyük bir ayrıcalığa sahiptir. Yatırım planlamaları, teşvik sistemi bu konu üzerine yoğunlaşmalıdır. Çünkü; ismi Çanakkale ile özdeşlemiş, marka ürünlerimizin sayısı oldukça fazladır. Çanakkale Domatesi, Ezine Peyniri, kapya biber, Bayramiç Beyazı (nektarin), kiraz, kayısı, elma, et ve süt ürünleri bunlardan bazılarıdır. Tüm bunların üretiminin devamlılığı korunmalı ve üretim verimliliği artırılmalıdır.

Çanakkale´nin Orman, Tarım ve Hayvancılık Potansiyeli

İl yüzölçümünün yüzde 28´i, yani 2 milyon 880 bin 264 da´sı tarım alanıdır. ÇKS´ye kayıtlı çiftçi sayısı 23 bin kişi civarındadır. Sulanan arazi anlamında (toplam ekilebilir arazinin 1/3´ü civarı) verimi artırıcı bir potansiyele sahiptir. Alabalık üretimine olanak tanıyacak özellikle Kazdağları civarında, soğuk su kaynakları mevcuttur. Çanakkale; küçükbaş (610 binden fazla) ve büyükbaş (210 binden fazla) hayvan sayısı, özellikle keçilerin süt veren ırk olması nedeniyle, ülkemizde söz sahibi illerden biridir. Organik tarım yapılmasına oldukça uygun koşullara sahiptir. Çiftçi örgütlenmesi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Kalitesi çok yüksek zeytinyağı üretimine ev sahipliği yapmaktadır. 88 jeotermal kaynağıyla sıcak sudan yararlanma olanağı yüksektir. Dünyanın oksijen depolarından biri olarak gösterilen Kazdağları, pek çok açıdan olduğu gibi orman açısından da büyük bir varlıktır. İlimizin doğal bitki örtüsü olan ormanların il topraklarımızın yüzde 53´ünü kapladığı düşünülürse bölgemizde orman işçileri ve orman köylüleri önemli bir nüfusu oluşturur. Çanakkale´de 561 orman köyünde toplam 151 bin 749 orman köylüsü yaşamını sürdürmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum