Reklam

Tarihin Canlı Şahitleri Gaziler

Tarihin Canlı Şahitleri Gaziler
19 Eylül 2013 - 15:02

Her yıl 19 Eylül'de Kutlanılan Gaziler günü saat 11.00'da Atatürk Şehir Meydanı'nda kutlandı. Kutlamalar Atatürk anıtına çelenk sunma ile başladı. Kaymakamlık Makamı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği Çelenklerini sunmalarının ardından Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı ile tören devam etti. Törene Çan Kaymakamı Nurettin KAKİLLİOĞLU, Garnizon Komutanı Binbaşı Hakan FIRAT,Çan Belediye Başkanı Abdurrahman KUZU, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer DEMİRGÖZ , Çan İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman ÖZKAN, Çan İlçe Emniyet Müdürü Hakan NAKIŞYAPAR Muharip Gaziler ve yakınları katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Çan Merkez Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Kazım BİLGİN, yaptığı konuşmada," Milletleri millet yapan bir takım değerler vardır. Bu değerler o milletin harcıdır, tutkalıdır, olmazsa olmazıdır. İşte bu değerlerden bir tanesi de gaziliktir. Vatan sevgisini, milli ve manevi değerlerini her şeyin üstünde tutan Türk Milleti içinde şehitlik ve gazilik ulaşılabilecek en yüce makamdır. Gaziler günü ülkemizde 19 Eylül günü düzenlenmektedir. Türkiye gazileri 19 Eylül 1983 tarihinde Türkiye Muharip Gaziler Derneği altında bütünleşmişlerdir. 19 Eylül aynı zamanda Sakarya Savaşından sonra Atatürk'e 1921 yılında Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanının verildiği gündür. Bu nedenle her yıl 19 Eylül Gaziler Günü kutlanmaktadır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlar olmak üzere bütün şehit ve gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz." dedi.

Kıbrıs Gazisi Ali Rıza AYDIN yaptığı konuşmada," Türkiye Cumhuriyeti'nin var oluşu, bağımsızlığı, üniter  yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda hayatlarını feda etmeyi göze alarak Gazilik onuruna erişen kahramanların Gaziler gününü kutlamanın bir kez daha, derin heyecanı içindeyiz. Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu'nun karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti'nin yolunu açmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 19 Eylül 1921 de bu zaferin anısına, Sakarya Meydan Muharebesinin muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal'e Türk Milleti adına Mareşal rütbesi ve Gazilik unvanını tevcih etmiştir. 19 Eylül İstiklal Savaşı Gazilerimizin, Kora Gazilerimizin, Kıbrıs Gazilerimizin, Asker, polis, tüm malul gazilerimizin şeref günüdür. Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutu olsun." dedi.     

Konuşmaların ardından Şehit Engin Eker Ortaokulu öğrencisi Emine Nur ORHAN ve 23 Eylül Ortaokul Öğrencisi Fatma Rabia BİROL gaziler için şiir okudular. Kuzey Irak Gazisi Cevdet VAROL Gaziler anısına okuduğu şiir ile program sona erdi. Atatürk Şehir Meydanı'ndan Kaymakam Nurettin KAKİLLİOĞLU 80.Yıl Havuz Başı'nda Gaziler için yemek organize etti.


























YORUMLAR

  • 0 Yorum