Reklam

‘'SESİMİZİ DUYAN VAR MI?''

‘'SESİMİZİ DUYAN VAR MI?''
02 Aralık 2013 - 17:30
Dünyada engelli va-tandaşların hakları ev-rensel normlara bağlan-dı ve ülkemizde de en-gelli hakları çeşitli yasa-lar ve uluslararası söz-leşmelerle güvence altına alınmış oldu. Geliş-mekte olan bir ülke ola-rak,engellilerin her yönden gelişimini sağlamak ve üreten bireyler olarak toplum yaşamına katılmaları konusundaki ça-lışmalar önceliğimiz ol-malıdır.
‘'Ben vefat ettikten sonra engelli çocuğuma kim bakacak'' endişesini ortadan kaldıracak uygulama talepleriyle, şimdiye kadar sadece fiziki şartlarla sınırlı ka-lan önlemlere toplumsal ve manevi ölçülerde eklenmiş oluyor. Beledi-yelerimizi,mülki amirle-rimizi, bu anlamda işbirliği yaparak örnek proje-ler yapmaya davet edi-yoruz.
7 Temmuz 2005 yı-lında Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Yasasında ,Kamu kurumlarını ve Beledi-yeleri sorumlu kılan ‘'Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut res-mi yapılar, tüm yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri kültürel alt yapı alanları ile umuma açık her türlü özel yapılar özürlülerin erişebileceği uygun duruma getiril-melidir. Büyükşehir be-lediyeleri ve belediyeler, şehir içi hizmetleri ile toplu taşıma araçlarını özürlülerin erişebilirliği-ne yani kullanabilirliğine hazır hale getirmelidir'' maddesi bulunmaktadır. Bu şartları yerine getir-meleri içinde yerel yö-netimlere 7 yıl süre ta-nınmıştır,verilen süre 7 Temmuz 2012'de dolmuştur sonuçlarını bir çok yerde sevinçle değil maalesef üzülerek gö-rüyoruz.
Engellilik konusunda çıkan yasaların uygula-nabilmesi için,önce bi-reylerin kendi haklarını öğrenmesi ve bu hakla-rının takipcisi olmakla sağlayabileceğimizi unutmayalım. Çünkü çı-kan yasalar,düzenleme-ler maalesef uygulamakla yükümlü özel ve tüzel kurumların insiya-tifine bırakılmıştır.Şunu unutmayalım, engelli in-sanlarımız acınmak ve-ya sadaka istemiyor, sosyal izolasyondan çıkmak her vatandaş gi-bi eğitim,iş imkanı ve sosyal yaşamın içinde olarak kendi kendine yetebilmeyi istiyor. Bu-nu başarabilmesi içinde sosyal ve fiziksel şartla-rın uyumlu olmasının sağlanmasını istemesi en basit insan haklarına dayalı bir taleptir.
Bu vesileyle  fizik te-daviye ihtiyacı olan ço-cuklarımıza yıllarca atıl durumda kalmış Zey-nep Bodur OKYAY Zi-hinsel Engelli Çocuklar Eğitim Okulundaki fizik tedavi bölümünün hiz-mete açılmasında eme-ği geçen herkese şük-ranlarımızı sunmak iste-riz
 Engelsiz bir dünya ,öncelikle engelsiz bir Türkiye hedefine ulaşabilmek için, SEVGİ Dİ-LİYLE DÜŞÜNMEK yeterli olacaktır. Herke-sin sevgiyle bakması ümidiyle daha güzel günlere elele.

YORUMLAR

  • 0 Yorum