Reklam

CHP MİLLETVEKİLLERİ BÜLENT ÖZ VE MUHARREM ERKEK´İN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

CHP MİLLETVEKİLLERİ BÜLENT ÖZ VE MUHARREM ERKEK´İN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
21 Nisan 2016 - 11:14

CHP´li vekilden ‘SÜT´ teklifi

CHP Milletvekili Bülent Öz, süt üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek için meclis kürsüsünde su yerine süt içilmesini teklif etti.

Çanakkale´de ve ülke genelindeki çiğ süt üreticilerinin sıkıntılarını TBMM´de gerçekleştirdiği basın açıklaması ile dile getiren CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, ilginç bir teklifte bulundu. Milletvekili Muharrem Erkek ile beraber basın açıklaması gerçekleştiren ve sütün sudan daha ucuz olduğunu belirten Öz, mecliste su yerine süt içilmesinin daha doğru olacağını dile getirdi. Öz, “Meclis Genel Kurulu´nda ve Basın Odasında milletvekillerimiz konuşma aralarında su içerler. Bundan sonra bizim teklifimiz; su yerine bundan sonra süt içelim. Süt sudan daha ucuz. Devletimize ve Meclisimize daha az maliyete mal olması açısından Su yerine Süt içilmesi teklifini getiriyoruz açıklamasında bulundu.

DESTEKLEME ÖDEMELERİ YAPILMADI

Çanakkale´nin süt ve süt ürünleri üretimine katkısı ve markalaşan peyniri ile Türkiye açısından özel bir yere sahip olduğunu belirten Milletvekili Öz, “Uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının etkisi özellikle Çanakkale´nin Biga, Ezine, Bayramiç, Yenice, Ayvacık ve Çan ilçelerinde büyük baş ve küçükbaş hayvan besiciliği yapan süt üreticileri zor günlerden geçmektedirler. Anaç sığır desteklemelerinde Nisan ayının 20´sine geldiğimiz halde hala destekleme ödemesi yapılmamıştır. Devletin üretici tarafından el gibi algılanmasının önüne ancak; devleti yönetenlerin üreticiye yapacağı destekleme ödemelerini zamanında yapması ile geçilebilir. Üreticinin kendini yalnız hissetmemesi, ancak devletin kendini sektörde hissettirmesi ile mümkündür” dedi.

SÜT HAYVANCILIĞININ BİTMESİ DEMEKTİR

Süt fiyatlarının düşürülmek istenmesinin süt üreticilerini mağdur edeceğine de dikkat çeken CHP´li Milletvekili Öz, “1 Şubat – 30 Haziran 2014 döneminde çiğ süt fiyatı 1.05 TL olarak işlem görmüştür. 1 Temmuz 2014 yılından bu yana ise çiğ süt fiyatı 1.15 TL olarak devam etmektedir. 1 Ocak – 30 Haziran 2016 dönemini kapsayan dilimde de çiğ süt fiyatının 1.15 TL olarak devam edeceği deklare edilmiştir. 1 Temmuz 2014 yılından bu yana çiğ süt üreticilerinin üretim maliyetleri artma eğilimi gösterirken çiğ süt fiyatlarının artırılması bir yana, düşürülmek istenmesi süt üreticilerinin mağdur olmalarına neden olmaktadır. 1,15 TL, dahi üreticinin maliyetlerini karşılamıyorken, piyasada çiğ süt 70 – 80 kuruş gibi bir fiyatla toplanmaktadır. Bu da süt üreticisinin üretimden vazgeçmesi ve dolayısıyla süt hayvancılığının bitmesi demektir” şeklinde konuştu.

BİRİLERİ SÜTTEN ZENGİN OLUYOR

Açıklamalarına devam eden CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Türkiye´de süt yem paritesinin dünya standartlarının da altında olduğunu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya yetmediğini belirterek, birilerinin sütten zenginleştiğini de ifade etti. Öz, “Çiğ sütün referans fiyatı 1 lira 15 kuruş olarak belirlenmiş ve 30 Haziran 2016´ya kadar da fiyat sabitlenmişken, pastörize günlük süt ve UHD sütün litresi marketlerde ortalama 2,80 - 3,75 TL arasında satışa sunulmaktadır. Böylece birileri sütten zenginleşmektedir. Ancak bu zenginleşen kesim üreticiler değildir. Çiğ sütün litre maliyetinin 1 lira 15 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmiyor” açıklamasında bulundu.

 

 

 

40 KİLO SÜTE 1 TORBA YEM

Yem fiyatlarıyla süt fiyatı arasında bir orantısızlık bulunduğunu belirten, Bir kilogram süt ile 1,15 ekmek alındığını, bir litre mazot almak için ise 3 litre süte ihtiyaç duyulmakta olduğunu sözlerine ekleyen Öz, “2002´de 15 kg süt ile 1 torba yem alınabilirken, 2016´da 40 kg süt ile 1 torba yem alınabilmektedir. Bu günkü şartlarda 1 kg süt ile 1,15 adet ekmek alınmaktadır. Ekmek fiyatı 1 TL Mazot fiyatına bakıldığında 1 litre mazot alabilmek için 3,070 kg süte ihtiyaç duyulmaktadır. 2016 mazot fiyatı 3,60 TL, Üretici için temel girdi olan yemin fiyatına bakıldığında durum daha da vahimdir. Bir çuval yani 50 kilo yem alabilmek için 40 litre süte ihtiyaç duyulmaktadır. Süt üreticilerinin alım gücü her geçen gün düşmekte üretim maliyeti ise sürekli artmaktadır. Yem fiyatları yüksek, ürün fiyatları ve desteklemeler düşük kalmakta ve üretici zarar etmektedir” açıklamasında bulundu.

AB ÖLÇÜSÜNDE DESTEKLENMELİ

Çiğ süt üreticilerinin desteklenmeleri gerektiğinin önemine değinen ve insanların kaliteli süte erişiminin sağlanırken üreticinin mağdur edilmemesi gerektiğinin de önemli olduğunu vurgulayan Öz, “Çiğ süt üreticilerinin ülkemizde AB ülkesi üreticilerinin destekleme oranları ölçüsünde desteklenmesi sağlanmalı ve üretim miktarı artırılarak ülkemiz insanının kaliteli süte ekonomik erişimi gerçekleştirilmelidir. Bu yapılırken üreticinin mağdur edilmemesi için serbest piyasa koşulları karşısında savunmasız olan çiğ süt üreticilerinin istek ve taleplerinin dikkate alındığı bir yapı inşa edilmelidir. Ulusal Süt Konseyi bileşenlerinden kaynaklı olarak çiğ süt üreticilerini korumakta işlevsiz kalmaktadır. Süt üreticilerinin serbest piyasanın acımasız çarkları arasında yok olmaması için Et ve Süt Kurumunun sürece daha aktif katılımı sağlanmalı yeni destekleme modelleri oluşturulmalıdır” dedi.

SORUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Mecliste su yerine süt bulundurulmasının daha doğru olacağına dikkat çeken Milletvekili Öz ile beraber basın açıklamasında bulunan Çanakkale Milletvekili Erkek,  tüketicilerin temel gıda maddelerini ucuz tüketebilmesi için üreticilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Erkek, “AKP hükümetleri hiçbir zaman üreticinin yanında olmadı ve üretici sisteme ve dahi tüccara ezdirildi. Bizler CHP milletvekilleri olarak gerek Çanakkale´de gerekse ülke genelinde süt üreticilerinin sorunlarının sonuna kadar takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum