İÇDAŞ Çanakkale´de Tohum Bankası kuruyor
. Çanakkale Biga´da üretimini sürdüren İÇDAŞ A.Ş. milli tohumları kıyamete dek korumak amacıyla tohum bankası kurmak için çalışmalarını başlattı. Ankara ve İzmir´den sonra Türkiye´nin üçüncü tohum bankası Çanakkale´de kurulacak.
İnceleme yaptıkları dünyanın en önemli 10 tohum bankası arasından Londra ve Amsterdam´dakileri örnek aldıklarını belirten İÇDAŞ Tarım İşletmeleri Müdürü Turgut Odabaşı “Yüksek teknoloji donanımlı bir tohum bankası kurmak için çalışmalara başladık. Anadolu coğrafyası dünyanın en zengin gen varlığına sahip. Bu zenginliğimize sahip çıkmayı ve onu korumayı milli bir görev biliyoruz. Anadolu tohumlarını güvence altına alarak geliştirme ve güvence altına alarak milli tarımımızı yabancı ülkelere bağımlılıktan kurtarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Turgut Odabaşı, dünyadaki bitkilerin dörtte birinin gelecek 50 yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bilinirken, tohum bankalarının öneminin gün geçtikçe arttığını söyledi. Adeta zamana karşı bir yarış içinde olunduğunu belirten Turgut Odabaşı, İÇDAŞ Tohum Bankası´nın Çanakkale´de kurulacağını ve bunun için hem ARGE hem de fizibilite çalışmalarına başladıklarını açıkladı.
İÇDAŞ Tarım işletmeleri Müdürü Turgut Odabaşı şöyle konuştu: ”İÇDAŞ olarak binlerce dönüm tarımsal arazimizi tohum bankasıyla taçlandırmak, tohumlarımızı güvence altına alarak milli tarımımızı yabancı ülkelere bağımlılıktan kurtarmayı hedefliyoruz. Anadolu coğrafyası dünyanın en zengin gen varlığına sahip. Bu zenginliğimize sahip çıkmayı ve onu korumayı milli bir görev biliyoruz. Tohum bankası Akdeniz havzasında olası kuraklığa karşı Nuh´un gemisi yani geleceğimizin sigorta poliçesi olacaktır. Sebze, meyve, hububat, sera bitkileri ve diğer bitki varlığında kendi tohumlarımızın patentine sahip olmamızın stratejik açıdan Türkiye için hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Şirket olarak bu bakış açısıyla ilgili kurumlarla görüş ve çalışma başlatmış bulunuyoruz. Dünyanın en önemli 10 tohum bankasını inceledik. Londra ve Amsterdam örnekleri üzerinde çalışıyoruz. Tohum korumak sanıldığından çok daha ciddi bir iştir. Sandığa tohum konarak çeyiz gibi saklanamıyor. Projelendireceğimiz banka iç ortamı minimum nem seviyesinde tutulan, tohumuna göre -20, -5 ve 5 derecelik farklı atmosferik koruma koşullarında ciddi enerji sarfıyla tohumların en sağlıklı ve uzun ömürlü şekilde saklanmasını sağlayacaktır. Milyonlarca dolarlık bu yatırımı en yetkin donanımıyla en kısa zamanda Çanakkale´ye kazandıracağız.”
YORUMLAR