Reklam

DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Karahan, dezenflasyon sürecinin öngörüldüğü gibi başladığını ve kira fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşeceğini belirtti.

DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLADI
08 Ağustos 2024 - 13:21
Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak duyuran Karahan, 2025 ve 2026 yılları için de sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 tahminlerini koruduklarını ifade etti.
ENFLASYON TAHMİNLERİ DEĞİŞMEDİ
TCMB Başkanı Karahan, 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapmadıklarını belirtti. Bu yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 38 olarak sabit tutuldu.
KARAHAN'IN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR
Dezenflasyon Süreci: "Dezenflasyon süreci öngördüğümüz gibi başladı. Kredi büyümesindeki yavaşlama belirginleşti."
Para Politikası: "Bir önceki rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsur para politikasındaki kararlı duruşumuz."
Küresel Büyüme: "Küresel büyümede sınırlı toparlanma eğilimi hizmetler sektörü öncülüğünde devam ediyor. Gelişmiş ülkelerden bazıları faiz indirim sürecine başladı."
2025 Küresel Büyüme Beklentisi: "Enerji fiyatları son dönemde dalgalı bir seyir izledi. Küresel büyümede 2024'te sınırlı, 2025'te ise daha belirgin bir artış öngörülüyor."
Yurt İçi Talep: "İkinci çeyrekte yurt içi talepte yavaşlama görüyoruz. Sıkılaşma ihtiyari harcamalarda etkisini gösteriyor. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iç talepteki normalleşmenin devamına işaret ediyor. Göstergeler ikinci çeyrekte çıktı açığının gerilediğini gösteriyor. Bu gerilemenin üçüncü çeyrekte de devamını bekliyoruz."
Fatih Karahan, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ve küresel ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurguladı. Dezenflasyon sürecinin başarılı bir şekilde ilerlediğini ve ekonomideki diğer olumlu göstergelerle birlikte enflasyon hedeflerine ulaşılacağını belirtti.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum