KALESERAMİK 60. YAŞINI COŞKUYLA KUTLADI
Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kalekim ve birçok Kale markasını bünyesinde barındıran Kale Grubu´nun 60´ıncı kuruluş yıl dönümü ve Geleneksel Seramik Bayramı etkinlikleri 25 Temmuz Salı günü Mevlidi Şerif Programıyla başlamıştı.
26 Temmuz Çarşamba günü saat 16.15´de Toplu Fotoğraf Çekimiyle devam eden Geleneksel Seramik Bayramı renkli sahnelere konuk oldu. Toplu Fotoğraf Çekiminin ardından Kaleseramik Havuzbaşı Sosyal Tesislerinde Yüzme Müsabakaları düzenlendi. Müsabakaların ardından dereceye giren öğrencilere madalyaları takdim edildi.
2004-2005 KIZLAR 2004-2005 ERKEKLER
1. İrem Kırmış 1. Arınç Şen
2. Edanur Tezer 2.Pamir Beşlioğlu
3. İlsu Cevher 3.Atay Aktürk
2006-2007 KIZLAR 2006-2007 ERKEKLER
1.Damla Ölçek 1.Gökalp Demirel
2. Ece Akın 2. Efe Baykal
3. Nisa Gezek 3. Arın Bayramoğlu
2008-2009 KIZLAR 2008-2009 ERKEKLER
1. Dilara Yiğit 1. Deniz Çorbacıoğlu
2.Zeynep Gündüz 2. Barlas Taşkıran
3. Neva Altıntop 3. Yusuf Cem Kuloğlu
Spor Müsabakaları ve Ödül Töreninin ardından saat 17.30´da Bu Toprakların Kale´si 60 Yaşında Sergisi açılışı yapıldı. Açılışta konuşma yapan Kale Grubu Ceo´su Zeynep Bodur Okyay; “Rahmetli babam İbrahim Bodur´un 1997 yılında kurduğu Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Seramik Müzesi, bugün 60 yıllık tarihimize ev sahipliği yapıyor.
“Bu Toprakların Kalesi 60 Yaşında” sergimizde, Kale Ailesi´nin fertleri tarafından yıllar boyunca özenle saklanan, yine Kale Ailesi tarafından 60. kuruluş yıldönümümüz için bin bir emekle bir araya getirilen ilk eşyalarımız yer alıyor.
750 bin liralık bir sermaye ve 750 ortakla kurulan Grubumuzun 1957 yılında başlayan “ilkler” zincirine o tarihten günümüze pek çok yeni halka eklendi.
Bu sergi 60 yıllık tarihimiz boyunca ne kadar çok ilke imza attığımızın önemli bir göstergesi.
Burada, fabrikalarımızda 1960 yılında 15X15 cm ebadında ilk duvar karosu üretimini gerçekleştirdiğimiz Dorst marka pres makinesini görebilirsiniz.
60 yıl önce 15X15 cm ebadında üretmeye başladığımız duvar karosunda her geçen gün yeniliklere yenilik ekleyerek bugün 100X300 cm ebadında üretim yapıyoruz. Hatta seramikte yeni bir çağ başlatarak üretmeye başladığımız Sinterflex´in yarın açılışını yapacağımız ikinci fabrikasında ebatta yeni bir boyuta giderek 120X360 cm üretime başlıyoruz.
Bu, 60 yıl önce de bugün de ilklere imza attığımızın en güzel örneklerinden bir tanesi.
Sergimizde aynı zamanda, kimsenin elini taşının altına koymadığı dönemlerde, Anadolu´nun sanayileşmesi için çıktığımız yolda üretimini gerçekleştirerek, binlerce köye elektrik götürdüğümüz elektrik izolatörleri de yer alıyor.
Bildiğiniz üzere, Etibank ortaklığıyla adım attığımız izolatör üretimi ile yıllarca elektrik sektöründe ülkemizin tek yerli üreticisi ve çözüm ortağı olduk.
1962 yılında, ülkemizin ihracat rakamlarının yalnızca 380 bin dolar olduğu dönemde, ilk sınai ürün ihracatını gerçekleştiren kurumumuzun ilerleyen yıllarda Amsterdam´a ihracatını yaptığı duvar karosu da sergimizde bulunan ürünler arasında yer alıyor.
Bununla birlikte, sergide el emeği göz nuru üretilen karolarımızın ilk örneklerini göreceksiniz. 60 yıldır fabrikalarımızda üretilen tüm seramikler Türkiye´nin dört bir yanına yayıldı; banyolara, mutfaklara girerek hayatımızın her alanına ulaştı.
Aynı zamanda, yıllarca “Kalebodur, seramik budur!” sloganının akıllara kazınmasını sağlayan, amcam Süleyman Bodur´un öncülüğünde Türkiye´de yine bir ilke imza atarak ilk yer karosunu üreten Kalebodur´un ürettiği ilk yer karolarını da göreceksiniz.
1969 yılında seramik kalıplarını üretmek için kurulan, yıllar içinde üretim kabiliyetlerini geliştiren ve yeniliklere her defasında bir yenisini ekleyen Kale Kalıp´ın da enerji ve savunma sanayine girmesiyle üretilen ürünler de sergimizde yer alıyor.
Tüm üretim gereçlerimizin yanında, ofis hayatının vazgeçilmezi olan geçmiş yılların ürünlerini de sergimizde görmek mümkün. İlk facit hesap makinesi, ofislerde kullanılan daktilo, ilk kullanılan telefon, hatta rahmetli babam İbrahim Bodur´un ahşap üzerine işlenmiş isimliğini de görebilirsiniz.
Buradaki birçok eşya, belki burada bulunan genç arkadaşlarımıza yabancı gelecek. Birçoğu bugün çalışma alanlarımızda bulunmayan eşyalar. Öte yandan, aramızda uzun yıllardır Kale Ailesi ile olanlar var. Eminim onlar sergiyi gezerken kendilerinden de bir şeyler bulacaklardır.
Adeta bir canlı tarih olan ve ilerleyen yıllarda gelişmesini hedeflediğimiz bu sergi ile köklerimize sahip çıkıyoruz. Köklerimizin bize verdiği güçle, “köklerden göklere” diyerek her zaman daha iyinin peşinde koşuyor, daha ileriye gidiyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana ülkemizin yerindeyiz; bundan sonra da her yerinde olmaya, insan hayatına dokunmaya ve insan hayatlarını iyileştirmeye devam edeceğiz.
Bu vesileyle, kendi imkânlarıyla bu serginin hazırlanmasına gece-gündüz çalışarak katkı sağlayan ve bu eşyaları özenle saklayarak Grubumuzun geçmişine sahip çıkan çalışma arkadaşlarıma huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ederim.
İbrahim Bodur Seramik Müzesi´nin, 60 yıllık tarihimize ev sahipliği yapması vesilesiyle aynı zamanda, Kale Grubu´nun kuruluşundan bu yana eserleriyle yanımızda olan seramik sanatının büyük isimlerine Kale Grubu´na olan katkılarından dolayı teşekkür ederim. Sağ olun, var olun” dedi.
Bu Toprakların Kale´si 60 Yaşında Sergisinin açılışının ardından Fabrika bahçesinde yöresel lezzetlerimizle akşam yemeği verildi. Günün son programı ve en anlamlı programlarından olan Kıdem ödülleri töreniyle birlikte davetlilere hoşgeldiniz kokteyli ikramı yapıldı.
Kıdem Ödülleri Töreninde konuşma yapan Kale Grubu Ceo´su Zeynep Bodur Okyay; “Grubumuzun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur´un her yıl coşkuyla kutladığı geleneksel Seramik Bayramında, siz dostlarım ve çalışma arkadaşlarımla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Bugün hepimizde, seramikle temellerini attığımız, zamanla daha çok güçlenerek, her bir dalımızdan yeni iş kolları çıkararak 17 şirketten oluşan Grubumuzun 60. kuruluş yıldönümünün sevinci ve haklı gururu var.
Ne mutlu bize ki, Anadolu´nun sanayileşmesi ülküsüyle yola çıkılan bir davanın simgesi olarak Grubumuzun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur gibi bu özel günleri kutlamayı aksatmadan sürdürüyoruz.
İbrahim Bey, "Seramik bayramımız sahip olduklarımızı paylaşma şölenidir" derdi. Bugün Kıdem ödülleri töreniyle de sizlerin yıllardır gösterdiğiniz çaba, emek ve başarılarınızı kutluyor ve böylesine bir şölen ortamında hep birlikte bu güzel günü paylaşıyoruz.
Değerli Kale Ailesi,
60 yıllık geçmişimiz bize kurumun mayasında güven ve samimiyet olduğunu kanıtladı. Birçok şirket biz bir aileyiz diyor ama biz bunu gerçekten en içtenlikle, kalbimizden hissediyor ve söylüyoruz.
Karşılıklı sevgi ve saygımız senelerce devam ediyor. Kuşaklar birbiri ile çalışıyor, sadece iş hayatında değil, özel hayatta da iyi günü ve kötü günü paylaşıyoruz.
Bugün Türkiye´de yüzyıl önce kurulup ayakta kalabilmeyi başarmış şirket sayısının sadece 20 olduğunu düşünürsek, Kale´yi asırlık bir grup olarak gelecek kuşaklara başarıyla taşıma yolunda geride bıraktığımız senelerin önemini daha net anlamış oluruz.
Dede, baba ve oğulun bir arada çalışıp büyüttüğü Grubumuzu, bir olmanın ve birlik olmanın verdiği kuvvetle daha nice yıllara ulaştırırız.
Değerli Kale Ailesi,
21. yüzyıl dünyasında sağlam durabilmemiz, 3 neslin birlikte çalıştığı Grubumuzu daha ileriye taşımamız için için önümüzde son derece önemli hedefler var.
Artık dünya çok büyük bir hızla değişiyor. Bununla birlikte ihtiyaçlar da değişiyor.
Bizler de yeni dönemin ruhuna uygun olarak değişmeliyiz.
Bu süreçte üzerimize düşeni fazlasıyla yapmamız, ülkemiz ile birlikte Grubumuzu da dönüştürmemiz, her alanda tempomuzu artırmamız şart.
Bu nedenle bir yandan tasarım, teknoloji ve insanı odak alan bir anlayış ile işlerimizi büyütürken, diğer yandan Türkiye´nin küresel iddialarının giderek daha büyük bir parçası olmak için çalışıyoruz.
Yeni dönemdeki insan kaynağı politikasına bakış açımız ise kurumumuzu sonraki 60 yıllara taşımak için biraz önce ifade ettiğim değer temelli niteliklerin üzerine gelecek şekilde;
Performans ve hedef odaklı,
Yenilikçi ve girişimci,
Adaptasyon yeteneği güçlü özellikleriyle tanımlanan bir kültürü benimsemektir.
Çağın gereklerine uygun, değişimler karşısında esnek, çalışanlarımızın bireysel performanslarını en yüksek seviyede ortaya koyabilecekleri sistemler kurmak bizim görevimiz.
Bu doğrultuda, daha fazla sorumluluk almaya ve değer yaratmaya istekli, yeterlilik ve beceriye sahip insan kaynağımızı geliştirebilmek için, yeniçağın ve endüstriyel ihtiyaçların gerekliliklerine uygun stratejileri ve Gruba ivme kazandıracak programları hayata geçirmeliyiz.
Değerli çalışma arkadaşlarım,
Sevgili dostlar,
İbrahim Bodur; bundan 60 yıl önce temelini attığı Kale Grubu ile sanayinin Anadolu´da büyüyebileceğinin en çarpıcı örneği oldu, sanayinin Anadolu´ya yayılması için bu ülkeye cesaret aşıladı.
İnancıyla, ufkuyla, öngörüsüyle, çalışkanlığıyla ve ona inanan binlerce insandan aldığı güçle çok önemli işler yaptı. Bize Kale gibi çok büyük bir isim bıraktı.
Şimdi bu bayrağı daha yükseğe taşıma sırası hepimizde. Kale Grubu olarak ülkemize, potansiyelimize ve bu ülkenin güzel insanlarına ve en çok da sayısı 5000´ini geçen kendi çalışanlarımıza inanıyoruz. Bunun için her gün, bu toprakların ruhu olan Çanakkale ruhu ile çalışıyoruz.
Kıymetli ailem,
Seramikten yapı kimyasallarına, Ar-Ge´den savunma ve havacılık sanayine kadar faaliyet gösterdiğimiz her alanda yatırımlarımızı derinleştirmek için birlik beraberlik içinde, ekip ruhuyla çalışmamız çok önemli.
Ülkemizin bize yüklediği ve bizim de üç kuşaktır sizinle birlikte yürüttüğümüz bu misyon; daima güçlü, daima çalışkan, daima yenilikçi, daima rekabetçi ve daima etik olmayı gerektiriyor.
Kısacası, her zaman en iyinin peşinden gitmeyi, daima en iyi olmayı gerektiriyor.
Kale Grubu´nu geleceğe taşıma motivasyonuyla, inancımızı kaybetmeden, sanayiyi daha ileriye taşıyarak ve yeni şartlara ayak uydurarak büyümeyi sürdürmeliyiz.
Bu akşam kıdem ödüllerini vereceğimiz Kale´yi sırtlayan değerli çalışma arkadaşlarım gibi bundan sonra da hepimizin istikrarlı ve özverili çalışmaları ile hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.
Geçmişten bugüne kadar taşıdığımız mirasımız en büyük gücümüz. İbrahim Bodur´un toprağı, su ve ateşle bir araya getirerek Anadolu´ya tohumlarını attığı fidan, onu büyüten, inanan, emek veren binlerce insan sayesinde bir çınara dönüştü.
O nedenle sözlerime son vermeden önce başta Kurucumuz ve Onursal Başkanımız İbrahim Bodur olmak üzere, sevgili annem Sevim Bodur´un sabrı, amcam Süleyman Bodur´un desteği ve bugüne kadar yolu Kale´den geçmiş 30 bin yol arkadaşımızın emeği ve özverisi için bir kez daha teşekkür etmek isterim.
Bu vesileyle, yakın zamanda kaybettiğimiz Murahhas Aza Vekili Hüseyin Süt, Kaleseramik Eski Genel Müdürü Hasan Sazcı, Kale Holding yöneticilerimizden Cengiz Lostar ve ismini sayamadığım ebediyete intikal etmiş tüm Kale Ailesi fertlerine Allah´tan rahmet diliyorum.
Büyük Kale Ailesi ona inanan ve emek veren binlerce kişi sayesinde 60. yaşını kutluyor. Hepiniz sağolun, varolun. Daha nice 60 yıllara...” dedi.
Geleneksel Seramik Bayramının 26 Temmuz Çarşamba günkü programı Sükse Grubunun coşkulu konseriyle sona erdi.
YORUMLAR