Kuzey Biga Madencilik, Basınla buluştu
Çanakkale’de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım ile metal madencilik yapmaya hazırlanan Kuzey Biga Madencilik A.Ş. kadrolarını genişletmeye başladı. Bir yandan yasal izin süreçlerini tamamlamaya devam ederken diğer yandan yatırım hedeflerini gerçekleştirmek için kararlı adımlar atan şirket, Türkiye’de ve dünyada önemli altın madenlerinin çeşitli kademelerinde çalışan Hasan Giray, basınla bir araya geldi.
Genel Müdür Hasan Giray ile beraber Genel Koordinatör Halil Agah ve Basın Halkla İlişkiler Koordinatörü Gürsel Görgülü’nün bulunduğu tanışma ve sohbet toplantısında, Giray, Çanakkale’de “Sorumlu ve duyarlı altın madenciliğinin” iyi bir örneğini vermek istediklerini söyledi. Özellikle bölge köylerinden başlayarak Çanakkale ekonomisine, istihdamına önemli katkı dışında sosyal sorumluluk kapsamında da çalışmalar yaptıklarını vurguladı. 2010 yılından itibaren bölge köylerinde okul binalarının onarılması, köy köprülerinin, süt toplama merkezlerinin yapımına katkı vermeye devam ettiklerini belirtti. Giray: “Önümüzdeki yıldan itibaren yeni sosyal sorumluluk projeleri ile bölge ekonomisine de katkısı olacak projeleri hayata geçireceğiz. Ayrıca bölgede başarılı öğrencilere burs vererek eğitim alanında da öğrencileri ve ailelerini destekleyeceğiz” dedi.
Toplantıda gazeteciler Çanakkale gündemindeki altın madenciliği ile ilgili sorularını da sorma fırsatı buldu. Gazetecilerden gelen “İşyeri açma izinleri süreci” hakkındaki soruyu yanıtlayan Giray, “Bölgede oluşan yanlış bilgilenme ve hassaslık nedeni ile Sayın Valimizin süreci inceletmesi, çeşitli kamu kurumlarından rapor almasını saygı ile karşılıyoruz. Bugüne kadar anlatmaya çalıştığımız altın madenciliği süreçlerini ancak çalışan bir altın madeni görmeden bazı bilgi kirliliklerinin giderilemediğini de görüyoruz. Bildiğimiz kadarı ile Çanakkale İl Genel Meclisi üyeleri, kamu görevlileri de ülkemizdeki bir altın madenine ve çevre köylerine ziyaret yapacaklar. Çanakkale Belediye Başkanımızın da altın madenini yerinde incelemek istediğini biliyoruz. Bunlar bölgede gerçek bilgilerin duyurulması için önemli gelişmelerdir” dedi.
Genel Koordinatör Halil Agah ise “Yapacağımız yatırımların değeri 1 milyar dolar civarındadır. Madencilik sektöründe her yatırdığınız paranın en az 4 kat fazla etkisi olmaktadır. Çevreden yapacağımız satın almalar, istihdam gibi doğrudan katma değer dışında yan sanayiler ile Çanakkale’nin ekonomik gelişmesine çok önemli katkımız olacaktır. Sıklıkla altın madenciliğinde sadece yüzde 4 oranında bir pay kaldığı iddia edilmektedir. Hâlbuki bu yüzde 4, ticari faaliyetlerden alınan vergilerin dışında toplam üretimten ek olarak alınan devlet katkı payıdır. Üstelik bu katkı payı işletmenin gelir gider hesabı yapılmadan ödenen paydır. Yani üretilir üretilmez verilir. Bunun bir bölümüde İl Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birliklerine doğrudan verilerek, yerel gelişmeye katkı sağlar. Bir altın madeni şirketinin ödediği vergi, toplamda verilen tüm doğrudan ve dolaylı vergilerle beraber yüzde 60’lara ulaşır” dedi.
Madencilik ile tarımsal faaliyetlerin, turizm faaliyetlerinin yanyana olduğunu vurgulayan Hasan Giray, “Bugün Bergama’da tarımsal faaliyetler 11 yıldır devam ediyor. Bergama’yı her yıl binlerce yerli yabacı turist ziyaret ediyor. Sadece Türkiye’de değil, dünyada bine yakın altın madeni faaliyet gösteriyor. Türkiye’de üretilen 25 ton altının 100 katı dünyada üretilmektedir. Üstelik 100 yıldan fazladır üretilmektedir. Ben 20 yıldır altın madenlerinin içinde fiilen çalışıyor. Başta ABD, Rusya, Çin, Kanada olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde altın madenleri çalışmaktadır. Çanakkale’de yaratılan korkunun bir tanesi bile bu madenlerde gerçekleşmemiştir” dedi.
YORUMLAR