Reklam

HALK SAĞLIĞI HAFTASI

Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı Haftası kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmaktır.

HALK SAĞLIĞI HAFTASI
04 Eylül 2024 - 13:45
Halk sağlığı; toplumun, kuruluşların, toplulukların ve bireylerin organize çabaları ve bilinçli seçimleri yoluyla yaşamı uzatan, yaşam kalitesini iyileştiren, "hastalıkları önleme bilimi ve sanatı" olarak tanımlanmıştır. Çevre-sağlık koşullarını düzelterek, kişilere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken teşhis ve tedavisini yapacak bir sağlık örgütünü kurarak, toplumsal faaliyetleri her kişiye sağlığını sürdürebilecek bir yaşam düzeyi sağlayacak şekilde hastalıklardan korumayı, yaşam sürelerini uzatmayı, beden sağlığı ile çalışma gücünün artırılmasını sağlamayı amaçlayan bir bilimdir. Bu doğrultuda da Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı olarak birçok hizmet sunulmaktadır.
Kadın ve çocuk sağlığı Bakanlığımızın öncelikleri arasındadır. Özelikle doğurganlık çağındaki kadınlar ve gebelikten itibaren bebek ve çocuklarımıza yönelik sağlık hizmetleri itina ile sürdürülmekte ve yakından izlenmektedir. Her yıl yaklaşık 4600 bebek  İlimizde dünyaya gözlerini açmaktadır. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan itibaren beslenmenin ek gıdalarla birlikte 2 yaş ve ötesine kadar anne sütü ile devam etmesini gerekmektedir. Bu kapsamda tüm sağlık kuruluşlarımızda anne sütünün teşviki sağlanmaktadır.
Yaşamın ilk anlarından itibaren her vatandaşımız aile hekiminden hizmet almaya başlamaktadır. İlimizde 62 aile sağlığı merkezinde hizmet veren 185 aile hekimi bulunmakta olup, daha bebeklik ve çocukluk çağından itibaren yenidoğan tarama programı, aşılama faaliyetleri, işitme ve görme taraması ile başlayan koruyucu sağlık hizmetleri bir ömür boyu sürdürmektedir. Aile hekimliği uygulaması ile her birey sağlıkları ile ilgili her türlü konuda danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir hekime kavuşmuştur. 
Ülkemizdeki tüm çocuklarımıza ve risk grubunda olan erişkinlere Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamındaki aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır.  Aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmak her bireyin ihtiyacı ve hakkıdır. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü olarak Aile Sağlığı Merkezlerimizde, Toplum Sağlığı Merkezleri ve İlçe Sağlık Müdürlüklerimizde aşılama hizmetleri verilmektedir.
Aile hekimlerimiz HYP (Hastalık Yönetim Platformu)  ile kendilerine kayıtlı kişileri kronik hastalık risk faktörleri ve belirlenen hastalıkların (diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler risk değerlendirme, obezite, çok yönlü yaşlı değerlendirmesi vd.) varlığı bakımından taranmakta, izlemekte ve hastaları için tedavi planı yapmakta, yaşam tarzı değişiklikleri önermekte ve tedavi hedeflerini belirlemektedirler.
 Sağlığın temel unsurlarından olan içme ve kullanma sularının güvenilir olması için düzenli aralıklarla alınan numunelerden yapılan mikrobiyolojik ve kimyasal tahlille şebeke sularını, mikrobiyolojik örnekler ile de yüzme sularının güvenliği takip edilmektedir.
Bireylerin sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı yaşam biçiminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ile hastalıkların önlenmesi toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Küreselleşme sürecinde beklenen yaşam kalitesine ulaşmak için tüm bireylerin ve toplumun beslenme bilincinin artırılması, sağlıklı beslenmenin yaşam biçimine dönüştürülmesi, sigara ve alkolden uzak durulması gerekmektedir.
Sağlıklı Hayat Merkezleri/ Toplum Sağlığı Merkezleri/İlçe Sağlık Müdürlüklerinde bulunan sigara bırakma poliklinikleri, sağlıklı beslenme poliklinikleri, psikolojik danışmanlık poliklinikleri, çocuk gelişimi polikliniklerinde vatandaşlarımıza sağlık hizmetleri verilmektedir.
Ülkemiz genelinde uygulanan meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanser  taramaları İlimizde de tüm sağlık kuruluşlarında büyük bir gayretle uygulanmakta, kanserden korunmaya yönelik eğitimler aralıksız sürdürülmekte, erken teşhise yönelik her yıl binlerce vatandaşımıza kanser taraması yapılmakta, tespit edilen vakalar tedavi için yönlendirilmektedir. Böylelikle kanserin erken teşhisi sağlanmaktadır.
Bütün bu koruyucu sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmanız için sizleri İlimiz genelinde bulunan Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri  ve İlçe Sağlık Müdürlüklerimize davet ediyoruz.
Sağlığını Erteleme, Harekete Geç

YORUMLAR

  • 0 Yorum