Reklam

Karadağ İçin Önemli Karar

Karadağ İçin Önemli Karar
18 Aralık 2014 - 17:00

Özel bir şirket tarafından Çan'ın Karadağ köyünde yürütülen altın madeni sondaj çalışmaları davasında Çanakkale İdare Mahkemesi'nden çıkan kararda, “Dava konusu ruhsatın veriliş ve sondaj noktalarının belirlenmesi aşamasında anılan su kaynaklarının korunmasına yönelik herhangi bir önlem alınmadığı görülmektedir” dendi. 
Çanakkale İdare Mahkemesi, Çan'ın Karadağ Köyünde tarafından yürütülen sondaj çalışmaları ile ilgili olarak köylülerin açtığı davada kararını verdi. “Çanakkale Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 28/08/2014 tarihli Görev Raporunda özetle; İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından tespit edilen kaynak koruma alanlarına göre yapılan değerlendirmelerde ÇED görüsünde yer alan sondaj numarasına göre 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 27, 28, 29,30, 31, 32 numaralı 23 adet sondajın kaynak koruma alanında kaldığı ve bu nedenle belirtilen sondajlarının yapılamayacağı, kaynak koruma alanları dışında kalan sondajlarda ise Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün 2012/5 sayılı Sondaj Çamurlarının ve Krom Madeninin Fiziki işleme Tabi Tutulması Sonucu Ortaya Çıkan Atıkların ber tarafına ilişkin Genelge Kapsamında gerekli değerlendirilmelerin yapılması gerektiği belirtilmiştir” denilen kararda, “Olayda; her ne kadar maden arama ruhsatı almak için mevzuatta sayılan işlemler tamamlanmış ise de, IV.grup(altın) maden arama ruhsatının verildiği bölge içerisinde davacı köy ve çevre köyler tarafından kullanılan 43 adet su kaynağının tespit edildiği, dava konusu ruhsatın veriliş ve sondaj noktalarının belirlenmesi aşamasında anılan su kaynaklarının korunmasına yönelik herhangi bir önlem alınmadığı görülmektedir. Bu itibarla; dava konusu maden arama ruhsatının verildiği alan içerisinde köyler tarafından kullanılan 43 adet su kaynağının mevcut olduğu, maden arama faaliyetine başlanması ile birlikte kaynak koruma alanlarının zarar göreceği, hali hazırda kaynak koruma alanlarının korunmasına yönelik herhangi bir önlemin alınmadığı, kaynak koruma alanları göz önünde bulundurularak maden arama faaliyetinin yapılacağı alanın yeniden belirlenmesi veya kaynak koruma alanlarının korunmasına yönelik tedbirlerin alınması gerektiği sonucuna varılmıstır” ifadelerine yer verildi. 
“Verilen ruhsat hukuka aykırıdır”
Kararda ayrıca “Bu durumda; Çanakkale İli, Çan İlçesi, Karadağ Köyü sınırları içerisinde yer alan bölgede, Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeleri San. Tic. AS.'ye IV. grup maden arama ruhsatı verilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan, dava konusu maden arama ruhsatına konu alan içerisinde davacılar tarafından kullanılan su kaynaklarının mevcut olduğu görüldüğünden, bahsi geçen su kaynakları için gerekli önlemler alınmadan maden arama faaliyetlerinin yürütülmesi halinde davacılar adına telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceği açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanun'un 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Edirne Bölge İdare Mahke-mesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 26/11/2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi” denildi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum