Reklam

MİLLİ SPORCU ŞAHİKA ERCÜMEN, BU KEZ ISTAKOZLAR İÇİN NEFESİNİ TUTTU

Serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, bu kez ÇOMÜ’nün yetiştirdiği ıstakozlar için nefesini tuttu. Milli sporcu Çanakkale Boğazı'nın derinliklerine ıstakoz yavruları bıraktı.

MİLLİ SPORCU ŞAHİKA ERCÜMEN, BU KEZ ISTAKOZLAR İÇİN NEFESİNİ TUTTU
03 Ekim 2023 - 13:10
Dardanel ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) sürdürülebilir deniz yaşamının ve denizlerdeki çeşitliliğin korunması amacıyla yerli ıstakoz popülasyonunu artırmak için hayata geçirdiği 'İyilik Yap, Denize At' projesinin ikinci yılında 300 yavru ıstakoz denizle buluşturuldu.

Proje kapsamında, 'Avrupa ıstakozu' olarak bilinen ve Türkiye sularında da bulunan yerli ıstakoz türü 'Homarus gammarus'un popülasyonunu artırmak için çalışma yürütüldü. İngiltere'de bu ıstakoz türünün yetiştiricilik yoluyla üretilip doğal ortamına bırakılarak doğadaki ıstakoz popülasyonunun sürdürülebilir şekilde desteklendiği başarılı bir model örnek alındı. ÇOMÜ Dardanos yerleşkesindeki Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'ne ait Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde Prof. Dr. Umur Önal öncülüğündeki ekip, özel havuzlarda larval aşamadan itibaren yüzlerce yavru ıstakoz yetiştirdi.
Gelibolu'daki Dardanel Midye Çiftliği'nde gerçekleştirilen programa; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, milli sporcu Şahika Ercümen, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nden akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

DENİZ EKOSİSTEMİNİN KORUNMASI İÇİN SOMUT ADIM
Gelibolu'daki Dardanel Midye Çiftliği'nde gerçekleştirilen programda konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, bu etkinliğin özellikle deniz ekosisteminin korunmasında somut bir adım olduğunu söyledi.
Dünyanın önemli su yollarından biri olan Çanakkale Boğazı'nın deniz canlıları için de önemli bir yaşam alanı konumunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erenoğlu, ancak insan faaliyetleri nedeniyle bu ekosistemin olumsuz etkilendiğini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, bu etkinliğin denizleri korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına önemli bir fırsat, önemli bir farkındalık oluşturduğunu vurgulayarak ekosistemin ve bu kıymetli canlının neslinin korunması adına üniversite olarak ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

ÜNİVERSİTE KENT, ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞ BİRLİĞİ ÖRNEĞİ
“Bu etkinlikle birlikte üniversite kent, üniversite sanayi iş birliğini göstermek adına önemli bir katkı sağladık” diyen Rektör Erenoğlu üniversiteyi şehirle buluşturacak etkinliklerin devam edeceğini vurguladı.
Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen Niyazi Önen, yaşamına katkı sağlamak ve yerli ıstakoz popülasyonunu çoğaltmak amacıyla başlattıkları 'İyilik Yap, Denize At' projesinin ikincisini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Sürdürülebilir balıkçılığa ve deniz yaşamının korunmasına önem verdiklerini, bu kapsamda ÇOMÜ ile iş birliklerini genişleterek çalışmalar yapacaklarını belirten Önen, önümüzdeki yıllarda daha fazla yavru ıstakozun denize salınması için çalışılacağını vurguladı ve ekledi: “Dardanel Midye Çiftliği altında oluşturulacak yapay resiflerin katkısıyla ıstakozların doğada hayatta kalma oranlarının yükseltilmesi hedefliyoruz. Böylece ıstakozlar, Dardanel Midye Çiftliği’nin altında, Dardanel korumasında avcılık baskısına maruz kalmadan yaşamlarını sürdürebilecek.”

 'NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLAN TÜM CANLILARIN KORUNMASI ÇOK KIYMETLİ'
Milli sporcu Şahika Ercümen, Çanakkale'de doğup büyüyen bir sporcu ve sudaki yaşam savunucusu olarak böyle bir projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu ifade etti.
Ercümen, denizi evi ve yaşam alanı olarak gördüğünü dile getirerek, “ Yetiştiğim yer olan Çanakkale Boğazı biyolojik çeşitlilik ve sualtı zenginliği açısından zengin bir koridor. Deniz ve ekosistemin sağlığı açısından bu tür çalışmalar çok anlamlı ve nesli tehlike altında olan tüm canlıların korunması çok kıymetli, hatta hayati önem taşıyor. O yüzden bugün burada ıstakozları 20 metre derinliğe indirdik. Güvenlik dalış ekiplerimiz var. Ben de nefes tutarak aşağı indim ve onları geçtiğimiz sene bırakılan kardeşlerinin yanlarına bıraktım. Sürdürülebilirlik ve denizleri koruma çalışmalarına hem yerel hem de küresel boyutta nefesim yettiği kadar katılmaya devam edeceğim.”

Denize bırakılabilecek boya ulaşan ıstakozlar Ercümen, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nden akademisyenler ve balıkadamlar tarafından Dardanel'in midye çiftliğinin altındaki özel resiflere salındı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum