Marka Kent Çanakkale Toplantısı Borsa´da Yapıldı
Borsa ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal veriler Şube Müdürü H.İbrahim Büyük gaga, Çanakkale Ziraat Odası Birlik Başkanı İsmail Kaya, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Nahit Sezgin, Arı yetiştiriciler birliği Başkanı Cahit İleri ve Borsa üyeleri katılım sağladı.
Açılış konuşmasında Borsa Başkanı S.Kaya Üzen” Çanakkale Ticaret Borsası olarak ilimizin markalaşmasıyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugünde yine bu çalışmalarımızdan bir tanesini burada gerçekleştirmek için Müge hanımı ilimize davet ettik. Müge hanım Çanakkale´nin yabancısı değil Çanakkale sevdalısı en az bizim kadar Çanakkaleli olan bir hanımefendi. Bugün bu masada da Çanakkale´nin gıda tarım ve hayvancılıkta marka olmasıyla ilgili çalışma yapan müteşebbislerimiz girişimcilerimiz var ve bu müteşebbislerimize girişimcilerimize destek veren kurum ve kuruluşlarımızın başkanları ve yöneticileriyle bir aradasınız. Her zaman ifade ettiğimiz üzere Çanakkale´miz sahip olduğu değerler açısından bir Marka kenttir. İlimiz ülkemizin tarım deposu ve üretim sahasıdır. Tarımda ve hayvancılıkta oldukça iddialı bir il. Bölgemizin coğrafi yapısı ve iklimsel özelliklerinden dolayı ürün çeşitliliğimiz çok fazladır. Borsamızda katma değeri yüksek ürünlerin işlemleri yapılmaktadır” dedi.
PARA KAZANMANIN TEK YOLU: MARKALAŞMAK
Para kazanmanın tek yolunun markalaşmak olduğunu belirten Başkan Üzen; “Çanakkale Ticaret Borsası olarak böylesine zengin bu topraklarda müteşebbiste yetişir dedik onları destekleyip, motive edecek mekanizmalar lazım dedik. Onların emeklerini ürünlerini geliştirip pazara ulaştırmak lazım dedik. Bakın müthiş bir hazinenin üzerinde oturuyoruz ama paraya çeviremiyoruz. Bu kadar değerli bir sürü markalaşma niteliğine sahip ürünümüz var. Ama bunu tanıtıp pazarlayamazsak kıymeti yok. Bakın artık insanlar yerel ürünleri, doğal ürünleri tercih ediyorlar bunlar için daha fazla hatta iki katı fiyat ödüyorlar. Ne kadar çok marka üretirsek ekonomimize o kadar güç sağlayacaktır. Borsamız uzun yıllardır dış ticarette dış tanıtımda yabancı heyetlerde yurtdışı fuarlarda son 10 yılda çok büyük deneyimler kazandı. Uzakdoğu´da, Avrupa´da, Balkanlarda, Ortadoğu´da birçok fuara katılan yabancı heyetler ağırlayan Borsamız dış ticaretteki sorunları eksiklikleri ve gelişmeleri yakından takip etme olanağı elde etti.”
ÜNLÜ YAZARLAR ÇANAKKALE´DE
“İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi sektöründe üretim yapan firmalarımızın, markalarımızın pazarlama faaliyetlerini geliştirmek, üreticilerimizi yeni teknolojiler ile buluşturarak verimliliklerini arttırmak, ilimiz ve ülkemiz ihracatının artmasına katkılar sağlamak amacı ile Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizler Gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğümüz, Üniversitemiz, Çanakkale Ziraat Odamız, Bayramiç ziraat Odamız ve diğer tarım paydaşlarımız ile sürekli işbirliği içerisindeyiz. Tarım ve Tarıma dayalı sanayinin temsilcileri olarak bizler Çanakkale Markalarımızın tanınırlığının artması için 2017 yılında da çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz. 28-29 Nisan´da aynı paydaşlar ile ATO tarafından organize edilen Coğrafi işaretli ürünler zirvesinde Çanakkale´mizin coğrafi işaretli ürünlerini ve markalaşma niteliğine sahip ürünlerimizin tanıtımlarını gerçekleştireceğiz. Yine 26-29 Nisan 2017 tarihlerinde Fuar İZMİR´de 8.Organik ürünler fuarı ve Olivtech 7. Zeytin, zeytinyağı ve teknolojileri fuarına Çanakkale markalarımız ve firmalarımız ile standımızla katılım yapıyoruz.”
“Yine ilimizin firmalarımızın ve markalarımızın tanıtım çalışmaları kapsamında Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığımız öncülüğünde, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Borsamız işbirliğinde mart ayından itibaren çalışmalara devam ediyoruz. İlk olarak Habertürk çekimleri, Sosyal Medyanın gurme fenomenleri, Gurme Gazeteci Yazarlar Mehmet Yaşin, Teoman Hünal ve yapım ekibini İlimizde ağırladık. Şimdide önemli gastronomi yazarlarımızdan Sayın Müge hanımı ilimizde ağırlamaktan son derece mutluyuz” dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ; Çanakkale´nin bitkisel üretimde Çeşitlilik ve üretim miktarları bakımından Türkiye´nin en önemli illerinden biri olduğunu vurguladı. İl Müdürü Erdem Karadağ Çanakkale´de 109 farklı çeşit ürün üretilmekte olduğunu belirtti. Erdem Karadağ katılımcılara Çanakkale´de gerçekleştirilen iyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Bitkisel ve hayvansal üretim miktarları ile ilgili detaylı sunum gerçekleştirdi.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya´da toplantıya katılanlar arasındaydı. İsmail Kaya yaptığı açıklamada; “Şehrin güzelliklerinden kaya beyle müdür bey zaten bahsetti güzel bir şehirde yaşıyoruz. Çok çeşitli ürünün bir arada yetiştiği ender şehirlerden birinde yaşıyoruz Turizmiyle tarihiyle tarımıyla Türkiye´de ender rastlanan bir şehirde olduğumuz için mutluyuz.” dedi. Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ayrıca Coğrafi işaret tescili alınmasındaki geçen süreci anlatarak Çanakkale Domatesinin coğrafi işaret alınması ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
TOPLANTIYA ODA VE BİRLİK BAŞKANLARI KATILDILAR
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise “Güzellikler kraliçesi çoban Paris´in mitolojide altın elmayı verdiği ilçede yaşamaktan onur duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı. İlçede 2 tane coğrafi işaretli ürün olduğunu vurgulayan Başkan Pehlivan Bayramiç elması ve Bayramiç beyazı ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Pehlivan ayrıca “Avrupa birliği coğrafi işaret tescilinde Türkiye´de 9 tane ürün var Avrupa birliği müracatı bu 9 ürünün 2 tanesi Türkiye´de tescil oldu. Bir tanesi Gaziantep baklavası bir tanesi de aydın inciri şimdi bununla beraber afyon pastırması afyon sucuğu İnegöl köfte aydın kestanesi Bayramiç beyazı Taşköprü sarımsağı ve Malatya kayısısı ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır” dedi.
Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Cahit İleri ise Çanakkale´de birçok değerinin olduğunu Çanakkale´nin de önde gelen değerlerinden en önemlilerinden birinin de bal olduğunu belirten Başkan İleri buna sadece üreticinin kazancı şeklinde bakmak da doğru olmaz. Bal sayesinde tüketici de sağlığı açısından büyük faydalar görüyor” dedi.. Cahit İleri; Birlik olarak yapmış oldukları çalışmalar ve projeler ile ilgili detaylı bilgiler verdi, “Çanakkale´ye özgü Arıburnu markasıyla üyelerimizin ürünlerini paketleyip piyasaya sunuyoruz. Şu an sivil toplum örgütü olmamıza rağmen üyelerimizin tüm ürettiği kendi satamadığı kendi deposunda stok halinde beklettiği tüm ürünleri paketler satar duruma geldik. Ç.kalede ağırlığımız var İstanbul´dan İzmir´e birçok ilçelerde de özellikle yerel marketlerde bir Pazar ağımız var. Ç.kale ürünlerini satıyoruz yani bal doğayı yansıtan bir ürün doğanın aynası Çanakkale´deki bitki florası çok çeşitli dolayısıyla bu çeşitlilik balada yansıyor" dedi.
“GÖNÜL İSTERDİ Kİ YURT DIŞINDA TÜRKİYE PEYNİRİ OLARAK BİLİNELİM”
Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Nahit Sezgin ise Ezine´de peynir üretimi ticari olarak geçmişi 100 yılı aştığını belirtti. Peynirin evlerde yapılışından ticari olarak üretim yapılmaya başladığı süreç hakkında bilgiler veren Başkan Sezgin “50 li yıllarda vasıtalar hızlanınca işte ticaret biraz daha üretim kapasiteleri artınca beyaz peynir üretilmeye başlanmış beyaz peynirin ana yurduda bizden daha önce üretilen yer Trakya´dır. Balkanlarda daha çok kültürü vardır.50 li yıllardan bu yana Türkiye´de isim yapmış Ezine peyniri vardır Çanakkale´de a markası b markasıyız. Türkiye´de Ezine peyniriyiz ama gönül ister ki yurt dışında da Türkiye peyniri olalım” dedi. Başkan Sezgin Ezine peynirciler derneği olarak yapılan çalışmaları, sektörün sorunlarını ve yapılan çalışmalar ile ilgili de bilgiler verdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal veriler Şube Müdürü İbrahim Büyükgaga tarafından Çanakkale ihracat potansiyeli veri tabanı ile ilgili proje sunumu gerçekleştirildi.
Sunumda, İlimizde Tarımsal ihracat potansiyeli olan ürünleri belirlemek, tarımsal ihracata engel teşkil eden sorunları tespit etmek, eksikleri görmek, önlemler almak, çözüm yolları üretmek, ilimiz tarımsal ihracatına yönelik yol haritası belirlemek, tarımsal ihracat veri tabanı oluşturmak ve üreticiyle tarımsal ihracatçıyı buluşturmak amacıyla “Çanakkale´de Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi Ürünlerinin İhracat Potansiyelinin Belirlenmesi projesi aktarıldı.
Çanakkale 109 farklı tarımsal ürün deseni ile çok zengin ve tarımsal ihracata konu ürünler bakımından şanslı bir ilimizdir. Ancak tarımsal üretim ölçeği, yıllık ürün, kalite ve bölgeye has özellikli ürünler bakımından yeterlilik arz etmesine rağmen tarımsal üretimin ihracat ürününe dönüştürülmesi bakımından mevcut potansiyelini değerlendirememektedir. Bu sorunu aşmak için İl Gıda Tarım ve hayvancılık müdürlüğü, Çanakkale Ticaret Borsası, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğinde Tarımsal İhracat Veritabanı oluşturulduğunu belirtti.
Projede Çanakkale tarımsal ürünleri ve tarımsal sanayi ürünleri verilerini tek çatı altında toplamak; Kurumsal hafıza çalışmalarının altyapısını oluşturmak; Üretici ile Alıcıyı Buluşturmak; Üretilen ürünlerin miktarı, kalitesini görünür hale getirmek; Üretilen ürünün kalitesini artırmak ve tanıtmak; Üretici gelirini artırmak; İhracata konu ürün çeşitleri-firmaların istekleri konusunda bilgi vermek; İlçe ve Köy düzeyinde veriler erişimin sağlanması; Benzer projelerin hazırlanmasına veri tabanı altyapısı oluşturmanın amaçlandığını belirterek proje ile ilgili katılımcılara detaylı bilgiler verdi.
Şube Müdürü Büyükgaga devamla “Projenin ülke geneline uygulandığında; Ülke genelinde İlgililerin, Karar vericilerin Mahalle, Köy, İlçe ve İl düzeyinde sürekli, güncelliğini koruyan verilere ulaşması sağlanabileceğini, Üreticiler ile alım yapan firmalar buluşturularak aracı ortadan kaldırılabileceğini, sözleşmeli üretimin artmasını sağlanabileceğini. Sistem TBS, Türkvet, KKYB vb birçok sistemle entegre edilebilir. Sistem Tarımsal İşletme Danışmanı Bilgi Sistemine Entegre edilerek veriler sürekli güncellenerek, sürekli güncel verilere ulaşılabileceğini söyledi. Ayrıca yöremizdeki ürün çeşitliliğini, ihracata konu ürünler ulusal ve uluslararası alanda görünür hale getirilebilir dedi.
Toplantıda Çanakkale Ticaret Borsası üyelerinden Gelibolu Zaferler Çiftliği, Çanakkale Pazarı Gülsüm Üstün, Bilgem Gıda, Has Denizli Gıda, Güntepe Reçelleri, Dalgıç Zeytinyağları, Pıtıreli Kooperatif yetkileri firmalarının ve markalarının tanıtımlarını yaptılar. Başarı hikayelerini anlattılar. Toplantıda 8 Mart Dünya Kadınlar gününde kadın çiftçilerin Ankara´da yapmış oldukları orotorya ile ilgilide sunum gerçekleştirildi.
YORUMLAR