Reklam

ÇTSO TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

ÇTSO TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
30 Temmuz 2015 - 15:08

Osman Okyay: İç güvenlik ve dış politikada istikrar yakaladıktan sonra eş zamanlı olarak reform gündemine dönmemiz lazım.

 

Sadık Aydoğan: Meclis kürsüsünde söylenecek her sözün, her fikrin önce Komitelerin süzgecinden geçerek sunulması en doğru olandır. Temsil ettiğimiz Komitelerimize karşı görev ve sorumluluğumuz bunu gerektirir. Amacımız her zaman üzüm yemek olmalıdır.

 

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası´nın Temmuz ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Salonunda yapıldı. Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, Türkiye´nin bir an evvel derlenip toparlanıp, ortaya çok güçlü bir siyasi irade koyabilmesi gerektiğini belirterek, “Çünkü huzur, kazancın kardeşidir. İç güvenlik ve dış politikada istikrar yakaladıktan sonra eş zamanlı olarak reform gündemine dönmemiz lazım. Enerjimizi Doğu´muzdaki suni olarak yaratılan sorunlarla boğuşarak değil, Batı´daki büyük fırsatların peşinde koşarak harcamamız şart” dedi.

Meclisi Yönetim Kurulu adına bilgilendiren Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan ise, Komitelerin ÇTSO´nun omurgası, temel taşı olduğunu belirterek, “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi kürsüsünde söylenecek her sözün, her fikrin önce Komitelerin süzgecinden geçerek sunulması en doğru olandır. Temsil ettiğimiz Komitelerimize karşı görev ve sorumluluğumuz bunu gerektirir. Amacımız her zaman üzüm yemek olmalıdır” diye konuştu.

Temmuz ayı Meclis Toplantısı´nın bu ayki konuğu ise Trakya ABİGEM Müdürü Fatih Yaldız oldu, Yaldız, kurumun danışmanlık ve proje hizmetleri hakkında ÇTSO Meclis üyelerine bilgi verdi.

Temmuz ayı Meclis toplantısı ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay´ın açılış konuşması ile başladı. Osman Okyay, konuşmasına “Yüreğimize gün aşırı yeni acıların düştüğü karanlık günlerden geçiyoruz. Suruç´ta 32 kişinin katledilmesiyle ivmelenen terör eylemleri hepimizin yüreğini dağlıyor. Geçmişte defalarca karşılaştığımız; canımıza, malımıza, bütünlüğümüze ve huzurumuza kasteden eller, bugün yeniden kalleşçe saldırma cüretini gösterdiler” diyerek başladı ve şöyle devam etti:

“Bu karanlık odaklar, emellerine asla ulaşamayacaklarını, bu topraklarda kardeşliği, birliği ve bütünlüğü asla yok edemeyeceklerini bilmeliler. Millet olarak tek yumruk olup, bu zor zamanlarda bütün dünyaya çok güçlü bir mesaj verebilmeliyiz.

Bu güçlü mesajın esin kaynağı Çanakkale Ruhu olmalıdır. Bundan 100 yıl önce bu topraklarda sırt sırta ülkesi ve milleti için canını seve seve feda eden bir neslin torunları olarak bu Cennet vatanda birlik ve dirlik içinde yaşama iradesini gösterebilmemiz lazım. Çanakkale Ruhu, siyasetten ekonomiye, devlet idaresinden günlük hayata kadar her alanda hakim kılınmalıdır. Bu bir tercih değil, zorunluluktur.

Bakınız.. Seçimlerin üzerinden 52 gün geçti. Milletin sandıkta verdiği koalisyon mesajı çok net bir şekilde ortadayken, meclisin buna en kısa zamanda uygun bir çözüm üretmesi gerekmektedir. Türkiye´nin güvenlik ve dış politikada dirayetli bir duruşa, ekonomide hızlı bir icraat dönemine, hukuktan eğitime kadar önemli pek çok alanda reform adımlarına ihtiyacı vardır. Bütün bunları hayata geçirmek için de güçlü bir siyasi iradenin gerekliliği ortadadır. Bu nedenle siyasetçilerimizden eldivenlerini çıkarmalarını ve güçlü bir Türkiye için bir an önce el sıkışmalarını bekliyoruz.”

“EKONOMİDE ÖNÜMÜZDE SERT BİR KIŞ VAR”

Osman Okyay, bugünlerde çok sıcak bir yaz yaşadığımızı ancak ekonomide önümüzde aynı derece sert bir kış olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Küresel piyasalarda, Amerika´nın Eylül ayından itibaren faiz artırımına başlayabileceği beklentisi hakim. Böyle bir haber, küresel finans akımlarında 10 yıldır devam eden alışkanlıkların bir anda değişmesi ve Türkiye gibi cari açığı yüksek ülkelerin bundan olumsuz etkilenmesi anlamına geliyor. Türkiye, volatilitenin, yani piyasa oynaklığının çok yüksek olduğu pazarlardan biri. Sadece son 20 gün içinde döviz sepeti önce yüzde 7 civarında gerileyip sonra ciddi olarak yükselebildi.

Etrafımız ateş çemberiyken siyaseten de kırılgan bir ülke görüntüsü verme lüksümüz yok. Bazen önyargıları yıkmak gerçekten atomu parçalamak kadar zor.

Türkiye´nin risk algısının nasıl negatif ayrıştığını turizm istatistiklerinden çok net izleyebiliyoruz. Bu nedenle bir an evvel derlenip toparlanmalı ve ortaya çok güçlü bir siyasi irade koyabilmeliyiz. Çünkü huzur, kazancın kardeşidir. İç güvenlik ve dış politikada istikrar yakaladıktan sonra eş zamanlı olarak reform gündemine dönmemiz lazım. Enerjimizi Doğu´muzdaki suni olarak yaratılan  sorunlarla boğuşarak değil, Batı´daki büyük fırsatların peşinde koşarak harcamamız şart.

Bugün aramızda bulunan Trakya ABİGEM´in değerli Genel Müdürü Fatih Yaldız, eminim ki bu fırsatlar konusunda bize önemli bilgiler verecektir. İnşallah kısa bir süre içinde bu kaotik havadan kurtulur, huzur içinde iş ve aş konuşmaya başlarız. Bu vesileyle son günlerde teröre kurban verdiğimiz şehitlerimize Allah´tan rahmet, milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum.”

AYDOĞAN: BİR AN ÖNCE İSTİKRAR VE GÜVEN ORTAMINA ULAŞMALIYIZ

Osman Okyay´ın ardından Yönetim Kurulu adına konuşmak üzere kürsüye gelen Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, ülkemizde ve dünyada çok yoğun bir gündemden geçtiğimizi, seçimlerin geride kaldığını ancak iş dünyası olarak halen beklenen istikrar ortamına kavuşamadıklarını belirterek, “İstihdam yaratan, iş veren aş veren insanlar olarak bir an önce beklediğimiz istikrar ve güven ortamına ulaşmayı temenni ediyoruz. Ama hepsinden önemlisi öncelikle terör olayları ile ocaklarımıza düşen ateşin son bulmasını istiyor ve terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Şehitlerimize Allah´tan rahmet, Milletimize başsağlığı diliyoruz” dedi.

Konuşmasına ÇTSO´nun çalışmaları hakkında bilgi vererek devam eden Aydoğan, şunları söyledi:

“Odamızın temel direği olan komitelerimiz güzel çalışıyor, fikir ve proje üretiyorlar, Yönetim Kurulumuza ışık tutuyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Bir komitemizin talebi üzerine Çanakkale´nin deniz ticaretinin tarihinin araştırılması görevini Başkanımız Bülend Engin, bizzat kendi üstlendi ve çok ilginizi çekeceğimiz, bizleri düşündürecek bilgi ve belgeler temin ettik. Biga, Gelibolu, Lapseki, Ezine, Adalar hemen her ilçemizden yapılan deniz ticareti ile ilgili belgelerden bir kaçını ekranda görüyorsunuz. Konu ile ilgili bir tarihçi ile de önümüzdeki günlerde bu belgelerin sergilenmesi ile ilgili görüş alışverişinde bulunarak ÇTSO Çanakkale Evi´nde güzel bir sergi yapmak istiyoruz.

2017 Yılının UNESCO tarafından Troia Yılı ilan edilmesi ile ilgili öneriyi de uygun bularak ilgili kurumlarına ilettik. Mevzuatları gereği Troia yılı olarak değil de miras listesine alınmasının 20. Yılı olan 2018 yılında kutlamalar yapılabileceğine ve UNESCO´nun da bu anlamda Odamıza danışmanlık yapabileceğine dair cevap geldi.

PROJELERİMİZ GMKA´DAN DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI

Eğitim komitemizin tanıtım günlerinde stand açma talebi Belediye tarafından uygun bulundu ve Odamızca ya da kendi müracaatları üzerine stand açılabileceği belirtildi. Gülpınar-Ayvacık bölgemizde yaşanan düzensiz göç olaylarının yarattığı sıkıntıları Valiliğimize Oda olarak da  ilettik ve konu ile ilgili dün bir toplantı yapıldı, Odamızı temsilen Ahmet Selçuk Erdoğan ve Mustafa Kansu arkadaşlarımız katıldılar.

Assos yolu bariyerleri ile ilgili talebi Karayollarına iletmiş idik ancak kendi ağlarında olmadığını öğrendik ve Özel İdareye iletildi. Sigortacılarımız sektörleri ile ilgili TOBB´da yapılan toplantılara düzenli katılıyorlar, üyeleri ile bilgi paylaşımında bulunuyorlar.

Komitelerimizden gelen diğer talepleri de iletiyor ve takibini yapıyoruz. Biliyorsunuz, GMKA´na  Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında 2.ARGE Merkezimizi yapmak üzere bir proje, rüzgar türbini ile ilgili de ayrı bir proje sunmuştuk. Projelerimiz yedek listede kaldı.

Ayrıca Meclisimizde de sıkça dile getirilen OSB kanalizasyon sorunu ile ilgili olarak da çözümü hazırlanacak projeye teknik destek verme kararı almış projenin alt yapısı için gerekli teknik çalışmaları yaparak OSB Müdürlüğüne teslim etmiş idik. Sorunun çözümüne yönelik Projenin Güney Marmara Kalkınma Ajansı´na Çanakkale Belediyesi tarafından sunulduğunu ve destek almaya hak kazandığını öğrendik. İnşallah en kısa zamanda sorun çözülür ve OSB´deki yatırımcılarımız bu dertten kurtulur.

Bunun yanı sıra daha doğrudan destek faaliyeti kapsamında “ÇTSO Bölgenin İş ve Yatırım Ortamını Geliştiriyor” başlığı ile sunduğumuz Fuar Ticaret Alanı fizibilitesi ile ilgili projemiz ile teknik destek programı kapsamında ARGE ve yenilikçilik kapasitesinin artırılmasına yönelik projemiz destek almaya hak kazanmıştır.

Değerli arkadaşlar, Komitelerimiz Odamızın omurgasıdır, temel taşıdır. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi kürsüsünde söylenecek her sözün her fikrin önce Komitelerin süzgecinden geçerek sunulması en doğru olandır. Temsil ettiğimiz Komitelerimize karşı görev ve sorumluluğumuz bunu gerektirir. Amacımız her zaman üzüm yemek olmalıdır.

Misafirimiz var, sözü daha fazla uzatmak istemiyorum. Yönetim Kurulu olarak 27 Temmuz Pazartesi günü üyelerimize bilgilendirme metnimizi geçtik. Yönetim Kurulumuz gündemine gelen konular ve takibi ile ilgili detaylı bilgiler mevcut.”

YALDIZ: PROJE HAZIRLADIKTAN SONRA TAKİBİNİ DE YAPIYORUZ

Daha sonra, Trakya ABİGEM´i ve çalışmalarını ÇTSO Meclis üyelerine tanıtmak üzere kürsüye gelen Genel Müdür Fatih Yaldız, ABİGEM´lerin (Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri) 2002 yılında TOBB öncülüğünde ilgili Ticaret ve/veya Sanayi Odalarının ev sahipliğinde kurulduğunu, Trakya Marmara bölgesine hizmet vermek üzere Tekirdağlı merkezli olarak 208 yılında kurulduğunu belirtti. Yaldız, ÇTSO´nun da Trakya ABİGEM´in 25 ortağı oda ve borsa arasında yer aldığını sözlerine ekledi,

ABİGEM Ağı için AB´nin sağlamış olduğu mali yardımın 50 milyon Euro´ya ulaştığını söyleyen Fatih Yaldız, Trakya ABİGEM´in amacının profesyonel eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunarak KOBİ´lerin rekabet seviyelerini ulusal ve uluslararası piyasalarda artırmalarına ve potansiyellerini geliştirmelerine yardımcı olmak olduğunu ifade etti.

Danışmanlık hizmetlerine odaklandıklarını ve danışmanlık hizmetlerinin proje yazma ağırlıklı olduğunu belirten Yaldız, "Avrupa Birliği, KOSGEB, GMKA, Ekonomi Bakanlığı gibi teşvik ve hibe veren tüm kuruluşlar için proje yazma hizmetini sürdürüyoruz. Türkiye´de 19 farklı kurumun teşvik ve desteği var. O nedenle hiçbir KOBİ alamayacağını düşünmemeli, yeter ki iyi bir proje ya da başvuru hazırlansın. Trakya ABİGEM olarak projeyi yazdıktan sonra takibini de yapıyoruz" dedi.

Yönetim sistemleri, kişisel gelişim, baş denetçilik, kalite, iş sağlığı ve iş güvenliği, dış ticaret, uygulamalı girişimcilik, proje döngüsü, müşteri ilişkileri gibi konularda verdikleri eğitim hizmetlerini 4 bin kişilik uzman havuzu ile gerçekleştirdiklerini söyleyen Fatih Yaldız, Trakya ABİGEM´in marka tescili, girişimcilik destek hizmetleri, iş geliştirme danışmanlık hizmetleri, sosyal medya danışmanlığı ve aile şirketlerinin kurumsallaşması konularında da hizmetler verdiğini ifade etti.

Meclis toplantısında, daha sonra Hesap İnceleme Komisyonu´nun 2015 Haziran ayı mizanı ile ilgili raporu okundu ve onaylandı. Başvuruda bulunan üyelerin Azami Fiyat Tarifeleri onaya sunuldu. Yeni Meclis üyeleri tanıtıldıktan sonra, gündemin son gündem maddesinde de Meclis üyeleri, çeşitli konularda görüşlerini bildirdiler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum