ÇTSO HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı.
09 Haziran 2022 - 11:38
Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “HEPİMİZİN YAKINDAN TAKİP ETTİĞİ MAKRO PİYASALARDA COVİD 19’DAN DA ÖNCELİKLİ ENFLASYON OLDU ARTIK. ÜLKEMİZ DE DÂHİL OLMAK ÜZERE EN BÜYÜK 5 EKONOMİ DAHİL, TÜM ÜLKELER ENFLASYON ARTIŞ REKORLARI KIRIYOR. BU YÜKSEK ENFLASYON VERİLERİ VE ÜLKELERİN BÜYÜME ORANLARINDAKİ DÜŞÜŞLER NETİCESİNDE, YENİ KÜRESEL KRİZİMİZ RESESYON OLUŞTU.”
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “BANKALARIN VERGİ REKORTMENİ OLDUĞU BİR EKONOMİDE ÜRETMEK VE AYAKTA DURMAK KOLAY DEĞİL”
Haziran ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “Değerli Meclis Üyeleri Hepinizi şahsım ve başkanlık divanı adına saygıyla selamlıyorum Haziran ayı Meclis toplantımızın oturumunu açıyorum hepiniz hoş geldiniz. Dünyada ve Ülkemizde yaklaşık 3 yıldır sürmekte olan covid 19 vakaları asgari düzeylere düştü ve kısıtlamalar bir bir kaldırılıyor. Son olarak Çin hükümeti kapanmaları gevşetti ve global piyasalar için olumlu bir hava oluştu. Bu olumlu havanın etkisiyle küresel enerjide talep arttı ve en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinden olan Rusya’ya yaptırımlar sonucunda global tedarik zincirinden çıkarıldı ve dolaylı olarak brent petrol fiyatlarında yükseliş yaşandı ve halen yaşanmakta. Enerjiye talep artıyor, arz ise daha da düşürülüyor. Umut ediyorum ki biran önce opec+ tarafından arz daha da arttırılır. Ve Venezuela ile İran petrolündeki yaptırımlar kaldırılıp global sisteme dahil edilir. Yoksa değerli üyeler enerji ve lojistik maliyetlerimiz daha da artmaya devam edecek ve enflasyon daha da tetiklenecek. Çünkü güzel ülkemiz %74 oranında enerji de dışa bağımlı. İnşallah bu oran Karadeniz’de ve Akdeniz de ki sondaj gemilerimizin keşiflerinin ulusal sistemimize dâhil edilmesiyle düşecektir.
Hepimizin yakından takip ettiği makro piyasalarda covid 19’dan da öncelikli enflasyon oldu artık. Ülkemizde dâhil olmak üzere en büyük 5 ekonomi dahil, tüm ülkeler enflasyon artış rekorları kırıyor. Bu yüksek enflasyon verileri ve ülkelerin büyüme oranlarında ki düşüşler neticesinde, yeni küresel krizimiz resesyon oluştu. Dünya ülkeleri ve global yatırımcılar tedirgin durumda bu da en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini çok hızlı ve sert etkilemektedir. Çünkü çok kırılgan bir ekonomimiz var ve temelleri çok sağlam değil, dışa bağımlıyız maalesef. Bu yüzden devletimizin aldığı tedbirler kadar bizler de iş insanları olarak kendi tedbirlerimizi hazır bulundurmalıyız.
Son günler de yeni bir sınır dışı harekât olacağı konusunda hepimiz bilgi sahibiyiz. Ülkemiz her dönem, teröre karşı savaş vermiş ve bu bağlamda savunma yatırımlarına çok ciddi yatırımlar yapmıştır bu da ekonomik olarak bizlere yara vermektedir. Yıllık ortalama savunma giderlerimiz 15.5 Milyar Dolardır. Yeni bir sınır dışı harekât demek Ülkemizin gayrisafi milli hasılasının düşmesine sebebiyet verecektir. Bu bağlamda terör ülkemizin; evlatlarımızın, topraklarımızın ve ekonomimizin bir numaralı düşmanıdır.
“İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN PKK VE UZANTILARINA KARŞI SEMPATİZAN DURUŞLARINI KINIYORUM NATO’YA ALINMAMALARI İÇİN DEVLETİMİZİN VERMİŞ OLDUĞU KARARLI DURUŞU DESTEKLİYORUM.”
Rusya- Ukrayna savaşı neticesinde bir enerji krizi oluştu ve Ülkemizin de içinde bulunduğu birçok ülkede enerji fiyatlarında sağlıksız bir fiyat oluşumu gerçekleşti. Bu da bütün tedarik zincirinin maliyetlerini dolayısıyla fiyatlarını etkiledi ve zam yarışı başladı. Gerekli gereksiz her sektör etkilendiği kadar değil gönlünden geçtiğince zam yapmaya başladı. Ülkemizde enflasyonun bu kadar sert yükselmesinin sebeplerinden biri de budur değerli üyeler, o yaptı bende zam yapayım mantığı.
“DEĞERLİ ÜYELERİMİZ, BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN NİSAN AYINDA KÂRI YILLIK %707,8 ARTIŞLA 34,9 MİLYAR TL OLDU. ENFLASYONİST BİR ORTAM DA, KÜRESEL COVİD SÜRECİNİN OLDUĞU BİR DÖNEMDE BANKALARIN KARLILIKLARINI BU DENLİ ARTIRMASINI TEBRİK EDİYORUM ANCAK BU KABUL EDİLEMEZ.”
Faizler düşüyor; Bankalar Merkez Bankasından düşük maliyetle borçlanıp piyasaya yüksek karlılıkla likidite sağlıyor. Faizler düşünce TL /Dolar paritesi yükseliyor. Doları tutamıyoruz. Ve ülkemizde toplu iğneye kadar herşeye zam geliyor. Çünkü ekonomimizin dışarıya bağımlılığı yüksek. Faizleri indirdiğimizde doları dolayısıyla girdi maliyetlerimizi düşüremiyorsak FAİZ ORANLARINI neden düşüyoruz. Dünya faiz artışı yarışına girmişken biz düşürüyoruz. Faiz oranlarını yükseltelim, dolar kurunun geri gelmesini sağlayalım. Faiz oranları düşük olsa bile biz o oranlardan kullanamadıktan sonra reel sektöre bir faydasını göremiyoruz.
Değerli üyelerimiz; sivil toplum kuruluşundaki görevlerimiz gereğince gördüğümüz eksiklikleri belirtmeli, güzel işleri de tebrik edebilmeliyiz. Ancak bu zihniyette olabilirsek Ülkemiz için güzel işler başarabiliriz. İş dünyası olarak bizlerin ayakta kalması demek, sürdürülebilir bir yapıda olmamız demek devletimizin daha da güçlü yapıda olması demektir. Bu yüzden şehrimiz için ve dolayısıyla ülkemiz içinde iyi olabilecek eleştiri ve önerileri gönlümüzce çekince duymadan ifade edebilmeliyiz.
Odamızla birlikte 2 gün önce Bulgaristan’a bir iş gezisine gittik. Ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1913-1915 Yılları arasında Askeri ateşe olarak görev yaptığı Sofya da Büyükelçilimizi ziyaret ettik.
“ATATÜRK’ÜN ÇALIŞMA OFİSİNİ RESTORE ETTİK.”
Odamızın ismini orada yazdırmak gurur verici oldu. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Yine Sofya’da turizm komitemiz olarak ve yönetim kurulu arkadaşlarımızla Sofya’da bulunan seyahat acentalarına Çanakkale’mizi anlattık, onları da davet ettik. Kıymetli bir organizasyon oldu farklı ülkelerede böyle çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyorum tüm arkadaşlarımızı emeğinden ötürü kutluyorum. Bir çok ulusal basında gündeme geldik, bu çalışmalarımızın önümüzdeki dönemlerde meyvesini hep birlikte göreceğiz.
1915 Çanakkale köprümüzün açılması turizm sezonuna denk gelmesiyle birlikte, şehrimize yerli ve yabancı turist girişinin artışını hep birlikte gözlemliyoruz. İlerleyen zamanlarda bu yoğunluk daha da artacak ve bölgemizin taleplere yetişemeyeceği kanısındayım. Bacasız sanayimizi hep birlikte güçlendirelim. Bizler turist çekmek için elimizden gelen gayreti gösterelim sizler de onları Çanakkale halkına yakışır bir şekilde ağırlayın. Ağırlamak için alt yapıyı oluşturmalıyız butik ve yıldızlı otel, çadır konaklama alanları, restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkanları sayılarını çoğaltalım. Misafirlerimize; şehrimizde mutlu, eğlenceli ve huzurlu tatili yaşatalım.
Bölgemizin toprakları çok bereketli ve hemen hemen her türlü sebze ve meyvanın yetişmesine olanak sağlayacak iklim yapısına sahibiz. Bölgemiz için bir diğer geri kalmış ve yatırım bekleyen sektör tarımdır. Ve küresel piyasalarda yapıldığı gibi tarımı endüstriyel ve makine gücüyle daha verimli hale getirmeliyiz.
Dünya nüfusu devamlı çoğalmakta ve tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artmakta, tarım yatırımları ise aksine azalmaktadır. İyi bir fizibilite araştırmasıyla endüstriyel bir yatırım ile bölgemizin ulusal ve global pazarda söz sahibi olması mümkündür. Devletimizin tarım sektörüne gerekli desteği daha fazla vermesi gerektiğini düşünüyorum ve yine devletimizin iş dünyası üzerindeki yükleri hafifletmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizler üretip güçlü olursak Devletimiz güçlü olur.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan, İstanbul Sanayi Odasında 500’e giren 7 firmamızı da canı gönülden kutluyorum. Başkanlık divanı adına tebriklerimizi sunuyorum.
Sözlerimi bitirirken Haziran ayı içerisinde doğum günü olan arkadaşlarımızın doğum günlerini kutlar hepinize meclis divanı adına sevgiler saygılar sunuyorum.”
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Haziran ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; Sayın Meclis Vekilim, Çok Değerli Meclis Üyeleri, 2022 yılının ilk yarısını tamamlarken sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum. 1aylık faaliyetlerimizden kısa bir sunum yapalım; Türkonfed koordinatörlüğünde, ÇASİAD ve Odamız işbirliği ile “İşimi Yönetebiliyorum” Çanakkale eğitimini Odamızda gerçekleştirdik.
Üst birliğimiz, TOBB 78.Genel Kurulu elektronik ortamda yapıldı ve delegelerimiz ile birlikte Odamızdan katılım sağladık.
Geçtiğimiz ay içerisinde coğrafi işaretli bir ürün daha kazandık. Coğrafi işaret, ürünümüzün katma değerli bir hale gelmesi için çok önemli. Lapseki Şeftalimiz Çanakkalemizin 10.coğrafi işaretli ürünü oldu. Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Sevim’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
İl Kadın Girişimciler Kurulumuz; “İşimiz Temiz” Projesi kapsamında hijyen eğitimlerine başlıyor. Anneler Günü münasebeti ile bir kahvaltıda da bir araya geldiler.
Biliyorsunuz Odamızı temsilen sizler adına GESTAŞ’ın da Yönetim Kurulu Üyesiyim. GESTAŞ’ın geçen yıl filosuna kattığı Kilitbahir Gemisini Genel Müdürümüz Mahir Bey’in eşliğinde gezme fırsatı bulduk. İçi ve dışı tamamen günümüz koşullarına modernize edilmiş.
Ortakları arasında üyemiz Davut Karakuş’un da bulunduğu ASTİM Ticaret Merkezini ziyaret ettim. 9 blok ve 131 işyerinden oluşan, İlimizin önemli bir ihtiyacına cevap vereceğine inandığım bir proje.
Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında SGK İl Müdürümüz Hilmi Ercan ve ekibi Odamızı ziyaret ettiler.
Geçen ay bilgi vermiştim, her hafta Yönetim Kurulu toplantımızdan 1,5 saat önce Meslek Gruplarımızla toplanmaya başladık. Pandemi sebebi ile iki sene ara vermiştik. 1.Meslek Grubumuz ile başladık. Sıra ile devam ediyoruz ancak taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren 14 no’lu Meslek Grubumuzun acil toplanma talepleri üzerine ikinci toplantımızı onlarla gerçekleştirdik. Bu toplantılar iletişim açısından çok önemli oluyor. Biz her ay Mecliste toplanıyoruz ama direk üyelerimizin Yönetim Kurulu ile birlikte olması aradaki sinerjiyi artırıyor. Onun için sizlerin de bu toplantılara mümkün olduğu kadar katılım sağlamanızı rica ediyorum.
18.Meslek Grubu üyelerimiz Sigortacılar ile Sigorta Haftasında biraraya geldik. Ziyaret ve etkinliklerine katıldım.
KOBİ Enerji Verimliliği; sağ olsun Ferdi Bey de bizleri sık sık mesajla bilgilendiriyor, gerçekten üzerinde durmamız gereken bir konu. Enerji ithal eden bir ülke olarak enerji verimliliğini önemsiyorum. Her fırsatta sizlere bilgi vermeye çalışıyorum. KOSGEB’in desteği konusunda bilgilendirmek üzere bir toplantı düzenledik ancak katılım bir elin beş parmağından fazla değildi. Turgay Başkan da açıklıyor enerjinin oradaki önemini görüyorsunuz. İlk 500’ün içinde kaç tane enerji şirketi var?
Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte 22.EdirneTarım Hayvancılık Gıda ve Sanayi Fuarına katılım sağladık. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt bizi ağırladı. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Sabah Gazetesinin - Turkuaz Medyanın 19.İl Buluşması İlimizde yapıldı. Sayın Valimiz İlhami Aktaş ve Sayın Vekilimiz Bülent Turan Bey ve misafirlerini iki gün boyunca Çanakkalemizde ağırladık. Çanakkale’nin tanıtımı için çok önemli bir hamle olduğuna inanıyorum.
İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması 2021 yılı sonuçları açıklandı. İlk 500’de :
12.sırada yer alan İÇDAŞ Çelik A.Ş.’ni,
44.sırada yer alan Enerjisa A.Ş.’ni,
104.sırada yer alan İÇDAŞ Elektrik A.Ş.’ni,
174.sırada yer alan Abalıoğlu Yem A.Ş Çanakkale firması değil gibi gözüküyor ama Biga’da fabrikası olduğu için bu listeye ilave ettik,
175.sırada yer alan AKÇANSA A.Ş.’ni,
180.sırada yer alan Kaleseramik A.Ş.’ni,
365.sırada yer alan Doğanlar Mobilya Grubu A.Ş.’ni tebrik ediyor, İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine sağladığı katkılardan dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Biz her fırsatta şunu ifade ediyoruz; Birlik Başkanımız Rifat Bey de bize şunu söylüyor; biz hakim, savcı değiliz. Biz avukatız. Turgay Başkanımın da biraz önce ifade ettiği gibi bizim görevimiz üyemizin sorunlarını belli bir üslupla yetkilileri iletmek.
Her siyasi partiye eşit davranıyoruz. Öyle durmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda geçen hafta CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İl Başkanı Metin Ümit Ural, Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte ve Yönetimleri Yönetim Kurulumuzu ziyaret ettiler. Ziyarette İlimiz için beklediklerimizi, seçilmişlerden beklediklerimizi olması gerekeni dilimiz döndüğünce anlattık.
Gerçekten ömrüm boyunca unutmayacağım bir Sofya gezisi gerçekleştirdik. Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği resmi konutunda Atamızın çalışma odasında “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır” tabelası çok anlamlıydı. Gerçekten duygulu anlar yaşadık. Katılan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bir şey daha gördük turizm için fuarlara katılmaktan daha verimli oldu. İlgililerle kaynaşarak, yüzyüze görüşerek daha küçük bütçelerle daha etkili program yapacağımızı gördük. Bulgaristan ile başladık, önümüzdeki dönemde Romanya, Yunanistan ve Makedonya’yı da düşünüyoruz. Turizm en kolay ihracat yolu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale her yere daha da yakınlaştı. Edirne’ye 1,5 saatte gidebiliyoruz, bu bağlamda Balkan pazarına önem veriyoruz.
06 Haziran Pazar günü 9 no’lu Meslek Grubu üyelerimiz de İstanbul TÜYAP’da Automechanika Fuarını ziyaret ettiler.
“GEÇEN HAFTA 2022 MAYIS AYI İHRACAT RAKAMLARIMIZ AÇIKLANDI. İHRACATIMIZ ARTIYOR AMA İTHALATIMIZ ÇOK DAHA FAZLA ARTIYOR.”
Onun için 10,7 milyar dolar dış ticaret açığımız bizleri daha çok üretmek zorunda olduğumuzu açıklıyor, üretmeye mecburuz ama önümüzdeki bürokratik engellerin de kaldırılması gerekiyor. Enerji diyoruz çatımıza GES’i kuralı 4 ay oldu. 4 aydır devreye alamıyoruz. Bizden kaynaklanmıyor, bürokrasiden kaynaklanıyor. Allah’ın güneşi doğuyor, panele vuruyor elektrik üretiyor. 4 aydır yazık günah, bunların daha da pratikleşmesi lazım. Her birimizin evine, işyerine, oteline, restoranına bunların kurulup teşvik edilmesi lazım. Herşeyden önce bürokrasinin kalkması lazım.
Geçen ay 52 üyemiz aramıza katıldı, 17 üyemiz çeşitli sebeplerden dolayı kaydını sildirdi. Bugün itibarıyla 8577 üyeli büyük bir aileyiz arkadaşlar.
Gündemimizde azami fiyat tarife talepleri de var. Biz Yönetim Kurulu toplantısında yarım saat azami fiyat tarife taleplerini tartıştık. İlke Bey de aramızda Bozcaada’da işletmesi olan arkadaşımız. Çok tasvip etmediğimiz fiyatlar da var. Ama tasdik etmediğimiz zaman sıkıntı da yaşıyoruz. Neyi ne ile karşılaştıracağız? Tarife taleplerinde 150,00 TL’ye cacık var. Ben şunun altını çizmek istiyorum; bu tarifeleri biz üyemizin isteği doğrultusunda veriyoruz. Reddettiğimiz de oluyor. Önce Komiteden geçiyor, Yönetime Kuruluna geliyor buradan geçiyor, Meclis toplantısına geliyor. Özellikle bu talepler Bozcaada’dan geliyor. Çünkü fiyatlar yüksek. Şöyle de yanlış bilgilendirme oluyor; bizim verdiğimiz tarifeyi asıyorlar, sanki biz o paraya işletmelere sat diyormuşuz gibi yanlış algılama oluyor. Ben şunun altını çizmek istiyorum bu tarifeler üyelerimizin talebi üzerine Odamız tarafından veriliyor. Birazdan fiyatları göreceksiniz. Altını çizmek istediğim husus: azami fiyat tarifesini üyelerimiz talep ediyor, biz veriyoruz. Teşekkür ederim.
Tüm üyelerimize, esnafımıza hayırlı işler ve sağlıklı günler dileyerek sözlerime son vermek istiyorum ve Babalar Gününüzü de şimdiden kutluyorum. Saygılarımla,”
Meclis açılış konuşmalarının ardından Meclis ve Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Batuhan Eyit tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Mayıs ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Mayıs ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Azami fiyat tariflerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesine geçildi.
Meclis Üyesi Şakir Kutluay; “ Konutlarda KDV oranı, 150 m2’den küçük evler için %8, 150m2 üzerindeki konutlar için her m2’de ilave %18 olarak uygulanıyor. Ülkemizdeki konutların %90’na yakını net ölçüsü 150m2’nin altında. Önceki yıllarda yapılan ancak henüz satılmayan dairelerde maliyetlerden dolayı yaşanan fiyat artışı müteahhitlerin kar marjı olarak değerlendirilmemeli. Çünkü müteahhit, 2 sene önce 400 bin TL’ye sattığı ve kar ettiği daireyi şimdi ancak 800 bine satarsa kar edebiliyor. Yani müteahhitlerin bu fiyat artışlarıyla 2 yıl önceki sattığı ve kar ettiği fiyatla bugün aynı daireyi yapması mümkün değil. Bu yüzden aradaki fark vergisel olarak da kar değil ancak yeni inşaatın sermayesi olarak değerlendirilmelidir. Yoksa müteahhitlerimizin eskiden tamamladıkları daireleri güncel inşaat maliyetlerini hesaplamadan satması halinde konut yapımı ülkemizde durma noktasına gelir.”
Meclis Üyesi Burak Kunt; “Özel ve Kamu bankalarının politika faizi %14, ticari kredilerde bir yıldan daha uzun vadeler için bankalarda önlerini göremiyor ve 24 aydan daha uzun vadeli kredi veremiyorlar. Bu yılın ilk 3 ayında bankalar yıllık kar hedeflerine ulaştı bile. Vatandaş’a %14 den verdileri faizi %30’a satıyorlar. Bu normal ve insaflı bir ticaret anlayışı değil. Bununla ilgili gündem yaratmalı ve sesimizi duyurmamız gerektiğine inanıyorum. İş insanları olarak %20-30 kar ettiğimizde şükrediyoruz. Bankacıların, iş insanlarının güçlü ve kuvvetli bir mali yapısı olmadan ayakta duramayacaklarını anlamaları gerekiyor. Belirtmek istediğim bir diğer husus da dış ticaretin önemi. Artık hepimizin kafasını kaldırıp bu kurlar ile yurt dışına ne satabiliriz bunun fizibilitesini yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Odamız çatısı altından hizmet veren “Dış Ticaret Merkezi” benim gibi başlangıç aşamasında olan birisinin kafasındaki soruların %95’ine çok rahat cevap verebiliyor. Firmalarımızın dış ticaret adımları için hazırlanıp Odamız çatısı altında yurt dışı pazarlara açılmamız gerektiğine inanıyorum. 5-10 kişilik odak firma gruplarıyla bu çalışmaya başlayabiliriz.
Meclis Üyesi Ahmet Çelik: “Odamız koordinasyonun gerçekleştirilen Sofya etkinliği çok kıymetli bir program oldu. Balkan coğrafyası ile çok fazla ortak kültür birlikteliğimiz var. Bulgaristan başlangıç için önemli bir aşama oldu. Turizm 34 farklı sektörü doğrudan besliyor. Çanakkale’miz bir turistin arayacağı pek çok destinasyonu birden kapsıyor. Sofya’da şehir merkezinden adalara, dalıştan kite surf’e, gastronomiden tarihi geçmişimize kadar pek çok avantajımızı öne plana çıkartan sunumlar gerçekleştirdik. Bu projemizin her gün biraz daha üzerine koyarak Yunanistan, Romanya, Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelerde de devam ettirmeyi istiyoruz.”
Meclis Üyesi Mustafa Uzkuç: “Çarşı henüz çok sakin, belli gün ve saatlerde hareket oluyor ama yeterli değil. ”
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “BANKALARIN VERGİ REKORTMENİ OLDUĞU BİR EKONOMİDE ÜRETMEK VE AYAKTA DURMAK KOLAY DEĞİL”
Haziran ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “Değerli Meclis Üyeleri Hepinizi şahsım ve başkanlık divanı adına saygıyla selamlıyorum Haziran ayı Meclis toplantımızın oturumunu açıyorum hepiniz hoş geldiniz. Dünyada ve Ülkemizde yaklaşık 3 yıldır sürmekte olan covid 19 vakaları asgari düzeylere düştü ve kısıtlamalar bir bir kaldırılıyor. Son olarak Çin hükümeti kapanmaları gevşetti ve global piyasalar için olumlu bir hava oluştu. Bu olumlu havanın etkisiyle küresel enerjide talep arttı ve en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinden olan Rusya’ya yaptırımlar sonucunda global tedarik zincirinden çıkarıldı ve dolaylı olarak brent petrol fiyatlarında yükseliş yaşandı ve halen yaşanmakta. Enerjiye talep artıyor, arz ise daha da düşürülüyor. Umut ediyorum ki biran önce opec+ tarafından arz daha da arttırılır. Ve Venezuela ile İran petrolündeki yaptırımlar kaldırılıp global sisteme dahil edilir. Yoksa değerli üyeler enerji ve lojistik maliyetlerimiz daha da artmaya devam edecek ve enflasyon daha da tetiklenecek. Çünkü güzel ülkemiz %74 oranında enerji de dışa bağımlı. İnşallah bu oran Karadeniz’de ve Akdeniz de ki sondaj gemilerimizin keşiflerinin ulusal sistemimize dâhil edilmesiyle düşecektir.
Hepimizin yakından takip ettiği makro piyasalarda covid 19’dan da öncelikli enflasyon oldu artık. Ülkemizde dâhil olmak üzere en büyük 5 ekonomi dahil, tüm ülkeler enflasyon artış rekorları kırıyor. Bu yüksek enflasyon verileri ve ülkelerin büyüme oranlarında ki düşüşler neticesinde, yeni küresel krizimiz resesyon oluştu. Dünya ülkeleri ve global yatırımcılar tedirgin durumda bu da en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini çok hızlı ve sert etkilemektedir. Çünkü çok kırılgan bir ekonomimiz var ve temelleri çok sağlam değil, dışa bağımlıyız maalesef. Bu yüzden devletimizin aldığı tedbirler kadar bizler de iş insanları olarak kendi tedbirlerimizi hazır bulundurmalıyız.
Son günler de yeni bir sınır dışı harekât olacağı konusunda hepimiz bilgi sahibiyiz. Ülkemiz her dönem, teröre karşı savaş vermiş ve bu bağlamda savunma yatırımlarına çok ciddi yatırımlar yapmıştır bu da ekonomik olarak bizlere yara vermektedir. Yıllık ortalama savunma giderlerimiz 15.5 Milyar Dolardır. Yeni bir sınır dışı harekât demek Ülkemizin gayrisafi milli hasılasının düşmesine sebebiyet verecektir. Bu bağlamda terör ülkemizin; evlatlarımızın, topraklarımızın ve ekonomimizin bir numaralı düşmanıdır.
“İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN PKK VE UZANTILARINA KARŞI SEMPATİZAN DURUŞLARINI KINIYORUM NATO’YA ALINMAMALARI İÇİN DEVLETİMİZİN VERMİŞ OLDUĞU KARARLI DURUŞU DESTEKLİYORUM.”
Rusya- Ukrayna savaşı neticesinde bir enerji krizi oluştu ve Ülkemizin de içinde bulunduğu birçok ülkede enerji fiyatlarında sağlıksız bir fiyat oluşumu gerçekleşti. Bu da bütün tedarik zincirinin maliyetlerini dolayısıyla fiyatlarını etkiledi ve zam yarışı başladı. Gerekli gereksiz her sektör etkilendiği kadar değil gönlünden geçtiğince zam yapmaya başladı. Ülkemizde enflasyonun bu kadar sert yükselmesinin sebeplerinden biri de budur değerli üyeler, o yaptı bende zam yapayım mantığı.
“DEĞERLİ ÜYELERİMİZ, BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN NİSAN AYINDA KÂRI YILLIK %707,8 ARTIŞLA 34,9 MİLYAR TL OLDU. ENFLASYONİST BİR ORTAM DA, KÜRESEL COVİD SÜRECİNİN OLDUĞU BİR DÖNEMDE BANKALARIN KARLILIKLARINI BU DENLİ ARTIRMASINI TEBRİK EDİYORUM ANCAK BU KABUL EDİLEMEZ.”
Faizler düşüyor; Bankalar Merkez Bankasından düşük maliyetle borçlanıp piyasaya yüksek karlılıkla likidite sağlıyor. Faizler düşünce TL /Dolar paritesi yükseliyor. Doları tutamıyoruz. Ve ülkemizde toplu iğneye kadar herşeye zam geliyor. Çünkü ekonomimizin dışarıya bağımlılığı yüksek. Faizleri indirdiğimizde doları dolayısıyla girdi maliyetlerimizi düşüremiyorsak FAİZ ORANLARINI neden düşüyoruz. Dünya faiz artışı yarışına girmişken biz düşürüyoruz. Faiz oranlarını yükseltelim, dolar kurunun geri gelmesini sağlayalım. Faiz oranları düşük olsa bile biz o oranlardan kullanamadıktan sonra reel sektöre bir faydasını göremiyoruz.
Değerli üyelerimiz; sivil toplum kuruluşundaki görevlerimiz gereğince gördüğümüz eksiklikleri belirtmeli, güzel işleri de tebrik edebilmeliyiz. Ancak bu zihniyette olabilirsek Ülkemiz için güzel işler başarabiliriz. İş dünyası olarak bizlerin ayakta kalması demek, sürdürülebilir bir yapıda olmamız demek devletimizin daha da güçlü yapıda olması demektir. Bu yüzden şehrimiz için ve dolayısıyla ülkemiz içinde iyi olabilecek eleştiri ve önerileri gönlümüzce çekince duymadan ifade edebilmeliyiz.
Odamızla birlikte 2 gün önce Bulgaristan’a bir iş gezisine gittik. Ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1913-1915 Yılları arasında Askeri ateşe olarak görev yaptığı Sofya da Büyükelçilimizi ziyaret ettik.
“ATATÜRK’ÜN ÇALIŞMA OFİSİNİ RESTORE ETTİK.”
Odamızın ismini orada yazdırmak gurur verici oldu. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Yine Sofya’da turizm komitemiz olarak ve yönetim kurulu arkadaşlarımızla Sofya’da bulunan seyahat acentalarına Çanakkale’mizi anlattık, onları da davet ettik. Kıymetli bir organizasyon oldu farklı ülkelerede böyle çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyorum tüm arkadaşlarımızı emeğinden ötürü kutluyorum. Bir çok ulusal basında gündeme geldik, bu çalışmalarımızın önümüzdeki dönemlerde meyvesini hep birlikte göreceğiz.
1915 Çanakkale köprümüzün açılması turizm sezonuna denk gelmesiyle birlikte, şehrimize yerli ve yabancı turist girişinin artışını hep birlikte gözlemliyoruz. İlerleyen zamanlarda bu yoğunluk daha da artacak ve bölgemizin taleplere yetişemeyeceği kanısındayım. Bacasız sanayimizi hep birlikte güçlendirelim. Bizler turist çekmek için elimizden gelen gayreti gösterelim sizler de onları Çanakkale halkına yakışır bir şekilde ağırlayın. Ağırlamak için alt yapıyı oluşturmalıyız butik ve yıldızlı otel, çadır konaklama alanları, restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkanları sayılarını çoğaltalım. Misafirlerimize; şehrimizde mutlu, eğlenceli ve huzurlu tatili yaşatalım.
Bölgemizin toprakları çok bereketli ve hemen hemen her türlü sebze ve meyvanın yetişmesine olanak sağlayacak iklim yapısına sahibiz. Bölgemiz için bir diğer geri kalmış ve yatırım bekleyen sektör tarımdır. Ve küresel piyasalarda yapıldığı gibi tarımı endüstriyel ve makine gücüyle daha verimli hale getirmeliyiz.
Dünya nüfusu devamlı çoğalmakta ve tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artmakta, tarım yatırımları ise aksine azalmaktadır. İyi bir fizibilite araştırmasıyla endüstriyel bir yatırım ile bölgemizin ulusal ve global pazarda söz sahibi olması mümkündür. Devletimizin tarım sektörüne gerekli desteği daha fazla vermesi gerektiğini düşünüyorum ve yine devletimizin iş dünyası üzerindeki yükleri hafifletmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizler üretip güçlü olursak Devletimiz güçlü olur.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan, İstanbul Sanayi Odasında 500’e giren 7 firmamızı da canı gönülden kutluyorum. Başkanlık divanı adına tebriklerimizi sunuyorum.
Sözlerimi bitirirken Haziran ayı içerisinde doğum günü olan arkadaşlarımızın doğum günlerini kutlar hepinize meclis divanı adına sevgiler saygılar sunuyorum.”
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Haziran ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; Sayın Meclis Vekilim, Çok Değerli Meclis Üyeleri, 2022 yılının ilk yarısını tamamlarken sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum. 1aylık faaliyetlerimizden kısa bir sunum yapalım; Türkonfed koordinatörlüğünde, ÇASİAD ve Odamız işbirliği ile “İşimi Yönetebiliyorum” Çanakkale eğitimini Odamızda gerçekleştirdik.
Üst birliğimiz, TOBB 78.Genel Kurulu elektronik ortamda yapıldı ve delegelerimiz ile birlikte Odamızdan katılım sağladık.
Geçtiğimiz ay içerisinde coğrafi işaretli bir ürün daha kazandık. Coğrafi işaret, ürünümüzün katma değerli bir hale gelmesi için çok önemli. Lapseki Şeftalimiz Çanakkalemizin 10.coğrafi işaretli ürünü oldu. Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Sevim’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
İl Kadın Girişimciler Kurulumuz; “İşimiz Temiz” Projesi kapsamında hijyen eğitimlerine başlıyor. Anneler Günü münasebeti ile bir kahvaltıda da bir araya geldiler.
Biliyorsunuz Odamızı temsilen sizler adına GESTAŞ’ın da Yönetim Kurulu Üyesiyim. GESTAŞ’ın geçen yıl filosuna kattığı Kilitbahir Gemisini Genel Müdürümüz Mahir Bey’in eşliğinde gezme fırsatı bulduk. İçi ve dışı tamamen günümüz koşullarına modernize edilmiş.
Ortakları arasında üyemiz Davut Karakuş’un da bulunduğu ASTİM Ticaret Merkezini ziyaret ettim. 9 blok ve 131 işyerinden oluşan, İlimizin önemli bir ihtiyacına cevap vereceğine inandığım bir proje.
Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında SGK İl Müdürümüz Hilmi Ercan ve ekibi Odamızı ziyaret ettiler.
Geçen ay bilgi vermiştim, her hafta Yönetim Kurulu toplantımızdan 1,5 saat önce Meslek Gruplarımızla toplanmaya başladık. Pandemi sebebi ile iki sene ara vermiştik. 1.Meslek Grubumuz ile başladık. Sıra ile devam ediyoruz ancak taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren 14 no’lu Meslek Grubumuzun acil toplanma talepleri üzerine ikinci toplantımızı onlarla gerçekleştirdik. Bu toplantılar iletişim açısından çok önemli oluyor. Biz her ay Mecliste toplanıyoruz ama direk üyelerimizin Yönetim Kurulu ile birlikte olması aradaki sinerjiyi artırıyor. Onun için sizlerin de bu toplantılara mümkün olduğu kadar katılım sağlamanızı rica ediyorum.
18.Meslek Grubu üyelerimiz Sigortacılar ile Sigorta Haftasında biraraya geldik. Ziyaret ve etkinliklerine katıldım.
KOBİ Enerji Verimliliği; sağ olsun Ferdi Bey de bizleri sık sık mesajla bilgilendiriyor, gerçekten üzerinde durmamız gereken bir konu. Enerji ithal eden bir ülke olarak enerji verimliliğini önemsiyorum. Her fırsatta sizlere bilgi vermeye çalışıyorum. KOSGEB’in desteği konusunda bilgilendirmek üzere bir toplantı düzenledik ancak katılım bir elin beş parmağından fazla değildi. Turgay Başkan da açıklıyor enerjinin oradaki önemini görüyorsunuz. İlk 500’ün içinde kaç tane enerji şirketi var?
Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte 22.EdirneTarım Hayvancılık Gıda ve Sanayi Fuarına katılım sağladık. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt bizi ağırladı. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Sabah Gazetesinin - Turkuaz Medyanın 19.İl Buluşması İlimizde yapıldı. Sayın Valimiz İlhami Aktaş ve Sayın Vekilimiz Bülent Turan Bey ve misafirlerini iki gün boyunca Çanakkalemizde ağırladık. Çanakkale’nin tanıtımı için çok önemli bir hamle olduğuna inanıyorum.
İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması 2021 yılı sonuçları açıklandı. İlk 500’de :
12.sırada yer alan İÇDAŞ Çelik A.Ş.’ni,
44.sırada yer alan Enerjisa A.Ş.’ni,
104.sırada yer alan İÇDAŞ Elektrik A.Ş.’ni,
174.sırada yer alan Abalıoğlu Yem A.Ş Çanakkale firması değil gibi gözüküyor ama Biga’da fabrikası olduğu için bu listeye ilave ettik,
175.sırada yer alan AKÇANSA A.Ş.’ni,
180.sırada yer alan Kaleseramik A.Ş.’ni,
365.sırada yer alan Doğanlar Mobilya Grubu A.Ş.’ni tebrik ediyor, İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine sağladığı katkılardan dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Biz her fırsatta şunu ifade ediyoruz; Birlik Başkanımız Rifat Bey de bize şunu söylüyor; biz hakim, savcı değiliz. Biz avukatız. Turgay Başkanımın da biraz önce ifade ettiği gibi bizim görevimiz üyemizin sorunlarını belli bir üslupla yetkilileri iletmek.
Her siyasi partiye eşit davranıyoruz. Öyle durmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda geçen hafta CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İl Başkanı Metin Ümit Ural, Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte ve Yönetimleri Yönetim Kurulumuzu ziyaret ettiler. Ziyarette İlimiz için beklediklerimizi, seçilmişlerden beklediklerimizi olması gerekeni dilimiz döndüğünce anlattık.
Gerçekten ömrüm boyunca unutmayacağım bir Sofya gezisi gerçekleştirdik. Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği resmi konutunda Atamızın çalışma odasında “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır” tabelası çok anlamlıydı. Gerçekten duygulu anlar yaşadık. Katılan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bir şey daha gördük turizm için fuarlara katılmaktan daha verimli oldu. İlgililerle kaynaşarak, yüzyüze görüşerek daha küçük bütçelerle daha etkili program yapacağımızı gördük. Bulgaristan ile başladık, önümüzdeki dönemde Romanya, Yunanistan ve Makedonya’yı da düşünüyoruz. Turizm en kolay ihracat yolu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale her yere daha da yakınlaştı. Edirne’ye 1,5 saatte gidebiliyoruz, bu bağlamda Balkan pazarına önem veriyoruz.
06 Haziran Pazar günü 9 no’lu Meslek Grubu üyelerimiz de İstanbul TÜYAP’da Automechanika Fuarını ziyaret ettiler.
“GEÇEN HAFTA 2022 MAYIS AYI İHRACAT RAKAMLARIMIZ AÇIKLANDI. İHRACATIMIZ ARTIYOR AMA İTHALATIMIZ ÇOK DAHA FAZLA ARTIYOR.”
Onun için 10,7 milyar dolar dış ticaret açığımız bizleri daha çok üretmek zorunda olduğumuzu açıklıyor, üretmeye mecburuz ama önümüzdeki bürokratik engellerin de kaldırılması gerekiyor. Enerji diyoruz çatımıza GES’i kuralı 4 ay oldu. 4 aydır devreye alamıyoruz. Bizden kaynaklanmıyor, bürokrasiden kaynaklanıyor. Allah’ın güneşi doğuyor, panele vuruyor elektrik üretiyor. 4 aydır yazık günah, bunların daha da pratikleşmesi lazım. Her birimizin evine, işyerine, oteline, restoranına bunların kurulup teşvik edilmesi lazım. Herşeyden önce bürokrasinin kalkması lazım.
Geçen ay 52 üyemiz aramıza katıldı, 17 üyemiz çeşitli sebeplerden dolayı kaydını sildirdi. Bugün itibarıyla 8577 üyeli büyük bir aileyiz arkadaşlar.
Gündemimizde azami fiyat tarife talepleri de var. Biz Yönetim Kurulu toplantısında yarım saat azami fiyat tarife taleplerini tartıştık. İlke Bey de aramızda Bozcaada’da işletmesi olan arkadaşımız. Çok tasvip etmediğimiz fiyatlar da var. Ama tasdik etmediğimiz zaman sıkıntı da yaşıyoruz. Neyi ne ile karşılaştıracağız? Tarife taleplerinde 150,00 TL’ye cacık var. Ben şunun altını çizmek istiyorum; bu tarifeleri biz üyemizin isteği doğrultusunda veriyoruz. Reddettiğimiz de oluyor. Önce Komiteden geçiyor, Yönetime Kuruluna geliyor buradan geçiyor, Meclis toplantısına geliyor. Özellikle bu talepler Bozcaada’dan geliyor. Çünkü fiyatlar yüksek. Şöyle de yanlış bilgilendirme oluyor; bizim verdiğimiz tarifeyi asıyorlar, sanki biz o paraya işletmelere sat diyormuşuz gibi yanlış algılama oluyor. Ben şunun altını çizmek istiyorum bu tarifeler üyelerimizin talebi üzerine Odamız tarafından veriliyor. Birazdan fiyatları göreceksiniz. Altını çizmek istediğim husus: azami fiyat tarifesini üyelerimiz talep ediyor, biz veriyoruz. Teşekkür ederim.
Tüm üyelerimize, esnafımıza hayırlı işler ve sağlıklı günler dileyerek sözlerime son vermek istiyorum ve Babalar Gününüzü de şimdiden kutluyorum. Saygılarımla,”
Meclis açılış konuşmalarının ardından Meclis ve Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Batuhan Eyit tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Mayıs ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Mayıs ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Azami fiyat tariflerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesine geçildi.
Meclis Üyesi Şakir Kutluay; “ Konutlarda KDV oranı, 150 m2’den küçük evler için %8, 150m2 üzerindeki konutlar için her m2’de ilave %18 olarak uygulanıyor. Ülkemizdeki konutların %90’na yakını net ölçüsü 150m2’nin altında. Önceki yıllarda yapılan ancak henüz satılmayan dairelerde maliyetlerden dolayı yaşanan fiyat artışı müteahhitlerin kar marjı olarak değerlendirilmemeli. Çünkü müteahhit, 2 sene önce 400 bin TL’ye sattığı ve kar ettiği daireyi şimdi ancak 800 bine satarsa kar edebiliyor. Yani müteahhitlerin bu fiyat artışlarıyla 2 yıl önceki sattığı ve kar ettiği fiyatla bugün aynı daireyi yapması mümkün değil. Bu yüzden aradaki fark vergisel olarak da kar değil ancak yeni inşaatın sermayesi olarak değerlendirilmelidir. Yoksa müteahhitlerimizin eskiden tamamladıkları daireleri güncel inşaat maliyetlerini hesaplamadan satması halinde konut yapımı ülkemizde durma noktasına gelir.”
Meclis Üyesi Burak Kunt; “Özel ve Kamu bankalarının politika faizi %14, ticari kredilerde bir yıldan daha uzun vadeler için bankalarda önlerini göremiyor ve 24 aydan daha uzun vadeli kredi veremiyorlar. Bu yılın ilk 3 ayında bankalar yıllık kar hedeflerine ulaştı bile. Vatandaş’a %14 den verdileri faizi %30’a satıyorlar. Bu normal ve insaflı bir ticaret anlayışı değil. Bununla ilgili gündem yaratmalı ve sesimizi duyurmamız gerektiğine inanıyorum. İş insanları olarak %20-30 kar ettiğimizde şükrediyoruz. Bankacıların, iş insanlarının güçlü ve kuvvetli bir mali yapısı olmadan ayakta duramayacaklarını anlamaları gerekiyor. Belirtmek istediğim bir diğer husus da dış ticaretin önemi. Artık hepimizin kafasını kaldırıp bu kurlar ile yurt dışına ne satabiliriz bunun fizibilitesini yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Odamız çatısı altından hizmet veren “Dış Ticaret Merkezi” benim gibi başlangıç aşamasında olan birisinin kafasındaki soruların %95’ine çok rahat cevap verebiliyor. Firmalarımızın dış ticaret adımları için hazırlanıp Odamız çatısı altında yurt dışı pazarlara açılmamız gerektiğine inanıyorum. 5-10 kişilik odak firma gruplarıyla bu çalışmaya başlayabiliriz.
Meclis Üyesi Ahmet Çelik: “Odamız koordinasyonun gerçekleştirilen Sofya etkinliği çok kıymetli bir program oldu. Balkan coğrafyası ile çok fazla ortak kültür birlikteliğimiz var. Bulgaristan başlangıç için önemli bir aşama oldu. Turizm 34 farklı sektörü doğrudan besliyor. Çanakkale’miz bir turistin arayacağı pek çok destinasyonu birden kapsıyor. Sofya’da şehir merkezinden adalara, dalıştan kite surf’e, gastronomiden tarihi geçmişimize kadar pek çok avantajımızı öne plana çıkartan sunumlar gerçekleştirdik. Bu projemizin her gün biraz daha üzerine koyarak Yunanistan, Romanya, Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelerde de devam ettirmeyi istiyoruz.”
Meclis Üyesi Mustafa Uzkuç: “Çarşı henüz çok sakin, belli gün ve saatlerde hareket oluyor ama yeterli değil. ”
YORUMLAR