Reklam

MAYMUN ÇİÇEĞİNE DİKKAT!

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Sağlık Bakanı, adından sıkça bahsettiğimiz maymun çiçeği virüsü ile ilgili açıklama yaptı. Yaptığı açıklama da yılbaşından bu yana 570’ten fazla ölüm gerçekleştiğini söyledi.

MAYMUN ÇİÇEĞİNE DİKKAT!
20 Ağustos 2024 - 15:42

Sağlık Bakanı Roger Kampa, yılbaşından bu 16 bin 700 onaylanmış maymun çiçeği virüsü vakasının tespit edildiğini, 570’ten fazla ölüm gerçekleştiğini belirtti. Salgın afrika kıtasındaki yaygınlığıyla biliniyor. 17 farklı Afrika ülkesine yayılmış durumda. Kampa, özellikle 15 yaş altı çocuklar olmak üzere daha çok genç nüfusta etkili olduğunu öne sürdü. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 2022 yılında M Çiçeği salgını ilan edildi. Virüs, fare ve sincaplar gibi daha çok kemirgen yapılı hayvanlardan ya da enfekte olan kişilerden bulaşıyor. Virüsün etkili olduğu; vücut döküntüleriyle temas, döküntü bulaşan giyisi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak bulaşma nedenleri arasında yer alıyor.

BELİRTİLERİ NELER?

İlk belirtileri 5 ila 21 gün arasında belli oluyor. Genelde; yüksek ateş, baş, sırt, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme titreme, ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla belli oluyor. Henüz tedavisi olmayan hastalık antiviral ilaçlarla yapılıyor. Çoğunluk hastalığı hafif geçirirken birkaç haftada sağlığına geri dönüyor.


Haber: Ayşenur Taşkıran
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum