Oruç Farsça´daki kelimesinin Türkçeleştirilmiş şeklidir.Arapça´sı savm ve sıyamd´dır. Savm kelimesi Arapça´da bir şeyden uzak durmak ,bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek anlamında kullanılır. Oruç İmsakla başlar iftar ile sona erer. İmsak:Arapça´da kenidini tutmak imsak vakti dilimizde oruç yasaklarından yeme,içme ve cinsel ilişkilerden uzak durma başlangıcı anlamında kullanılır. İftar vakit ise ,oruç yasaklarının sona erdiği vakit anlamındadır.Orucun başlama ve bitiş vaktinde Allah (c.c) Bakara suresinin 187. Ayeti ile belirtmiştir.Ayetin meali şöyledir:Fecrin beyaz ipliği (aydınlığı) siyah ipliğinden(karanlğı) ayırt edilecek hale gelinceye kadar yiyiniz,içiniz sonra akşama kadar orucu tamamlayın.Sevgili kardeşlerim imsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme,içme ve cinsel ilişkiden uzak durmanın bir amacı olmalıdır.Bu iş bilinçli olarak yapılmalıdır. Bu amaç ve bilinç orucun Allah rızası için tutuluyor olmasıdır.Mesela başkaları neder ,oruçla perhiz yapmayı düşünmek gibi bu amaçlarla tutulan oruç hiçbir değer kazanmaz. Bunun için oruca başlarken Allah rızası için deyip başlarız.Oruç ibadeti Peygamber (sav) Efendimizin Mekke´den Medine´ye hicretinden bir buçuk sene sonra farz kılınmıştır.Orucun farz kılındığını bildiren ayetlerde şunlardır: Bakar suresi ayet (183-184) mealleri şöyledir: Ey iman edenler! Sizden öncekilere olduğu gibi,size de oruç farz kılındı.Bu sayede kendinizi koruyacaksınız. Oruç sayılı günlerdendir,içinizden hasta veya yolculukta olanlar başka günlerde tutabilirler. Devamlı hasta olanlar, çok yaşlılığından dolayı oruç tutmaya dayanamayanlar (fidye) vermelidirler.Fidye bir fakirin akşam,sabah yiyeceği yemek miktarıdır daha fazlasını verirse kendine iyilik yapmış olur.Fakat yine de eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. Oruç tutmak diğer ibadetlere nazaran daha sıkıntılı olduğu için oruç ibadetinde riyanın en az karıştığı bir ibadettir. Bu bakımdan oruç tutmanın sevabı olarak en çok olandır. Peygamberlerimizden nakledildiğine göre ALLAH(c.c) oruç benim içindir.Onun karşılığını ben vereceğim buyurmaktadır.Bu hadis Buhari Müslim savm konulu hadislerinde anlatılmaktadır.Bu bakımdan,oruç tutmanın sevap olarak karşılığı oldukça yüksektir.Cennetin olarak oruç tutanların girmesi için ayrılmış bulunan (reyyan) adlı kapısından girme hakkı verilecektir.
Orucun bize Dünya´da sağladığı faydalar çoktur.1-Bizi azgınlıktan korur.2-Cehenneme karşı kalkan olur.3-Günahlarımızdan kurtulmamıza sebeb olur.
Oruçla ilgili olarak iki kutsi hadis olmak üzere peygamberlerimizin bazı hadisleri şöyledir.
1-Kim iman ederek ve sevabını Allah´tan umarak Ramazan orucunu tutarsa önceki günahları affedilir.Buharı.
2-Her bir iyilik için on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık olailir.Fakat oruç başkadır.Çünkü oruç benim içindir ve onun ecrini ben vereceğim.Müslim hadis no:164
ORUÇLUYU UYARAN HADİSLER:Yalanla iş görmeyi bırakmayan kişiye oruç tutması kendisine açlıktan başka bir şey bırakmaz.
Bütün inananların Ramazan´larını kutlar ibadetlerimizin kabulünü Yüce Allah´tan niyaz ederim.Allah´ın selamı,rahmeti,peygamber (s.a.v) efendimizin güzel ahlakı ahrette şefaati üzerinize olsun.
YORUMLAR