Reklam

"TÜRKİYE'DE VAKAYA RASTLANMADI"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika kıtasında görülen ve "mpox virüsü" olarak bilinen Maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bu gelişme üzerine Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de Maymun çiçeği (mpox) virüsüyle ilgili bir açıklama yaptı.

"TÜRKİYE'DE VAKAYA RASTLANMADI"
15 Ağustos 2024 - 15:12
Bakanlık, 2024 yılında Türkiye'de Maymun çiçeği virüsü vakasına rastlanmadığını ve şu an için herhangi bir kısıtlama ihtiyacının bulunmadığını belirtti. Süreç boyunca gerekli çalışmaların yürütüldüğü ve bilim kurulu ile sağlık altyapısının durumu hassasiyetle takip ettiği bilgisi verildi.
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında, 14 Ağustos’ta  DSÖ tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı'nda, Maymun çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan edildiği vurgulandı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ (MPOX) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Maymun çiçeği virüsü, genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler, virüsün vücuda girmesinden 5-21 gün sonra görülebilir.
Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabilir. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve enfekte olmuş bireylerin vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşma yolları arasında yer alıyor.

Haber: Ayşenur Taşkıran

YORUMLAR

  • 0 Yorum