Çiftçiler Günü Kutlandı
Çan Ziraat Odası Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle seminer düzenledi. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Çan'da da Ziraat Odası tarafından düzenlenen seminerle kutlandı.
Seminerden önce Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin ve yönetim kurulu üyeleriyle Oda çalışanları Atatürk Anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundular.
Çan Ziraat Odası'nın 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle çiftçilere yönelik olarak düzenlediği ve Çanakkale Onsekiz Mart Ünivesitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Türker Savaş ve Prof.Dr. Harun Baytekin'in konuşmacı olarak katıldıkları seminere Kaymakam Yakup Tat, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yıldız, Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, Çan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hakan Kahveci, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Çan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cemali Ergin, Çan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Güner, Çan Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Davut Tekne, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Belediye Düğün Salonu'ndaki etkinlik saat 11.30'da saygı duruşu yapılarak İstiklal Marşımızın söylenmesiyle başladı. Seminerin açış konuşmasını yapan Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin tüm katılımcılara hoş geldiniz dedi.
Seminerde ikinci konuşmayı Çan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Kahveci yaptı. Kahveci konuşmasında çiftçilerin bütün üretim aşamalarında karşılaştıkları zorluğa rağmen alın terinden aldıkları güçle emeğinin karşılığını alma mücadelesi içersinde hayatta tutunmaya çalıştıklarını kaydederek, Bölgesel anlamda baktığımız zaman arazi varlığı bakımından kısıtlı bir coğrafyada üretim yapmaya çalışıyoruz. Toplam arazi varlığımızın yüzde 30'unu tarım arazisi olarak kullanabiliyoruz. Bunun da sadece yüzde 12'si sulanabilir bir arazi. Ancak sizler gibi değerli, yeniliklere açık çiftçilere sahibiz ki verim ortalamamız ülke ortalamasının daima üstündedir Aynı şekilde son iki yıldır büyükbaş hayvan varlık sayımızda yüzde 6'lık azalma olmasına rağmen süt üretimimizde geçen yıllara göre yüzde 8.3'lük bir artış sağlamışız. Keza et üretimi geçen yıllara göre yüzde 2'lik verim artışıyla bir gösterge içinde. Bu da kaliteli, bilinçli üretimin bölgesel öncüsü olduğumuzun bir nevi göstergesidir. Bizlere bunun gururunu yaşattığınız için siz değerli üreticilerimize teşekkür ediyorum dedi. Kahveci ülkemizin kaliteyi, sağlığı, verimliliği ve kırsal kalkınmayı esas alan yeni destekleme uygulamalarıyla tarımsal ekonomide büyüklük bakımından dünyada 7. Avrupa'da 1'inciliğe yükseldiğini da vurguladı.
Kaymakam Yakup Tat da seminerde bir konuşma yaparak Dünya uzay çağını yaşarken biz burada tarımı konuşacağız dedi. Tat, Konuşmak zorundayız. Aslında baktığımızda bütün kültürlerin, bütün medeniyetlerin temelinde kültür vardır. Hatta öyle ki bazı dillerde kültürle tarım aynı kelimeyle ifade edilir. Bir de iyi ırktan bahsederken kültür ırkı' deriz. Yani, Kültüre alınmış ırk' deriz. Ve dünyadaki medeniyet, insanoğlunun medeniyeti zaten bir takım bitkileri ve hayvanları kültüre alarak, onları bahçede besleyerek, bahçede yetiştirmeyi öğrenerek başlamıştır. Bütün medeniyet bunun üzerine kurulmuştur. Önce tarıma sonra tarım sanayiine geçilmiş ve arkasından da bugünkü geldiğimiz sanayi ve teknoloji mertebesine gelinmiştir. Dolayısıyla biz işin temelini konuşmak ve temeline önem vermek zorundayız. Bu adeta bir bina yapmaya benziyor. Binanın temelini ne kadar sağlam yaparsanız onun üzerine koyacağınız katlar da o kadar rahat yükselir. Yoksa temelini iyi yapmazsanız üst katlara çıktığınız zaman bina çöker şeklinde konuştu.
Kaymakam Tat'ın konuşmasının ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Türker Savaş hayvancılık, yine aynı fakültenin Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin de kaba yem konularında toplantıya katılan çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine çeşitli bilgiler verdiler.
YORUMLAR