Reklam

Ziraat Fakültesi´nde Tübitak Proje Çalıştayı Düzenlendi

Ziraat Fakültesi´nde Tübitak Proje Çalıştayı Düzenlendi
27 Mayıs 2017 - 13:25

TÜBİTAK 3001 Başlangıç AR-GE programı kapsamında desteklenen "Mısır Tanesinde Gıda ve Endüstriyel Kullanım İçin Önem Taşıyan Özelliklerin Analizinde Kullanılabilecek NIRS (Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisi) Kalibrasyon Modellerinin Geliştirilmesi" başlıklı Proje Çalıştayı, 25 Mayıs 2017 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Seminer Salonu´nda düzenlendi. Çalıştaya, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir İli Damızlık Hayvan Yetiştiriciler Birliği, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Çanakkale Ticaret Borsası´ndan katılımcıların yanı sıra Ziraat Fakülte´sinin farklı bölümlerinden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri bölümü başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökkuş ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz, Çalıştayda birer açılış konuşması yaptılar.

Prof. Dr. Ahmet Gökkuş konuşmasında, NIR cihazlarının kullanım bakımından sağladığı kolaylıklar ve Tarla Bitkileri Bölümü´nde bulunan cihazın temini ile ilgili bilgiler verdi. Konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür ederek Çalıştayın faydalı olması temennisinde bulundu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz yaptığı konuşmada, gelişen teknoloji ile laboratuvar analizlerinin farklı bir boyuta taşındığını, bu bağlamda NIR cihazlarının gittikçe yaygınlaştığını vurgulayarak, Ziraat Fakültesi´nde bulunan cihazlar hakkında bilgiler sundu. Tüm katılımcılar için Çalıştayın verimli geçmesini dileyerek, konuşmasını sonlandırdı.

Çalıştay üç oturum halinde gerçekleşti. İlk oturumda Standart Analitik Sistemler Ltd. Şti.´den Ramazan Çakıroğlu ve Cumhur Çömlekçi, “Yakın kızılötesi spektroskopisi (NIR) ve kalibrasyon geliştirme yöntemleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Aynı zamanda yeni nesil NIR spetkroskopi cihazlarının tanıtımını yapan Standart Analitik Sistemler Şirketi´nin temsilcileri, mevcut teknoloji ile ilgili katılımcıların yöneltmiş olduğu soruları cevaplandırdı. İkinci oturumda, Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Ömer Egesel “Mısırda tane kalite analizleri ve NIR spektroskopisinin bu amaçla kullanımı” başlıklı sunumunda, mısırda önemli tane kalite özellikleri hakkında bilgiler vererek güncel bilimsel yayınlardan örnekler sundu. Bu oturumda son olarak, proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Fatih Kahrıman bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, yürütülen proje ile ilgili teknik bilgilerin yanı sıra, elde edilen ön bulgular hakkında bilgiler verildi. Üçüncü ve son oturumda, Ziraat Fakültesi, Bilgisayar laboratuvarında uygulamalı kalibrasyon geliştirme eğitimi gerçekleştirildi. Cumhur Çömlekçi tarafından yönetilen eğitimde, katılımcılar bir NIR kalibrasyonunun nasıl geliştirileceğini ve bu amaçla kullanılan yazılımlardan ‘Ucal Programı´nda bu işlemleri nasıl yapacaklarını uygulamalı olarak tatbik etti. Bu oturumun ardından, Çalıştay yapılan kapanış konuşmaları ile son buldu.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum