Reklam

UFUK AVRUPA PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Avrupa Birliğinin 2021-2027 döneminde uygulayacağı 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki Üniversiteler ve Araştırma Kurumlarına Yönelik Araştırmacı Destekleri Bilgilendirme Toplantısı 29 Mart 2021 tarihinde AB Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK işbirliğinde gerçekleştirildi.

UFUK AVRUPA PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
01 Nisan 2021 - 11:47
Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er başkanlığında çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen toplantıya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden ve 380 katılımcı katıldı.
150’yi aşkın üniversitenin rektör, rektör yardımcısı, araştırma enstitülerinin müdürleri ve  kamu araştırma kurumu temsilcilerinin katıldığı toplantıda TÜBİTAK uzmanlarınca 2021-2027 döneminde Ufuk Avrupa kapsamında üniversiteler ve araştırma kurumlarına yönelik araştırmacı destekleri hakkında bilgilendirme ve tanıtımlar yapıldı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er toplantıda projeye dair bilgilendirmelerde bulundu.
Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Ufuk Avrupa programında Avrupa Birliği Başkanlığı, Üniversiteler, TÜBİTAK ve YÖK’ün birlikte hareket ederek büyük bir sinerji yaratabileceğini, Erasmus+ ve Ufuk Avrupa programlarından daha çok faydalanmak için proje ofislerinin güçlü olması ve buralarda yabancı dil bilen, proje yazma motivasyonu olan yetkin personelin desteklenmesi gerektiğini belirten Kaymakçı, programın Türkiye’nin 7 yıllık araştırma ve yenilikçilik perspektifinde düşünülmesi ve üniversitelerin stratejilerini oluştururken Ufuk Avrupa Programından faydalanmayı uzun vadeli olarak yerleştirmeleri gerektiğinin  altını çizdi.
Kaymakçı konuşmasında şunları ifade etti:
“Ülkemiz 2003 yılından itibaren AB’nin bilim, araştırma ve yenilik alanındaki çerçeve programlarına katılmaktadır. 2021-2027 döneminde Ufuk Avrupa olarak adlandırılan toplam 44 ülkenin katılım sağladığı programın 7 yıllık bütçesi 95.5 milyar avro olacaktır. Ülkemizde Programın ulusal koordinatörü TÜBİTAK’tır.
Ufuk Avrupa Programının araştırmacılar ve üniversiteler için ‘Bilimsel Mükemmeliyet’, sanayi kuruluşları, KOBİ’ler, kamu kurumları, STK’lar ve üniversitelerin işbirliği yapabileceği ‘Küresel Sorunlar ve Endüstriyel Rekabet’, ve ‘Yenilikçi Avrupa’ bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu bileşenler altında üniversitelerimiz Avrupa’dan ve ülkemizden ortak kuruluşlarla Ar-Ge ve yenilik projeleri geliştirebilecek, akademisyenlerin bilimsel araştırma projeleri desteklenebilecektir.
Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) destekleri kapsamında doktora derecesini asgari 2 yıl önce tamamlamış genç araştırmacılara 1.5 milyon avro, daha kıdemli araştırmacılara ise 2,5 milyon avroya kadar araştırma ekiplerine ise 10 milyon avroya kadar Avrupa hibe sağlanabilmektedir.
Marie Curie Burs ve Hareketlilik Programı (MSCA) ile yine genç araştırmacıların Avrupa’da araştırma eğitimi fırsatlarına erişmeleri veya Avrupa’daki araştırmacıların ülkemizdeki üniversitelerde araştırma yapmasına ve hatta üniversitelerimizin burs programı oluşturmasına destek sağlanmaktadır.
Şu an açık olan ERC ve MSCA çağrıları her yıl yayımlanmakta ve bu desteklerden yararlanmak için kapsamlı hazırlık yapılması gerekmektedir.”
Toplantının ardından ÇOMÜ Dış İlişkiler Koordinatörlüğü ile bir araya gelen ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Bünyamin Bacak programın önemine değindi.
Toplantıda; Ufuk Avrupa Programı Araştırma Desteklerinin ÇOMÜ’lü akademisyenlere tanıtılması konusunda yapılması gerekenler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum