Reklam

Öz; "Çevreyi Kirleten Kömür Ocağının Faaliyetleri Durduruldu"

Öz; "Çevreyi Kirleten Kömür Ocağının Faaliyetleri Durduruldu"
27 Şubat 2016 - 15:06

  Çan ilçesine bağlı Etili köyü ve çevre köylülerin talebi üzerine Etili köyüne giden ve Kaz dağlarından doğarak, Çan ve Biga ilçemizden geçen Kocabaş Çayının ana kolu olan Etili köyündeki Küçük çayda yaşanan çevre felaketini yerinde inceleyen Bülent Öz´ün, yaşanan doğa faciası üzerine TBMM´ye verdiği soru önergesine yanıt geldi.

  Özellikle Kocabaş Çayı´nda yaşanan balık ölümlerine sebebiyet veren çevre sorunları ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı´nın cevaplaması istemi ile ilgili verdiği soru önergesine yanıt geldiğini açıklayan CHP Çanakkale milletvekili Bülent Öz, bakanlığında bölgede çevre sorunu yaşandığını kabul ettiğini açıkladı.

  Verdiği soru önergesine bakanlıktan gelen yanıtı değerlendiren CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz; “Kocabaş Çayında toplu balık ölümlerine yol açtığı gibi insan sağlığına da zarar verebileceğini belirtmiş ve konunun takipçisi olacağımızı ifade etmiştik. Yurttaşlarımızın haklı kaygısının giderilmesi ve yaşanan çevre felaketine neden olan işletmelere gerekli yaptırımların uygulanması ve denetimlerin sağlıklı yapılması açısından konuyu soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyarak Bakanlığın konuyu yakından takip etmesini sağlamaya çalışmıştık. 19 Şubat 2016 Tarihinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet Sarı yanıt vermiştir.”

  “Çan havzasında terk edilmiş maden sahalarındaki atıkların su kaynaklarına, bölgedeki asit göllerinin akarsulara etkileri ile ilgili olarak bakanlığınızın herhangi araştırması bulunmakta mıdır? Terk edilmiş maden sahalarında biriken sularda alüminyum, demir, mangan ve nikel gibi toksik maddelerin normal değerlerin çok üstünde olduğu, havzada yer alan asit maden göllerinin yüzey sularına karışımı/deşarjı sonucunda balık ölümlerinin gerçekleştiği yönündeki iddialar hakkında bakanlığınızca yürütülen bir çalışma bulunmakta mıdır diye sorduk.”

  “Sayın Bakan verdiği yanıtta bölgedeki asit gölleri gerçeğini kabul etmiş olmakla birlikte bölgede bulunan 5 – 6 adet alandaki suyun doğaya dejarj edilmesi mümkün değildir diyor.  Sahanın rehabilitasyonu işinin ise Orman Genel Müdürlüğünün işi olduğunu söylemiş. Kocabaş Çayında balık ölümlerinin rutin bir şekilde her yıl tekrarlamaya başladığını bunun nedenlerini sorduk, detaylı bir yanıt vererek kirliliğe neden olan işletmeye verilen cezalardan bahsetmiş ve kömür ocağının faaliyetinin süresiz olarak durdurulduğunu belirtmiştir. Buda her halde balık ölümlerinin tekrarlanmayacağı anlamına gelmektedir, birlikte izleyerek neticeyi göreceğiz.”

  “Doğaya yeniden kazandırılması gereken sahalara ilişkin ilgili kurumlarla koordinasyonu da Sayın Bakan sağlayabilir ise soruna kalıcı çözüm anlamında büyük bir katkı sağlamış olacaktır” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum