Davut Doğan Businesslife´a 2017 Yılını Değerlendirdi
Türkiye ekonomisini omuzlayan ve sektörlerinde önde gelen işadamları, 2016´daki tüm olumsuzluklara rağmen yeni yıl stratejisini pazarlama, üretim, çok çalışma ve büyüme üzerine kuruyor. Türkiye´nin iç siyasi gündemi ve ABD, Avrupa´daki siyasi ve ekonomik gelişmeleri izlerken, ne olacağına değil hangi aksiyonu alıp fark atılacağına, stratejik büyüme hedeflerine ve yatırımlara bakmayı tavsiye ediyor.
2016´yı çok zor bir yıl olarak arkamızda bıraktık, 2017´ye yelken açtık. Terörle mücadele, Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi, turizm ve otelcilikte yaşanan daralma, 15 Temmuz darbe girişimi ve iç politik gündemimizde; Brexit ve ABD´de yaşanan başkanlık seçimleri sonrası batıdaki siyasi gelişmeler dış politik gündemde belirleyici şekilde ekonomiyi etkiledi. Geçen senenin muhasebesini yapan iş dünyasının farklı sektörlerdeki yıldızları, yeni yılda yeni stratejiler uygulanması, krizlerin bu sayede fırsata çevrilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Ekonomiyi sırtlayan şirketler, şikayet değil, daha çok çalışma yılı olarak görüyor 2017´yi. İnşaat, tekstil, turizm otelcilik ve hizmet sektörlerinde motivasyon, teknoloji ve inovasyon merkezli yatırımlar yeni yılın gidişatını belirleyecek. Elbette, ABD´nin yeni başkanının para-faiz, ticaret politikalarındaki yeni açılım ve manevraları ile Avrupa ülkelerindeki seçimler ve ekonomik gelişmeler de ihracat odaklı çalışan sanayici ve işadamlarımızı yakından ilgilendiriyor. 2017´de bizi ne bekliyor, sorusunun cevabını iş dünyası verdi. İşte 2017´nin riskleri ve fırsatları...
Doğtaş Kelebek Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan
‘´GÜÇLÜ BİR BÜYÜME HİKÂYESİ YARATACAĞIZ´´
İş dünyasına yön veren ‘Türkiye´nin en etkili 50 iş insanı´ arasında yer alan ve mobilya sektörüne yön veren Doğtaş Kelebek Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, 2017 yılına dair beklenti ve tavsiyelerini bizimle paylaştı.
Sizce 2017´de iş dünyasını neler bekliyor, bu yıl nasıl geçecek?
Yılın son günlerinde uluslararası kurumların yaptığı değerlendirmelere baktığımızda, küresel ekonominin 2017 yılında hız kazanmakta zorlanacağı ve dünya ekonomisinde yeni normalin “cılız büyüme” olduğu görülüyor. Keza ABD´de 6 Kasım seçimleriyle göreve başlayan Donald Trump yönetiminin para-maliye politikaları ve ticarette nasıl bir politika izleyeceği yakından izlenecek. Yine Brexit´in İngiltere ve Avrupa ekonomisine etkisi olacak. İlkbahar aylarında Fransa´da yapılacak başkanlık seçimleri ve muhtemelen Eylül ayında Almanya´da yapılacak parlamento seçimleri de yakından izlenecek. Diğer yandan Amerika Merkez Bankası (FED) 2017 yılında 3 kez faiz artırımı yapabileceği sinyalini verdi. Uzun süredir devam eden ABD kaynaklı parasal genişlemenin sona ermesi durumunda; 2017 yılının dış finansman ihtiyacı olan ekonomiler için daha da zor bir yıl olacağı görülüyor.
RİSKLER ARTIYOR, ANCAK UZUN VADEDE EKONOMOMİZ YOLUNA DEVAM EDECEK GÜÇTE
Jeopolitik riskler ve dünyada artan siyasi belirsizliklerin yanında FED´in izleyeceği politikalar Türkiye ekonomisi üzerindeki riskleri de artırıyor. Kısa vadede dalgalanmalar yaşansa da orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisinin yoluna devam edebilecek güçte olduğuna inanıyoruz. Bu anlamda Türkiye´nin yüzde 4,4 olan 2017 büyüme hedefini yakalayacağını tahmin ediyoruz.
Sektörünüz için aldığınız sinyaller nelerdir?
Mobilya sektörünün 2023 yılı ihracat hedefi 10 milyar dolar. Sektörün bu hedefi yakalama potansiyeli güçlü ancak özellikle yurtdışı pazarlarda yaşanan daralmayı göz önüne aldığımızda desteklenmesi lazım. Keza 2016 yılında gerek Rusya pazarına yönelik yaşadığımız sorunlar gerek yakın coğrafyamızdaki jeopolitik risklerdeki artış buralara olan ihracatı olumsuz etkiledi. İç pazara baktığımızda darbe girişimi, kur artışları nedeniyle talep ertelenmesi yaşandı. 2017 yılında ise ertelenen talebin devreye gireceğini, dolayısıyla sektörün yeniden çift haneli büyümeyi yakalayacağını tahmin ediyorum.
Peki bu riskler ve yeni durum için hangi hazırlıkları yaptınız?
Doğtaş ve Kelebek gibi sektörünün en değerli iki markasını bünyesinde bulunduran şirketimizde; yurtiçi ve yurtdışında yaygın mağaza ağımız, 1.310 çalışanımız ve güçlü iş ortaklarımızla 2016 yılını sektör ortalamasının üzerinde bir büyümeyle tamamlıyoruz. 2017 yılında ise gerek mağaza açılışları gerekse üretim yatırımlarımızın da etkisiyle yüzde 40 büyümeyi hedefliyoruz. Bugün itibariyle Doğtaş, Kelebek Mobilya ve Kelebek Mutfak markalarımızla 295´i yurtiçinde, 57´si yurtdışında olmak üzere 352 mağazayla yaygın bir ağa sahibiz. 2017 yılında 20´si yurtdışında, 70´i yurtiçinde olmak üzere; 90 yeni satış noktası daha açmayı planlıyoruz.
‘´YURTDIŞI SATIŞ PAYINI 2017´DE YÜZDE 15´E ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ´´
Dünyanın dört bir yanından 32 ülkeye aktif olarak ihracat yapan şirketimiz; ağırlıklı olarak Libya, Irak, İngiltere, S. Arabistan, Cezayir, Azerbaycan ve Almanya´ya ihracat yapıyor. Global pazardaki konumumuzu her geçen gün daha da güçlendirerek, bugün itibariyle yüzde 10 olan toplam satışlar içerisinde yurtdışı payını 2017´de yüzde 15´e çıkarmayı planlıyoruz. Şu an toplam 57 olan yurtdışı mağaza sayımızı önümüzdeki günlerde açacağımız yeni mağazalarla artırmayı, 5 yıl sonra ise yurtdışında toplam 120 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Yurtiçinde de kentsel dönüşümle birlikte başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere, ülkenin birçok şehrinde büyük fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek büyüme hedeflerimizi gerçekleştireceğiz.
“BÜYÜME PLANIMIZ ´1 MİLYAR LİRA CİRO HEDEFİYLE OLUŞTURDUK´´
Büyüme planlarımızı 2019 yılsonu için 1 milyar lira ciro hedefiyle oluşturduk. Bu anlamda 2017 yılından itibaren agresif büyüme politikasını hayata geçireceğiz. Kaliteli üretimimiz, Tasarım ve Ar-Ge merkezimizden çıkan yenilikçi tasarımlarımız, güçlü ürün portföyümüz ve yüksek standartlı hizmet anlayışımızla mobilya pazarında ayrıcalıklı olan yerimizi güçlendireceğiz. Yaygın mağazalaşmanın yanında 2017 yılında yüzde 25 oranında üretim artışına yönelik yatırımlarımız olacak. Tüm bunların yanında çalışanlarımız ve güçlü iş ortaklarımızla 2017 yılında yüzde 40 büyümeyle kapatıp güçlü bir büyüme hikâyesi yaratacağız.
YORUMLAR