Reklam

LGS SINAV SÜRECİ VE YARGI KARARLARI

13. Soru İptali Sonrası Yeniden Yerleştirme Yapıldı.

LGS SINAV SÜRECİ VE YARGI KARARLARI
16 Eylül 2024 - 13:13

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınav sürecinin başarıyla tamamlandığını ve sınav sonrasında yapılan itirazların titizlikle incelendiğini duyurdu. Bakanlık, sınav sorularına yapılan itirazların 2-7 Haziran 2024 tarihleri arasında alındığını ve bu itirazlar doğrultusunda gerekli incelemelerin yapıldığını belirtti.
YARGI SÜRECİ VE SORU İPTALİ
Veliler tarafından Türkçe dersi A kitapçığı 1. soru, fen bilimleri dersi A kitapçığı 13 ve 15. soru ile matematik dersi A kitapçığı 20. soruya ilişkin "iptal istemi" ile dava açıldı. Yargı sürecini yürüten ilgili mahkemelerin nihai kararları 11 Eylül 2024 tarihinde Bakanlığa ulaştı. Mahkeme, fen bilimleri dersi A kitapçığı 13. sorusu için iptal kararı verdi. Kararda, sorunun öğretim programına uygun olduğu belirtilirken, evrensel fizik ilkelerine uygun olan doğru cevabın bulunabilmesi için seviye üstü kazanımlara ihtiyaç olduğu gerekçesiyle iptal edildiği ifade edildi.
YENİDEN DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME SÜRECİ
Mahkeme kararı doğrultusunda, sınav kılavuzunda yer alan "Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır." hükmü gereğince fen bilimleri dersi A kitapçığı 13. sorusu değerlendirme dışı bırakılarak, yeniden puan hesaplaması yapıldı.
Yeniden hesaplanan puanlar doğrultusunda, üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere yeni kayıt hakkı tanındı. Bu öğrenciler, mevcut okullarında kalma ya da yeni okula kayıt yaptırma arasında tercih yapabilecekler. İlgili öğrenciler, süreçle ilgili bilgilere SMS ve e-Okul sistemi üzerinden ulaşabilecekler.
KAYIT İŞLEMLERİ VE EK KONTENJANLAR
Yeniden yerleştirme sonucu yeni bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler, başvurularını 14-20 Eylül 2024 tarihleri arasında e-Okul üzerinden yapabilecek ve kayıtları 21 Eylül 2024 tarihinde otomatik olarak gerçekleştirilecek. Ayrıca, tanımlanan ek kontenjanlarla da nakil hakkı bulunan öğrencilerin yıl boyunca mağduriyet yaşamaması için gerekli önlemler alındı.
Milli Eğitim Bakanlığı, sınav süreci ve yerleştirmelere ilişkin kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğini belirtti.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum