Reklam

Mustafa Serdar Soydan'dan Soru Önergesi

Mustafa Serdar Soydan'dan Soru Önergesi
20 Kasım 2013 - 12:13

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

Saygılarımla.

 

 

M.Serdar Soydan

Çanakkale Milletvekili

Çevre Komisyonu Üyesi

 

 

 

Tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla, toprağıyla, havasıyla ve suyuyla herkesin yaşamaya özendiği, dünyanın dört bir yanından milyonlarca turistin ziyaret etmekten keyif aldığı ülkemizin ve Dünyanın oksijen deposu olan Çanakkale, Kaz Dağları plansız ve çarpık sanayileşme sonucu ciddi tehdit altındadır.

 

Kaz Dağları, barındırdığı bitki ve hayvan topluluklarıyla Anadolu'nun en önemli sığınaklarından birini oluşturmaktadır. Kaz Dağları yörede yer üstü ve yer altı su kaynaklarını oluşturan, besleyen ve onların sürekliliğini sağlayan, Bandırma'dan Ayvalık'a kadar yaklaşık 2,5 milyon insanın temiz, güvenilir ve sürekli su kaynağıdır. Barındırdığı bitkilerle, hayvanlarla, temiz havasıyla ve sularıyla, can verdiği tarım alanlarıyla yüzyıllardır tüm yörenin yaşam kaynağı olmuştur.

Bölgede bulunan yer üstü ve yer altı doğal zenginliklerimiz son yıllarda bir hiç uğruna bilinçsizce yok edilmeye başlanmıştır. Bölgede ilgili bakanlıklar kanalıyla maden (özellikle altın ve gümüş ) arama ve işletme ruhsatları verilmiş ve bölgede sondaj çalışmaları bir çok yerde devam etmektedir.

 

Bu gelişmeler, kültür, tarih ve turizm kenti olarak dünya markası olma yolunda ilerleyen Çanakkale ilimizi yaşanılamaz bir şehir haline getirmektedir.

 

Bu doğrultuda;

 

1-Çanakkale sınırları içerisinde ve Kaz Dağları bölgesinde 2002 yılından 2013 yılına kadar, yıllar itibariyle hangi maden şirketlerine, hangi bölgede, hangi maden türlerine, maden arama ve işletme ruhsatı verilmiştir? Şu anda anılan bölgelerde maden arama ve işletme ruhsatı talebinde bulunan, değerlendirme aşamasında olan veya çeşitli nedenlerle talepleri ret edilen şirketler hangileridir?

 

2-Çanakkale ve Kaz Dağlarında yapılan maden arama çalışmaları sırasında (yapılmış ve bundan sonra yapılması planlanan)  dünyanın en önemli turizm, tarih ve mitolojik bölgesi olan alanda, yer altı ve yer üstü çevresel ve tarihsel kayıplar var mıdır, var ise bunların telafisi nasıl sağlanacaktır?

 

4-Çanakkale ve Kaz Dağlarında çarpık sanayileşmenin ve çevre tahribatının neden olduğu geri dönüşü olmayan toprak, su ve hava kalitesindeki olumsuzlukları nasıl telafi edeceksiniz?

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum