Denetim ve Bilgilendirme Çalışmaları Devam Ediyor
Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler, kent merkezindeki denetim faaliyetlerini sürdürüyor.
19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” gereği atık yağların olduğu gibi doğaya bırakılması ve kanalizasyona dökülmesi yasaklanmış olup, bitkisel atık yağların ayrı olarak toplanması zorunlu hale getirilmiş ve bu konuda yağ üreticilerine ve Belediyelere bir takım yükümlülükler verilmiştir.
Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü de mevcut yönetmelik gereği 2007 yılında çalışmalara başlamış olup, kentte yoğun olarak atık yağ oluşturan lokanta, restaurant, yemek fabrikaları, otel, motel, askeri tesisler, hastaneler, fast food dükkanları gibi işletmelerin ayrı topladıkları kızartmalık yağları lisanslı toplayıcılara teslim ederek sözleşme yapmaları konusunda yoğun denetimler sürdürmüştür.
Öte yandan, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı “Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” gereği 06.01.2011 tarih ve 201/15 sayılı Belediye Meclis Kararı ile yürürlüğe giren ve 2011 yılında ilk defa uygulanmaya başlanan Katı Atık Yönetim Sistem Ücretleri (KAYSÜ) mesken, işyeri ve resmi kurum olarak her abone için oluşturulmuştur.
Günümüzde de devam eden denetimlerde ilgili yönetmelikler gereği işletmelerin KAYSÜ sözleşmeleri de güncellenmektedir. Temizlik İşleri Müdürlüğü teknik personelleri ve Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler kentte yoğun atık üreten işletmeleri yerinde incelerken, işletmeler Bitkisel Atık Yağ Sözleşmesi ve KAYSÜ sözleşmesi hakkında da bilgilendirilmektedir.
YORUMLAR