Reklam

"DOĞRULANMIŞ İLAN" SİSTEMİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak sektöründe güvenliği artırmak ve kayıt dışılığı önlemek amacıyla devreye alınacak "Doğrulanmış İlan" sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"DOĞRULANMIŞ İLAN" SİSTEMİ
21 Ağustos 2024 - 14:56
Bolat, bu yeni düzenlemeyle birlikte Bakanlık olarak sıkı denetimler gerçekleştireceklerini ve mevzuata aykırı hareket edenlere 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacağını belirtti.
YENİ SİSTEM 15 EYLÜL'DE DEVREYE GİRİYOR
Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliğiyle emlak ilanlarının daha güvenilir hale gelmesini hedefliyor. Bu kapsamda, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de kullanıma sunulacak ve 2024 yılı başından itibaren zorunlu olarak uygulanacak. Bu sistemle, ilan platformlarında yer alan emlak ilanları yalnızca taşınmaz sahibi, bu kişinin yakın akrabaları veya eşi tarafından yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek.
YETKİSİZ EMLAKÇILARA İZİN YOK
Bakan Bolat, yetkilendirme işlemlerinin e-Devlet üzerinden gerçekleştirileceğini ve taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların ilan veremeyeceğini açıkladı. Ayrıca, sahte ve yanıltıcı ilanların önüne geçilerek, bu tür ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının da engelleneceğini vurguladı.

DENETİMLER ARTACAK, YAPTIRIMLAR SERTLEŞECEK
Bolat, EİDS'nin devreye girmesiyle birlikte tüm ilanların sıkı denetim altında olacağını ve mevzuata aykırı hareket edenlere ağır cezalar uygulanacağını belirtti. Ayrıca, sosyal medya ve diğer platformlardan verilen ilanların da denetleneceğini, doğrulama yapılmadan yayımlanan ilanların kaldırılacağını ve gerekli idari yaptırımların uygulanacağını söyledi.
SEKTÖRDEKİ GÖRÜŞLER DİKKATE ALINACAK
Bakan Bolat, düzenleme kapsamında aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilebilmesi ve ilanlarda ada parsel bilgilerinin yer alması gibi konularda sektörde farklı görüşler olduğunu ifade etti. Ancak, Bakanlık olarak tüm paydaşların taleplerini titizlikle değerlendirdiklerini ve en ideal sistemi oluşturmak için çalıştıklarını belirtti. Bolat, emlak işletmelerinin ilanlarında il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerine yer verme zorunluluğunun yeni bir uygulama olmadığını, bu zorunluluğun EİDS ile de devam edeceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum