Reklam

YENİ VİRÜS 6 VAKA GETİRDİ!

Sağlık Bakanı Prof. Dr. KemalMemişoğlu, sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, viral bir hastalık olduğunu söyledi. 2024 yılında Türkiye’de 6 adet ‘Batı Nil Virüsü’ tespit edildi.

YENİ VİRÜS 6 VAKA GETİRDİ!
23 Ağustos 2024 - 11:54
Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, virüsün Türkiye’de ilk kez 2010 yılında görüldüğünü ve bu yıl gerçekleşen vakaların yaz başı ve sonbahar başlarında görüldüğünü açıkladı.  Yaptığı açıklamada, “Sivrisineklerle bulaşan bu hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu'nun görülme sıklığı dikkatle izlenmekte, gerekli tüm tedbirler alınmaktadır. Hastalarımızın durumu bakanlığımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir.” dedi
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
 Batı Nil Virüsü, sivrisinek ısırması yoluyla bulaşan RNA virüsüdür. Zoonoz zoonoz yani hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olan batı nil virüsü, virüsle enfekte olmuş bir sivrisineğin ısırmasıyla yayılır. Batı Nil Virüsünde yaygın olarak görülen belirtiler baş ağrısı, ateş, kas güçsüzlüğü, vücut ağrıları ve döküntüdür.
Ana konağı vahşi kuşlar olan Batı Nil Virüsü insanlara en yaygın olarak ‘Culex’ cinsi sivrisineklerin ısırması ile bulaşır. Burada önemli olan nokta hastalığın kişiden kişiye bulaşmama özelliğidir. Hastalık sadece sivrisineklerden insanlara geçer.
İlk olarak Afrika bölgesinde ortaya çıkan Batı Nil Virüsü yaygın olarak Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülür. Ülkemizde de 2010 yılından itibaren az da olsa görüldüğü Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmıştır.
Batı Nil Virüsü, vakaların yüzde 80’inde herhangi bir semptom ortaya çıkarmaz. Geri kalan yüzdelik dilimde ise ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı-kusma, lenf bezlerinde şişme ve ciltte döküntü görülür.
Herhangi bir aşısı veya tedavisi bulunmayan Batı Nil Virüsü’nden korunmanın en temel yolu sivrisinek ısırıklarına karşı dikkatli olmaktır. Bununla birlikte hastalığın görüldüğü ülkere seyahat eden kişiler de sağlık talimatlarına uygun hareket etmelidir.
BATI NİL VİRÜSÜ NEDEN OLUR?
İnsandan insana geçen bir hastalık olmayan Batı Nil Virüsü, enfekte sivrisineklerin insanları ısırması sonucu meydana gelir. Hastalığın temel nedeni budur. Sivrisinekler, besin ihtiyacını enfekte kuşlarla karşıladığında ve bu şekilde beslendiklerinde enfekte olurlar. Enfekte sivrisinekler daha sonra virüsü insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırır.
BATI NİL VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Batı Nil Virüsü enfekte olmuş sivrisineklerin ısırması ile bulaşan bir hastalıktır. Kişiden kişiye bir bulaşma söz konusu değildir. Bu noktada sivrisinek sokmalarına karşı dikkatli olmak ve tedbir almak önem arz eder. Ayrıca daha nadir olarak da kan transfüzyonu ve organ nakli ile bulaştığı da değerlendirilir. Batı Nil Virüsü’nün doğum sırasında anneden bebeğe de geçtiği bilinir.
Batı Nil Virüsü’nün bulaş yolları şöyle ifade edilebilir:
    • Sivrisineklerin insanları ısırması sonucu
    • Nadir olarak kan transfüzyonu ve organ nakli
    • Doğum sırasında anneden bebeğe geçiş

BATI NİL VİRÜSÜ’NÜN TEDAVİSİ VAR MI?
Viral bir enfeksiyon olan Batı Nil Virüsü için henüz geliştirilmiş bir aşı ya da ilaçlı tedavi uygulaması yoktur. Hastanın yaşam kalitesini yükseltmek ve belirtilerin etkisini azaltmak için farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak nörolojik hastalık nedeniyle hayati kayıplar ileri yaştaki kişilerde daha fazla olmaktadır.
Batı Nil Virüsü’nde amaç sivrisinek ısırmalarına karşı tedbir almaktır. Bunun için kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle yaz mevsiminde ilaçlama yapılması çok önemlidir.
BATI NİL VİRÜSÜ’NDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Batı Nil Virüsü’nde korunma yolları aynı zamanda sivrisineklerden korunma anlamını taşır. Batı Nil Virüsü vakaları genellikle yaz aylarında çoğalan ve sonbaharda da yaşamaya devam eden sivrisineklerin çok olduğu mevsimlerde ortaya çıkar. Sivrisinek ısırıklarından korunmak ve ilaçlama son derece önemlidir.
Batı Nil Virüsü’nden korunmak için alınması gereken önlemler şu şekildedir:
    • Riskli bölgelerde uzun kollu kıyafetler giyilmelidir
    • Hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat ederken talimatlara uyulmalıdır
    • Kapı ve pencereler sineklik olmadan uzun süre açılmamalıdır. Bunun yerine ortam ısısını ayarlamak için klima kullanılabilir.
    • Olası sivrisinek ısırıklarını önlemek için sulak alanlardan uzak durmak gerekir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum